Σουβλάκι: Το εθνικό μας έδεσμα μετατρέπεται σε πολυτέλεια – Έρχονται ανατιμήσεις

Το σουβλάκι, ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων, φαίνεται πως χάνει τη φθηνή και προσιτή ταυτότητά του.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις των πρώτων υλών έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών του σουβλακιού, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον μια επιλογή που απαιτεί προσεκτική σκέψη από τους καταναλωτές.

Οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο δίλημμα. Από τη μία πλευρά, επιθυμούν να διατηρήσουν τις τιμές σε προσιτά επίπεδα, ώστε να μην απομακρύνουν τους πελάτες τους. Από την άλλη, η συνεχής αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, όπως το κρέας, τα λαχανικά και οι πίτες, τους αναγκάζει να προχωρούν σε ανατιμήσεις.

Ο Σπυρίδων Μπαϊρακτάρης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Έχουν ακριβύνει όλες οι πρώτες ύλες. Από 3,70 ευρώ το σουβλάκι το κάναμε 3,90 ευρώ, αλλά προσπαθούμε να μην ξεπεράσουμε τα 4 ευρώ». Όπως τονίζει, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών κατά 1 ευρώ το κιλό δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα ψητοπωλεία.

Ο Ανδρέας Ανδριανάκης, αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του σουβλακιού ως προσιτής επιλογής. «Λένε ότι θα ανέβουν πάρα πολύ οι τιμές στις πρώτες ύλες. Αν ανέβουν θα αναγκαστούμε κι εμείς να ανεβάσουμε τιμές, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλο», δηλώνει.  

Οι συγκρίσεις των τιμών αποδεικνύουν την κατακόρυφη άνοδο του κόστους του σουβλακιού. Ενώ το 2023 το σουβλάκι κυμαινόταν από 3 έως 3,70 ευρώ, φέτος ξεκινά από τα 3,40 ευρώ και φτάνει ακόμη και τα 4,20 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων που επιθυμεί να απολαύσει σουβλάκια, θα πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον 35-40 ευρώ.

Η αύξηση του κόστους του σουβλακιού έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Πολλοί καταναλωτές δηλώνουν ότι θα μειώσουν τη συχνότητα κατανάλωσης σουβλακιού ή θα επιλέξουν φθηνότερες εναλλακτικές.

Οι προοπτικές για το μέλλον του σουβλακιού δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου το σουβλάκι να ξεπεράσει το φράγμα των τεσσάρων ευρώ, ακόμη και στις πιο λαϊκές γειτονιές.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ