ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή «μαμούθ» μέσω πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκάλυψε μία νέα, εκτεταμένη μέθοδο φοροδιαφυγής που σχετίζεται με πωλήσεις μέσω παγκόσμιας πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η ερεύνα ανέδειξε τη δράση εμπόρων οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να αποκρύψουν σημαντικά ποσά εσόδων, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή φόρων.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου επιτρέπει σε επιχειρήσεις και δημιουργούς να προβάλλουν και να πωλούν ποικιλία προϊόντων, όπως κοσμήματα, ρούχα, έπιπλα, παιχνίδια, και έργα τέχνης.

Η πλατφόρμα χρεώνει προμήθεια για κάθε πώληση, καθώς και άλλες χρεώσεις για επιπλέον υπηρεσίες όπως προβεβλημένες καταχωρήσεις και επεξεργασία πληρωμών. Οι πωλητές είναι υπεύθυνοι για την έκδοση παραστατικών πώλησης.

Διαδικασία ελέγχου της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ διεξήγαγε εκτενή έρευνα για να εντοπίσει τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, οι ελεγκτές καθόρισαν τη μέση τιμή πώλησης των προϊόντων και εκτίμησαν τα συνολικά έσοδα σε δολάρια ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, διασταύρωσαν τα στοιχεία με άλλες πηγές και πληροφορίες από το διαδίκτυο, εντοπίζοντας ελληνικά καταστήματα που δεν είχαν δηλώσει όλα τα έσοδά τους.

Οι ελεγκτές αξιοποίησαν επίσης δεδομένα τιμολογήσεων της πλατφόρμας και εντόπισαν διαφορές στις δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Εστιάστηκαν σε ΑΦΜ με διαφορές άνω των 200.000 ευρώ και ολοκλήρωσαν 16 ελέγχους, αποκαλύπτοντας σοβαρές παραλείψεις.

Αποτελέσματα ελέγχου

Από την έρευνα προέκυψε ότι η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία ή εξέδωσαν ανακριβή τιμολόγια.

Για παράδειγμα:

  • Στη Θεσσαλονίκη, μια επιχείρηση φωτιστικών δεν εξέδωσε 8.107 αποδείξεις για την περίοδο 2019-2023, αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Στα Νότια Προάστια της Αθήνας, επιχείρηση κοσμημάτων δεν δήλωσε φορολογικά στοιχεία αξίας 2,13 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2018-2022.
  • Στην Ανατολική Αττική, τρεις επιχειρήσεις με αντικείμενο το εμπόριο κοσμημάτων, δεν εξέδωσαν αποδείξεις αξίας 810.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ προχωρά στη διαδικασία καταλογισμού φόρων και ΦΠΑ για τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, ελπίζοντας ότι η ενέργεια αυτή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικές παραβάσεις.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ