Η αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας συνοδεύεται από μια σημαντική μεταμόρφωση του τραπεζικού τομέα. Όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση στο Επιχειρηματικό Πάρκο Κομοτηνής, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην καλύτερη κατάστασή τους των τελευταίων 15 ετών.
Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο ΕΤΒΑVIPE Studio, υπογράμμισαν ότι οι τράπεζες λειτουργούν πλέον σε ένα σταθερό περιβάλλον και διαθέτουν σημαντική ρευστότητα. Αυτή η νέα πραγματικότητα επιτρέπει στις τράπεζες να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των επιχειρηματιών και στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Ανδρέας Δημητριάδης, επικεφαλής των Επιχειρηματικών Πάρκων Β. Ελλάδας της Τράπεζας Πειραιώς, και ο Χρήστος Μηλίγκας, Υπεύθυνος των Επιχειρηματικών Πάρκων Βορειοανατολικής Ελλάδας, τόνισαν ότι οι τράπεζες δεν περιορίζονται πλέον μόνο στη χρηματοδότηση. Αναλαμβάνουν, επίσης, έναν συμβουλευτικό ρόλο, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας επενδύσεις και καινοτόμες δραστηριότητες.
Θέλοντας να καταδείξουν το μέγεθος της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έφεραν ως παράδειγμα την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνοντας ότι η ρευστότητά της σήμερα ξεπερνά τα 60 δισ. ενώ οι χρηματοδοτήσεις είναι λίγο πάνω από 30 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η Τράπεζα διαθέτει προς αξιοποίηση άλλα περίπου 30 δισ. ευρώ.
Συζητώντας με τους οικοδεσπότες για τον ρόλο των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρηματιών, επισήμαναν (και) τον ρόλο του συμβούλου που αναλαμβάνουν πλέον οι τράπεζες σε αυτό το σύγχρονο περιβάλλον, καθοδηγώντας τους σε κάθε βήμα για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να αποκτήσουν, για παράδειγμα, πιστοληπτική ικανότητα.
Τα business centers της Τράπεζας, όπως είπαν, είναι έτσι δομημένα που μπορούν να εξετάσουν κάθε ανάγκη του πελάτη, να τον βοηθήσουν και να τον καθοδηγήσουν αλλά και να προσαρμόσουν τα οικονομικά προγράμματα στα δικά τους μέτρα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επιλογή κάποιων επιχειρηματιών να καλύπτουν οικονομικές ανάγκες ”μπλέκοντας” προσωπικά και επαγγελματικά δάνεια, ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε την τακτική αυτή ως ”συνταγή της αποτυχίας”. Είπε ότι οι αντιλήψεις και οι πρακτικές αυτές ανήκουν στο παρελθόν και ότι το ίδιο το σύστημα των Τραπεζών κάνει πλέον δύσκολη αυτή τη μείξη. “Η παλιά εποχή των καταναλωτικών δανείων που δίνονταν χωρίς ιδιαίτερο σκεπτικό και αιτιολόγηση, έχει πια περιοριστεί και βρίσκεται σε ύφεση” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα δύο στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη συζήτηση έδωσαν έμφαση σε έννοιες όπως αυτή περί Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), ή της βιωσιμότητα αλλά και της εκπαίδευσης της κοινωνίας για θέματα σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Ειδικά σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, ο κ. Δημητριάδης είπε “γιατί η επιχειρηματικότητα να μη διδάσκεται από την 1η Λυκείου και γιατί, ακόμη και σήμερα, το νόμιμο κέρδος να είναι δαιμονοποιημένο;”
Στην ερώτηση ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που βλέπουν ότι αντιμετωπίζει ο σύγχρονος επιχειρηματίας στη σχέση του με τις Τράπεζες, αναφέρθηκαν στην γραφειοκρατία που όπως είπαν, ”σε αρκετές περιπτώσεις τους φαίνεται βουνό”. Αντιλαμβάνονται οι συναλλασσόμενοι με την Τράπεζα πως αν απλοποιηθούν κι άλλο κάποιες τραπεζικές διαδικασίες αυτό θα συμβάλλει στο να πάρουν πιο εύκολα αποφάσεις οι νέοι που θέλουν να αναπτύξουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα.
Με την ευκαιρία σημείωσαν πως η περιοχή της Θράκης με τις μεγάλες γεωργικές της εκτάσεις προσφέρεται για την ανάπτυξη της θερμοκηπιακής γεωργίας. Έκαναν γνωστό πως η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που διαθέτει για τον συγκεκριμένο τομέα και να τους εξηγεί ποια είναι τα οφέλη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας.
Ένα άλλο θέμα που αναδείχτηκε στη συζήτηση είναι η ανάγκη μπολιάσματος του ανθρώπινου δυναμικών των τραπεζών με νέο αίμα.
”Πρέπει να πάρουμε την απόφαση να επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους που θα στελεχώσουν όλες τις νέες δομές” είπε ο κ.Δημητριάδης, ενώ σημείωσε πως οι Τράπεζες βρίσκονται ακόμη σε πορεία συρρίκνωσης του προσωπικού τους.
Καταλήγοντας μίλησαν για την ανάγκη αλλαγής αντιλήψεων εκ μέρους της κοινωνίας σχετικά με τον ρόλο των τραπεζών. ”Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη” είπαν.