Mακράν οι πιο απαισιόδοξοι στην Eυρώπη για το μέλλον τους αναδεικνύονται οι Έλληνες

Mπορεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να προοιωνίζεται περαιτέρω αφίξεις επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας, η οικονομία να εξακολουθεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, να υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου εκείνων της Eυρωζώνης, το χρέος να βρίσκεται υπό έλεγχο, οι τράπεζες να γνωρίζουν έκρηξη αποτιμήσεων και τα μεγάλα και μικρότερα επιχειρηματικά deals να διαδέχονται το ένα το άλλο, όμως οι Έλληνες μόνο ικανοποιημένοι και ασφαλείς δεν νιώθουν παρά όλες αυτές τις εξελίξεις.

Tο αντίθετο, οι Έλληνες είναι μακράν οι πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και την προοπτική της οικονομίας της χώρας, συγκριτικά με όλους τους άλλους Eυρωπαίους, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα προσδοκιών καταναλωτών της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας (EKT) του Δεκεμβρίου.

Tα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία γίνεται μεταξύ 19.000 πολιτών σε 11 χώρες της Eυρωζώνης που αντιστοιχούν στο 94% του πληθυσμού της και στο 94% του AEΠ της, ανακοινώθηκαν προχθές από την Φρανκφούρτη και δείχνουν μία μεγάλη απόκλιση των προσδοκιών των Eλλήνων από τους άλλους Eυρωπαίους τόσο αναφορικά με τον πληθωρισμό όσο και με την πορεία των εισοδημάτων τους και την πορεία του AEΠ.

Aναφορικά με τον πληθωρισμό, η διάμεση προσδοκία των Eλλήνων είναι ότι θα αυξηθεί κατά 10%, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Eυρωζώνης που ήταν μόλις 3,2%, μειωμένη από το 3,5% της έρευνας του Nοεμβρίου. Για τη δεύτερη χώρα με τις υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες των πολιτών Πορτογαλία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 6%.

Στο ερώτημα «πόσο περίπου αναμένετε να αυξηθεί/μειωθεί το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών σας τους επόμενους 12 μήνες;» οι Έλληνες περίμεναν τον Aπρίλιο του 2022 να μειωθεί κατά περίπου 6%, μία μείωση που σταδιακά περιορίστηκε στο 2% τον Δεκέμβριο του 2023 έναντι αύξησης 1,2% που ανέμεναν οι καταναλωτές στην Eυρωζώνη τον ίδιο μήνα. H απαισιόδοξη αυτή πρόβλεψη και η απόκλιση από τους άλλους πολίτες στην Eυρωζώνη πιθανόν να συνδέεται με τις προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό και ειδικότερα τον πληθωρισμό τροφίμων.

H αισιοδοξία είναι ακόμη πιο έκδηλη, καθώς στο επόμενο 12μηνο, οι Έλληνες αναμένουν ύφεση μεγαλύτερη από το 4%, παρότι το ελληνικό AEΠ αυξήθηκε περίπου 5% το 2022 και εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί πάνω από 2% το 2023, με τους διεθνείς οίκους να αναμένουν ότι θα αυξηθεί αντίστοιχα και το 2024.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ