Έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα – Στο στόχαστρο Ελληνοποιήσεις και παραπλανητικές πρακτικές

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δείξει μηδενική ανοχή  σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ είπε ότι ήδη από τις 18.1.2024 με εντολή του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ξεκινήσει εκστρατεία έκτακτων, στοχευμένων ελέγχων από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και των κατά τόπους ΔΑΟΚ, με τη συνδρομή – όπου κρίνεται αναγκαίο – εισαγγελικών αρχών, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην προστασία του καταναλωτή από το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, δηλαδή από τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, τα οποία βαφτίζονται ελληνικά.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά προϊόντα ξεκίνησαν, δεδομένου ότι υπήρξε πτώση στις τιμές που απολάμβαναν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπήρξε αντίστοιχη πτώση στο τελικό προϊόν, που κατά κύριο λόγο είναι η φέτα.

Αρχικώς οι έλεγχοι εντοπίσθηκαν στο γάλα, στη φέτα κι εν γένει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ στη συνέχεια έγιναν έλεγχοι στο ελαιόλαδο, στο μέλι και στα οπωροκηπευτικά στα οποία εντοπίσθηκαν φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Από τα προϊόντα που ελέγχονται, λαμβάνονται δείγματα τα οποία αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ και στη συνέχεια στους παραβάτες ανακοινώνονται ποινές.

Στα οπωροκηπευτικά, από 01.01.2024 έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα ύψους 170.000 ευρώ σε 16 επιχειρήσεις. Έχουν διαπιστωθεί 3 μη συμμορφώσεις και έχουν επιδοθεί 57 συστάσεις- κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες- σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών, άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024, σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για συμμόρφωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.).

Επίσης έχουν αποσυρθεί δύο(2) παρτίδες πατάτας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επειδή ήταν πράσινες.

Στον τομέα των γαλακτοκομικών, από 01.01.2024 έως σήμερα έχουν διαπιστωθεί 78 μη συμμορφώσεις και έχουν επιδοθεί πρόστιμα σε 17επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 238.389,44 ευρώ. Οι παραβάσεις αυτές αφορούν ισοζύγια γάλακτος, εκτός ΠΟΠ προϊόντων και οδηγούν σε κυρώσεις απ’ ευθείας από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να απαιτείται πόρισμα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Επιτροπής.

Έχουν σταλεί 177 δείγματα γαλακτοκομικών προς χημικό έλεγχο από σημεία λιανεμπορίου και 267 για έλεγχο ετικέτας, 22 δείγματα ελαιολάδου και 16 δείγματα μελιού προς έλεγχο.

Όσον αφορά στις κυρώσεις από προηγούμενους ελέγχους, ο Γιώργος Στρατάκος είπε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Λευτέρης Αυγενάκης, έδωσε εντολή για επίσπευση των διαδικασιών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα σε δύο μήνες εξετάσθηκαν περισσότερες από 55 περιπτώσεις. Συνολικά, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.972.652 ευρώ.

Εν όψει του Πάσχα, οι έλεγχοι εντείνονται και διευρύνονται με στόχευση το κρέας και τα αυγά. Μάλιστα ο ΥπΑΑΤ έχει στείλει προς υπογραφή στο υπουργείο Οικονομικών Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται νέο πλαίσιο για την εμπορία του κρέατος.

Ο ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την εντατικοποίηση των ελέγχων εν όψει του Πάσχα, δήλωσε:

«Η αγορά ελέγχεται, τα προϊόντα τα οποία διακινούνται είναι ασφαλή, καθώς υπάρχει ο ποιοτικός και εργαστηριακός έλεγχος. Η ανοχή σε φαινόμενα των ελληνοποιήσεων είναι μηδενική. Μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους πρακτικές που πλήττουν το καλό όνομα των ελληνικών προϊόντων και τους παραγωγούς μας. Με τους μηχανισμούς τους οποίους διαθέτουμε, θα διασφαλίσουμε ότι αυτό το οποίο προσφέρεται στον καταναλωτή είναι ποιοτικά σωστό και μη παραπλανητικό. Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί τις προθέσεις μας και κυρίως όσοι σχεδιάζουν να παρανομήσουν. Ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους».

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ