Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την πλήρη ενεργειακή του αυτονομία, στοχεύοντας στην κάλυψη του συνόλου των αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η πρωτοβουλία αυτή, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Route 2025», θα καταστήσει το αεροδρόμιο της Αθήνας το πρώτο στην Ευρώπη που θα επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα χωρίς τη χρήση αντισταθμιστικών μηχανισμών.
Φωτοβολταϊκοί σταθμοί και αποθήκευση ενέργειας
Το έργο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο νέων φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 35,5 MWp.
Παράλληλα, θα αναπτυχθεί σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες χωρητικότητας 82 MWh, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας.
Σε περίπτωση πλεονάζουσας παραγωγής, η ενέργεια θα διοχετεύεται στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας, ακολουθώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Οι βασικοί άξονες της ενεργειακής μετάβασης
Η μετάβαση στην ενεργειακή αυτονομία βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες θα καλύπτουν πλήρως τις ηλεκτρικές ανάγκες του αεροδρομίου.
Αντικατάσταση του φυσικού αερίου για θέρμανση, μέσω της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας υψηλής απόδοσης, οι οποίες θα λειτουργούν αποκλειστικά με παραγόμενη «πράσινη» ενέργεια.
Ηλεκτροκίνηση του στόλου οχημάτων του αεροδρομίου, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο ενεργοβόρα μέσα, όπως τα λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού και τα επιχειρησιακά οχήματα.
Η πρόοδος του έργου
Η πρώτη φάση του σχεδίου «Route 2025» ολοκληρώθηκε το 2023 με τη λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 16 MW, το οποίο ήδη καλύπτει το 43% των ενεργειακών αναγκών του αεροδρομίου.
Σε ό,τι αφορά τις αντλίες θερμότητας, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αναδόχου για την εγκατάστασή τους, ενώ για την ηλεκτροκίνηση έχουν ήδη παραγγελθεί 17 ηλεκτρικά λεωφορεία, 42 ηλεκτρικά vans και ειδικά επιχειρησιακά οχήματα.
Παράλληλα, προχωρά η ανάπτυξη του απαραίτητου δικτύου φόρτισης και η ενίσχυση του δικτύου μέσης τάσης.
Διεθνής αναγνώριση και πιστοποίηση
Η στρατηγική του αεροδρομίου έχει ήδη αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2023, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πιστοποιήθηκε στο στάδιο 4+ «Μετάβαση» του προγράμματος Airport Carbon Accreditation του ACI Europe, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Η πιστοποίηση βασίστηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως ο υπολογισμός εκπομπών από διαφορετικές πηγές και η διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου για τη μείωση των εκπομπών τρίτων μερών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αεροδρομίου.
Με τις επενδύσεις αυτές, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας στη μετάβαση προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον στις αερομεταφορές.
Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ