Ελληνική πρόταση για βοήθεια του ΟΑΣΕ

Ελληνική πρόταση για συνδρομή του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) στη μετάβαση στη δημοκρατία των συνεργαζόμενων μαζί του χωρών, Αιγύπτου και Τυνησίας, κατατέθηκε στη Χειμερινή Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, την έναρξη των διήμερων εργασιών της οποίας στην έδρα του στη Βιέννη, κήρυξε σήμερα ο Έλληνας πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Πέτρος Ευθυμίου, παρουσία του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.

 

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο κ. Ευθυμίου επισήμανε τη συμβολή της αποκαλούμενης Διαδικασίας της Κέρκυρας, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ το 2009 όπως και εκείνης της Συνόδου Κορυφής στην Οστάνα τον περασμένο Δεκέμβριο, στην ενίσχυση της δυναμικής και την αναζωογόνηση του πολιτικού χαρακτήρα του Οργανισμού.

 

Η Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία που συμμετέχει στη Χειμερινή Ολομέλεια εκπροσώπων των Κοινοβουλίων των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ , που είναι και η πρώτη στην οποία προεδρεύει ο Έλληνας πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, αποτελείται, εκτός του κ. Ευθυμίου, από τους βουλευτές Ιωσήφ Βαληράκη, Γιώργο Φλωρίδη, Κατερίνα Μπατζελή, Παναγιώτη Καμμένο και Χρήστο Ζώη.

 

Η επικαιρότητα των τελευταίων εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και στις συνεργαζόμενες – έπειτα από σχετική ελληνική πρωτοβουλία το 2000 – με τον ΟΑΣΕ μεσογειακές χώρες της, προσδίνει μεγαλύτερο ρόλο αρμοδιότητας στην παρούσα Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να προβάλει προτάσεις διαδικασίας εκδημοκρατισμού, επιστροφής στα δημοκρατικά ιδεώδη και στη δημιουργία κράτους δικαίου.

 

Όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής Πάνος Καμμένος, καταθέτοντας την ελληνική πρόταση, οι δύο αυτές συνεργαζόμενες με τον ΟΑΣΕ μεσογειακές χώρες, Αίγυπτος και Τυνησία, έχουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη του, καθώς είναι ο μόνος οργανισμός που έχει μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση εκλογών όπως επίσης και σε προτάσεις που θα βοηθήσουν στις συνταγματικές αλλαγές.

 

Ο ίδιος ζήτησε από τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, Λιθουανό υπουργό Εξωτερικών, Αουντρόνιους Αζουμπάλις, να εμπλακεί άμεσα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) να τεθεί στη διάθεση της Αιγύπτου και της Τυνησίας – της οποίας είναι δεδομένο ήδη το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει στην προετοιμασία εκλογών – για την προετοιμασία διοργάνωσης εκλογών και συνταγματικών αλλαγών.

 

Ιδίως στην περίπτωση της Αιγύπτου είναι ο ειδικός ρόλος που παίζει το Σουέζ στη διέλευση πλοίων και ως εκ τούτου το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν, εκτός από τις χώρες της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και άλλα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ.

 

Πολύ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ έκανε ουσιαστικά δεκτή κατά μέρος την ελληνική πρόταση, η οποία υποστηρίχτηκε από μια σειρά χωρών, αναφέροντας στην ανακοίνωσή του την προθυμία του Οργανισμού να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα αυτών των χωρών.

 

Όπως τόνισε απόψε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη ο κ. Καμμένος, ο ΟΑΣΕ οφείλει σε αυτές τις χώρες να πάρει πρωτοβουλία με την προεδρία της Ελλάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση στο πρόσωπο του Πέτρου Ευθυμίου και είναι μοναδική ευκαιρία να βοηθηθούν οι συνεργαζόμενες χώρες που έχουν ειδικό ρόλο στις σχέσεις με την Ελλάδα για την οποία πολύ μεγάλης σημασία είναι η σταθερότητα στην περιοχή.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως και στην ανάπτυξη των σχέσεων, πέραν της ειρήνης και της μετάβασης στη δημοκρατία, έχει ιδιαίτερη ουσία το αύριο της συνεργασίας για τον καθορισμό των ΑΟΖ των χωρών μας, διότι, όπως επισήμανε ο Έλληνας βουλευτής, τέμνονται οι ΑΟΖ της Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ