Την ανάγκη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση και πρέπει να έχει κυβέρνηση προοδευτική, όχι γενικά και αόριστα αλλά στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας η οποία θετικά θα δεσμεύει την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, υποστήριξε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς από τα Τρίκαλα.
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι η προγραμματική συμφωνία είναι αναγκαία και θα πρέπει για τη Δημοκρατική Αριστερά να έχει δύο όρους, δύο κόκκινες γραμμές. Η πρώτη κόκκινη γραμμή είναι η άσκηση της πολιτικής που υπηρετεί τη σταθερή παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη και στο ευρώ.
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι η σκληρή, συστηματική και επίπονη διαπραγμάτευση από την επόμενη ημέρα προκειμένου να αποδεσμευθεί η χώρα από όρους, ρυθμίσεις του μνημονίου.
Αυτή η προγραμματική συμφωνία, πρόσθεσε, πρέπει αναγκαία να περιέχει την άμεση κατάργηση της νομοθεσίας που γκρέμισε τους κατώτατους μισθούς και τις συντάξεις προς τα κάτω. Το δεύτερο είναι η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μέχρι τα τέλη του έτους 2017 και αρχές του 2018.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς έκανε αναφορά έκανε και στο φορολογικό σύστημα που υπάρχει λέγοντας ότι αυτό αφήνει στο απυρόβλητο, μακριά από τον φορολογικό έλεγχο τους οικονομικά ισχυρούς, με το δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταβαλλόμενων φόρων είναι της μισθωτής εργασίας. Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατέχει την τραγική πρωταγωνιστική θέση να έχει τους περισσότερους έμμεσους φόρους σε όλη την Ευρώπη φτάνοντας σε ποσοστό το 60%.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες, όπου επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στα χρήματα του ΕΣΠΑ καθώς και πρόγραμμα που θα στηρίξει την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα.
Τέλος, έκανε έκκληση προς τους θεσμικούς παράγοντες των Βρυξελλών να διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα στηρίξει την Ελλάδα τονίζοντας ότι η κρίση χρέους στη χώρα μας μπορεί να έχει ελληνικό χρώμα αλλά αποτελεί μέρος ενός συνολικού πανευρωπαϊκού προβλήματος.