Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TASS, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της επανέναρξης των πυρηνικών δοκιμών από τη Μόσχα, ως απάντηση στην κλιμακούμενες προκλήσεις των ΗΠΑ (στην Ουκρανία), ενώ απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με την απειλή ανταλλαγής πυρηνικών επιθέσεων.
Τα όσα είπε προκαλούν μια σχετική ανατριχίλα, καθώς η πυρηνική απειλή πλανάται περισσότερο από ποτέ στον αέρα…
«Εξετάζεται μόνιμα σε όλες τις διαστάσεις της και ως προς όλα τα συστατικά στοιχεία της», τόνισε ο Ριάμπκοφ, προσθέτοντας πως η κατάσταση παραμένει περίπλοκη και συνεχώς επανεξετάζεται στο σύνολό της.
Ο διπλωμάτης, απαντώντας σε ερώτηση του TASS σχετικά με το εάν οι ρωσικές αρχές επιτρέπουν την επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών, είπε ότι «αυτή η ερώτηση αξίζει τον κόπο. Είναι ένα θέμα».
«Ο κίνδυνος μιας πυρηνικής ανταλλαγής υπάρχει»
Σε ότι αφορά την πιθανότητα ανταλλαγής πυρηνικών χτυπημάτων, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε στο TASS:
«Όλα όσα πρέπει να ειπωθούν για τα σενάρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία,τα είπε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και αντικατοπτρίζονται στο επικαιροποιημένο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής. Ο κίνδυνος μιας πυρηνικής ανταλλαγής υπάρχει. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε την εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου, αλλά δεν εξαρτώνται όλα από μας».
Για να προσθέσει ο Ριάμπκοφ, ότι «είναι σημαντικό να παρακολουθεί κανείς πώς θα συμπεριφερθούν οι αντίπαλοί του. Μέχρι στιγμής, κινούνται προς την κατεύθυνση εκείνων των σεναρίων που περιγράφονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στα θεμελιώδη στοιχεία της κρατικής πολιτικής».
Ο Ρώσος υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι τα σήματα της Μόσχας, τόσο τα λεκτικά όσο και μέσω των πράξεών της, γίνονται αντιληπτά: «Αυτό δεν είναι προπαγάνδα, αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να την αντιληφθούν ως τέτοια».
Η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ πυρηνικές δοκιμές στην πρόσφατη ιστορία της. Η τελευταία δοκιμή πραγματοποιήθηκε κατά την ύπαρξη της ΕΣΣΔ το 1990. Η τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασαν πυρηνικά όπλα, ήταν το 1992.
Το πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, βρίσκεται στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά, στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου η ΕΣΣΔ είχε πάνω από 200 στην πορεία των ετών.
Η Ρωσία θα βρει αγοραστές για ουράνιο μετά τους περιορισμούς στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ
«Υπάρχουν αρκετοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ουράνιο από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η Ρωσία θα βρει αγορές για αυτά τα προϊόντα μετά την εισαγωγή περιορισμών στις εξαγωγές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Αυτό ανέφερε ακόμα στο TASS ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν καταναλωτές, υπάρχουν εκείνοι που ενδιαφέρονται πολύ για αυτό. Το επίπεδο τιμών σήμερα για αυτά τα προϊόντα είναι τέτοιο που τα συμφέροντά μας δεν θα υποφέρουν», είπε ο Ριάμπκοφ.
Υπενθύμισε ότι η συζήτηση για την πρωτοβουλία να σταματήσουν οι προμήθειες ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχιζόταν εδώ και πολύ καιρό και οι ΗΠΑ «ήδη έχουν λάβει μέτρα πριν από καιρό που θα σήμαιναν μείωση με την πάροδο του χρόνου» στις ρωσικές εξαγωγές».
Ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα διασφαλιστούν οι πωλήσεις, θα βρεθούν αγορές».
Στις 15 Νοεμβρίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε διάταγμα για προσωρινό περιορισμό στην εξαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εξαίρεση, όπως αναφέρεται, θα είναι οι προμήθειες που θα πραγματοποιούνται βάσει εφάπαξ αδειών που εκδίδονται από την ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικού Ελέγχου Εξαγωγών.
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ρωσίας εξήγησε ότι οι περιορισμοί εισάγονται κατόπιν εντολής του Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση στους περιορισμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το 2024-2027 και στην απαγόρευση, από το 2028, στην εισαγωγή προϊόντων ουρανίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν από τη Ρωσία ουράνιο με το ποσό ρεκόρ των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Μόσχα διατήρησε την ηγετική της θέση στην αξία των προμηθειών και η Γερμανία έγινε δεύτερη σε εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
*βασική φωτογραφία: αρχείου
Πηγή: newsbreak.gr