Σε μια πρωτοβουλία που τοποθετεί τον Βόλο στην αιχμή της ενεργειακής μετάβασης, το τοπικό λιμάνι προχωρά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα καλύψουν πλήρως τις ενεργειακές του ανάγκες.
Όπως ανακοινώθηκε, υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΒ, Σωκράτη Αναγνώστου, και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας ZILLION ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, Βασίλειο Ζιώγο, για την υλοποίηση του έργου, παρουσία και του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΛΒ, Θωμά Σπάχου.
Το έργο προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering).
Ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι η παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά) που θα δίνεται από τα λιμάνια και θα «αποθηκεύεται» στη ΔΕΗ Α.Ε. και η οποία μέσω του συμψηφισμού από τους μετρητές στη συνέχεια θα καταναλώνεται.
Στόχος είναι έως το καλοκαίρι του 2025 το λιμάνι του Βόλου να είναι ενεργειακά αυτόνομο, αποτελώντας μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη επένδυση, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να αποδώσει σημαντικά οφέλη, καθώς θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 400.000 ευρώ ετησίως. Επιπλέον, η αποπληρωμή του έργου θα γίνεται σταδιακά, μέσω των εξοικονομημένων ποσών από την κατανάλωση ενέργειας.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Σωκράτης Αναγνώστου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, το λιμάνι του Βόλου θα αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. Επενδύουμε σε καθαρές πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Βόλου έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς την ενεργειακή αυτονομία, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε διάφορες εγκαταστάσεις του, καθώς και με την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED.
Με αυτήν την πρωτοβουλία, ο Βόλος καθιερώνεται ως ένας από τους πιο προηγμένους λιμένες της χώρας σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.