Ηλεκτρικό ρεύμα: Φόβοι για μόνιμη ακρίβεια στον βαλκανικό διάδρομο

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με έντονη ανησυχία την εκτίναξη των τιμών χονδρεμπορικής του ηλεκτρικού ρεύματος στον βαλκανικό διάδρομο που εκτείνεται από την Ελλάδα έως την Ουγγαρία, διασχίζοντας Ρουμανία και Βουλγαρία. Υπάρχει φόβος ότι τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενδέχεται να καταστούν μόνιμα, με σοβαρές επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιβεβαίωσε χθες τον αυξανόμενο προβληματισμό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, θα απαιτηθεί παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας παρέμβασης, καθώς τα μηνύματα που έχει λάβει το υπουργείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με έναν πιθανό μηχανισμό αντιστάθμισης των αυξήσεων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Σήμερα η μέση τιμή χονδρεμπορικής στο χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώνεται στα 197 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ τη Δευτέρα ξεπέρασε τα 215 ευρώ εμφανίζοντας ένα «συγχρονισμό» με τις αντίστοιχες βαλκανικές χώρες,καθώς οι  χονδρεμπορικές τιμές σε Ρουμανία και Βουλγαρία ακολουθούν κατά πόδας το ράλι των τιμών και σήμερα φλερτάρουν με τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ ανοδικά κινούνται και οι αγορές της Ουγγαρίας με 196,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα αλλά και της Αλβανίας η τιμή της οποίας εκτινάσσεται στα 238,27 ευρώ η μεγαβατώρα. Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε χθες για μια δυσλειτουργία τοπικά του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρισμού, την οποία διαφοροποίησε από την κρίση που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα στην αγορά φυσικού αερίου και «έκαψε» 8 με 9 δισ. σε επιδοτήσεις. Ο υπουργός απέδωσε το νέο ράλι τιμών στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις υποδομές της Ουκρανίας η πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Αυτό όπως είπε εν μέρει εξηγείται γιατί «ρουφάει» η Ουκρανία όλο το ρεύμα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με αποτέλεσμα μια εξαγωγική χώρα προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη όπως ήταν η Ουκρανία -πριν τον πόλεμο- σήμερα να αποζητά την δική τους παραγωγή για να σταθεί όρθιο το ελλειμματικό ηλεκτρικό της σύστημα.

Το κύμα των ανατιμήσεων στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζει και τη χώρα μας συντηρεί επίσης η ξηρασία που έχει «αδειάσει» ταμιευτήρες, λίμνες και ποτάμια με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα αρνητικό ισοζύγιο και στην ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά.

Η άνοδος των τιμών χονδρεμπορικής συνοδεύεται όπως είθισται με μεγάλες διακυμάνσεις εντός της ημέρας. Για παράδειγμα σήμερα, η υψηλότερη τιμή φτάνει τα 942 ευρώ η μεγαβατώρα όταν ο ήλιος δύει και αποσύρονται τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η χαμηλότερη τιμή  είναι τα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εμφανίζοντας τεράστια ημερήσια απόκλιση. Σε ότι αφορά στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το φυσικό αέριο έχει για άλλη μια φορά την τιμητική του συμμετέχοντας με ποσοστό 41,84%, οι ΑΠΕ υποχωρούν στο 26,61% ενώ εκτινάσσεται ο «αποσυρμένος» και ακριβός λιγνίτης με 15,86% λόγω της μειωμένης συμμετοχής των υδροηλεκτρικών που είναι σχεδόν στο 4% με τις  εισαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 7,66%.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ