Η Goldman Sachs εκφράζει αισιοδοξία για τις προοπτικές της ΔΕΗ, αναβαθμίζοντας τη σύστασή της σε «αγορά» (buy). Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τοποθετεί πλέον την τιμή-στόχο της μετοχής στα 15,5 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά ένα ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της.
Η θετική αυτή αξιολόγηση αποδίδεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας στην απολιγνιτοποίηση, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό του ενεργειακού της μείγματος, ενισχύουν την πεποίθηση των αναλυτών ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.
Η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι η ΔΕΗ έχει καταφέρει να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της, μειώνοντας την εξάρτησή της από τον λιγνίτη και επενδύοντας σε πιο καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή η στρατηγική μετασχηματισμού, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, καθιστούν τη ΔΕΗ έναν ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές.
Αφού κάνει λόγο για έναν «σύνθετο ηλεκτροπαραγωγό ενέργειας», η Goldman Sachs προβλέπει άνοδο της μετοχής περίπου 25% από τα τρέχοντα επίπεδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές, την επόμενη τριετία αναμένεται ότι η ΔΕΗ θα διαθέσει περίπου 7 δισ. ευρώ για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροδότησης. Από τη στιγμή, μάλιστα, που στην ενεργειακή εξίσωση παραμένει παρούσα η ολοένα και μεγαλύτερη απεξάρτηση από τον λιγνίτη, η συμβολή της καθαρής ενέργειας στα EBITDA θα φθάσει το 65% έως το 2027 (έναντι 50% το 2024).
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ΔΕΗ διατηρεί ένα πρόσθετο πλεονέκτημα εν μέσω περιόδων έντονης μεταβλητότητας: Προστασία από τις τιμές της ενέργειας ως απόρροια της υιοθέτησης ενός κάθετα ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μοντέλου, σε συνδυασμό με την έκθεση σε χαμηλού κινδύνου ρυθμιζόμενα κέρδη δικτύου. Νέα δυναμικότητα ΑΠΕ, ολοκλήρωση απολιγνιτοποίησης και επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο αποτελούν το τρίπτυχο που «ξεκλειδώνει» σημαντικά κέρδη για τη μετοχή έως το 2027.
Οι αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν ότι «η αποτυχία εκτέλεσης αυτών των στόχων θα επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές αύξησης των κερδών». Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί, από τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 95% των προβλεπόμενων προσθηκών ΑΠΕ μεταξύ 2025 και 2027 είναι είτε υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή και η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη συνεχίζεται απρόσκοπτα, με λιγότερο από το μισό της συνολικής υποδομής παραγωγής ενέργειας να παραμένει εν λειτουργία.