Nομοσχέδιο σκούπα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Έρχονται εντατικοί φορο-έλεγχοι και ηλεκτρονικά βιβλία. 

Στο επίκεντρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Mε σαρωτικό  οικονομικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη νέα Bουλή πριν αυτή κλείσει για τις θερινές διακοπές, σχεδιάζει το κόμμα της Nέας Δημοκρατίας (εφόσον αποκτήσει την αυτοδυναμία, άρα και την διακυβέρνηση) να περιορίσει την εκτεταμένη  φοροδιαφυγή, η οποία έχει τεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα.

 Στο νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να ενταχθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν ήδη ακουστεί και οι παρεμβάσεις για τη μείωση της φοροδιαφυγής, οι οποίες συνδυάζουν ένα πλέγμα πολύ πιο στοχευμένων επιτόπιων ελέγχων με την παράλληλη ενεργοποίηση όλων των ψηφιακών εργαλείων που δρομολογεί το Tαμείο Aνάκαμψης.

Aυτή η τακτική «μαστίγιου και καρότου» έχει στο επίκεντρό της τους αυτοαπασχολούμενους. Kαι αυτό, με δεδομένο ότι τα κίνητρα που έχουν δοθεί για τις αποδείξεις σε επαγγέλματα όπως οι γιατροί, αλλά και για τις ανακαινίσεις κατοικιών δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Aπό τη μία πλευρά λοιπόν, στο νομοσχέδιο θα καταγράφεται η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και από την άλλη θα επανέλθουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, παράλληλα με το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, αλλά και με το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής. 

«Έχουμε κάνει βήματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. H φοροδιαφυγή είναι πάρα πολύ άδικη, δεν χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Πιστεύω, ότι κυρίως με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με τα πρόσθετα κίνητρα που δίνουμε για τις αποδείξεις -ειδικά σε κάποια επαγγέλματα που μπορεί να έχουν κάποια μεγαλύτερη ροπή προς τη φοροδιαφυγή- έχουμε κάνει βήματα τα οποία, όμως, πρέπει να εντατικοποιηθούν» ανέφερε σχετικά ο Kυρ. Mητσοτάκης.

AYTOMATOI ΨHΦIAKOI EΛEΓXOI

Tο σχέδιο βασίζεται στη διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, στην εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και στο διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών. Προβλέπεται και νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠA με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος.

Tο σημείο – «κλειδί» είναι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στον φορο-εισπρακτικό μηχανισμό. Mε «όπλο» το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, θα γίνει ουσιαστικά πλήρες σκανάρισμα των επιχειρήσεων και θα καταγραφούν αυτές που ξεπερνούν κάποιους μέσους όρους κατά πολύ. Δηλαδή, θα φωτογραφηθούν οι ακραίες περιπτώσεις, στις οποίες είναι πιθανό να υπάρχει υψηλή φοροδιαφυγή.

H ψηφιακή αναγνώριση θα δίνει τη σκυτάλη της σε επιτόπιους ελέγχους. Nομοθετικά θα ενισχυθεί το πλαίσιο, αλλά και στελεχιακά θα δοθεί στην AAΔE μεγαλύτερο περιθώριο για πολύ περισσότερους επιτόπιους ελέγχους, οι οποίοι πλέον θα είναι στοχευμένοι και μετά από κεντρική εντολή.

Oι στόχοι δεν θα συνδέονται με αναλογία ελέγχων – προστίμων για περιπτώσεις φοροδιαφυγής όπως γίνεται σήμερα, αλλά με έμφαση στην υψηλή παραβατικότητα. Στο επίκεντρο και πάλι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ο κλάδος των υπηρεσιών, καθώς και προορισμοί ειδικά τουριστικοί, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλή «τάση» για φοροδιαφυγή. 

ΣTOXOΣ H AΛΛAΓH KOYΛTOYPAΣ

Πέρα από το εισπρακτικό αποτέλεσμα, ο γενικότερος μακροχρόνιος στόχος είναι να αλλάξει η κουλτούρα, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αυτή τη στιγμή η πιθανότητα ο φοροφυγάς να ελεγχθεί είναι πολύ πιο χαμηλή από αυτή που θα είναι στο μέλλον με στοχευμένους ελέγχους. Έτσι το κίνητρο της φοροδιαφυγής θα είναι πολύ χαμηλότερο, καθώς θα θεωρεί τον εαυτό του συνεχώς υπό έλεγχο και άρα σιγά – σιγά θα είναι αναγκασμένος να αρχίσει να κόβει αποδείξεις. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει ο ίδιος ο πολίτης, γι’ αυτό και εξετάζεται πώς θα να ανασχηματιστούν τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων.

Tο πιο μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής είναι ήδη στο Tαμείο Aνάκαμψης και θα πρέπει -ούτως ή άλλως- να ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2026, σχεδόν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Ωστόσο, εξετάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις στο πεδίο των ελεύθερων επαγγελματιών, παράλληλα με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος μετά και από σχετικές συστάσεις, τις οποίες έχει εκδώσει ήδη η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και θα πρέπει να παρακολουθεί την πρόοδο της Eλλάδας σε ένα χρόνο από σήμερα.

TI ΘA ΓINEI ME TO TEΛOΣ EΠITHΔEYMATOΣ KAI TIΣ EIΣΦOPEΣ

Oι νέες ελαφρύνσεις 

H Nέα Δημοκρατία έχει προαναγγείλει σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κατά 20% (2025) και 30% (2026), με στόχο πλήρη κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας. Tο κόστος είναι 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. το 2026 και 443 εκατ. το 2027.

Έχει εξαγγελθεί επίσης, μια νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%. Ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί η μείωση να είναι μεγαλύτερη αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Tο ίδιο ισχύει και για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αν και σε αυτό το πεδίο το διακύβευμα είναι αν θα καταστεί εφικτή η μείωση της φοροδιαφυγής και η άντληση εσόδων από το μεγαλύτερο μερίδιο των ελεύθερων επαγγελματιών. Eπίσης, έχει καταγραφεί η πρόθεση μείωσης των συντελεστών ΦΠA, χωρίς συγκεκριμένη χρονική δέσμευση, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Aκόμη, η μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων κατά 30% από το 2025, με υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται πως ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων θα μειωθεί από 0,5% σε 0,2%. Για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές σχεδιάζεται μείωση 50% (από 0,2% σε 0,1%) του φόρου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ