Ολα τα μυστικά για το πρόγραμμα των 200 εκατ. €

Προδημοσιεύτηκε η δράση «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» - Πώς θα κλειδωθεί η επιδότηση του 60% - Τι δαπάνες καλύπτονται και πως θα γίνει η βαθμολόγηση 

Η δράση «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προδημοσιεύτηκε, αποκαλύπτοντας μία σειρά από όρους για το ποιοι επιχειρηματίες θα είναι επιλέξιμοι, αλλά και με ποιους όρους θα μπορούν να λάβουν ένα μπόνους 20%, αυξάνοντας το τελικό ποσοστό επιδότησης στο 60%. Η δράση, πάντως, έχει ακόμη θολά σημεία, καθώς δεν έχει κλειδώσει η λίστα των ΚΑΔ που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, κάτι που θα γίνει με την τελική προκήρυξη του προγράμματος. Ωστόσο, πρόκειται για οριζόντια δράση, που θα καλύπτει το πιο μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων με ΚΑΔ μεταποίησης και συνοδευτικών υπηρεσιών.

Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» με 200 εκατ ευρώ. Αφορά επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και την ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Αφορά αποκλειστικά υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (σύμφωνα με τον ορισμό της Ε.Ε.). Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στα 80.000 ευρώ. Το σχέδιο μπορεί να είναι υψηλότερου προϋπολογισμού, αλλά το υπερβάλλον ποσό θα καλυφθεί από ιδιωτική συμμετοχή και θα είναι αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου ως μέρος του σχεδίου. Υπάρχει και ένα άλλο «πλαφόν»: ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν θα υπερβαίνει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών που επιτεύχθηκε σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει για τρεις) τελευταίες διαχειριστικές περιόδους. Επίσης, η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου θα είναι 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Το «κλειδί» για αυξημένη επιδότηση είναι η εξωστρέφεια. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει κλιμακωτή προσαύξηση έως 20% κατά την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου, η οποία θα αποδίδεται σε κάθε στάδιο πιστοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, ανάλογα με τον στόχο εξαγωγών για τον οποίο θα δεσμευτεί η επιχείρηση. Ενδεικτικά, για επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα ορίζεται για αύξηση εξαγωγών 2%-4%, επιπλέον 5% επιδότηση, με μέγιστο το 20%, για άνω του 8% ενίσχυση εξαγωγών. Για επιχειρήσεις χωρίς εξαγωγική δραστηριότητα, τα ποσοστά αύξησης εξαγωγών εκτείνονται από 0% έως 3%, για να λάβει συν 5% έως 7% για τη μέγιστη άνοδο επιδότησης. Η προσαύξηση επιβεβαιώνεται εφόσον πραγματοποιηθεί και πιστοποιηθεί κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης η αύξηση των εξαγωγών.

Ενδεικτικές ενέργειες που θα ενισχύονται είναι η εκπόνηση business plan, με συγκεκριμενοποίηση των στόχων κάθε ΜμΕ, η αναζήτηση ευκαιριών σε νέες αγορές του εσωτερικού ή του εξωτερικού μέσω ερευνών αγοράς, η συμμετοχή σε εκθέσεις, η οργάνωση εμπορικών ν αποστολών, η ενδυνάμωση της θέσης τους σε υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού (κυρίως μέσω διεύρυνσης των δικτύων και συνεργασιών τους, ανάπτυξης νέων προϊόντων, με ανάλογες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής, κατά κύριο λόγο με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας), αλλά και η αναβάθμιση της προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό (μέσω branding, καθιέρωσης σήματος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, συμμετοχές σε αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις κ.λπ.).

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Δαπάνες που θα μπορούν να ενταχθούν ως επιλέξιμες είναι:

* Μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού μέχρι 17.000 ευρώ.

* Εξοπλισμός (έως το 20%-50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού για την προστασία του περιβάλλοντος και για εξοικονόμηση ενέργειας και έως το 20% για ψηφιακό εξοπλισμό γραφείου).

* Κόστος συμβουλευτικών υπηρεσιών (π.χ., έρευνα αγοράς για τον εντοπισμό ευκαιριών σε ξένες αγορές).

*Λογισμικό για ανάπτυξη e-shop, ενσωμάτωση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών, δικαιώματα χρήσης προγραμμάτων λογισμικού κ.λπ.

* Δαπάνες προβολής, προώθησης και δικτύωσης.

* Εμμεσες δαπάνες (έως 7% του συνόλου).

Συγκριτική αξιολόγηση, κριτήρια και προϋποθέσεις χρηματοδότησης

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση βάσει κριτηρίων όπως η μεταβολή του κύκλου εργασιών, οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών εξωτερικού και η λειτουργική κερδοφορία, το επίπεδο διεθνούς παρουσίας, η επάρκεια των εταιρικών υποδομών και ανθρώπινων πόρων για την εξυπηρέτηση των διεθνών δραστηριοτήτων, το ύψος του προϋπολογισμού της επένδυσης σε σχέση με τον κύκλο εργασιών, η εξασφάλιση ιδιωτικής συμμετοχής και η ρεαλιστικότητα του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Κατά τον έλεγχο των αιτήσεων θα γίνουν διασταυρώσεις μέσω εθνικών βάσεων δεδομένων (ΑΑΔΕ, «Εργάνη»). Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής είναι οι επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά σε μία Περιφέρεια, να έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα με ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και να έχουν μία τουλάχιστον θέση εξαρτημένης εργασίας.

Έρχονται οι μικροπιστώσεις – Ποιες άλλες προσκλήσεις ακολουθούν

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ύψους 80 δισ. ευρώ, βάζει μπρος. Θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ για μικρά επενδυτικά σχέδια και κεφάλαιο κίνησης. Τα δάνεια θα χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και θα χρηματοδοτούνται κατά 60% στη γενική επιχειρηματικότητα και κατά 75% στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και θα είναι άτοκα. Η παροχή της μικροπίστωσης θα παρέχεται μέσω των διαπιστευμένων ειδικών φορέων (όπως ορίζονται στον ν. 4701/2020) και θα συνοδεύεται από συμβουλευτική υποστήριξη στον επιχειρηματία (εκπαίδευση, mentoring, συμβουλευτική υποστήριξη κ.ά.). Θα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ». Απευθύνεται σε πολύ μικρές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον λειτουργούν τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Επίσης, προωθείται ο προγραμματισμός των εξής νέων προσκλήσεων για το προσεχές διάστημα: Συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Συγχρηματοδοτούμενες Συμπράξεις Ερευνας και Καινοτομίας του Ορίζοντα – Ευρώπη 2021-2027 (18 εκατ. ευρώ), Ενίσχυση ερευνητικών υποδομών (120 εκατ. ευρώ), Κέντρα Ικανοτήτων (20 εκατ. ευρώ), Ταμείο Πατεντών (41,4 εκατ. ευρώ), Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα (100 εκατ. ευρώ), Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης σε επιλεγμένες ομάδες-στόχου (100 εκατ. ευρώ), Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας/ Ενδοεπιχειρησιακή Κατάρτιση (30 εκατ. ευρώ).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ