Από τις 17 Φεβρουαρίου, ξεκινούν αυστηροί φορολογικοί έλεγχοι που θα στοχεύσουν σε φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα και μεγάλες επιχειρήσεις. Το νέο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα αναλάβει τη διασταύρωση στοιχείων, την εποπτεία και τον έλεγχο φορολογικών αποκλίσεων, θέτοντας σε εφαρμογή έναν μηχανισμό που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το ΚΕΜΕΦ θα εστιάσει στον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, αποκλίσεων στις φορολογικές δηλώσεις και περιπτώσεων μεταφοράς κεφαλαίων που δεν συμβαδίζουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Η λειτουργία του ΚΕΜΕΦ στηρίζεται σε μια νέα φιλοσοφία ελέγχων που βασίζεται στην επαλήθευση στοιχείων μέσω διασταυρώσεων, την αξιοποίηση πληροφοριών από τρίτους φορείς (όπως τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς) και τη χρήση εξελιγμένων τεχνολογικών εργαλείων για την επεξεργασία φορολογικών δεδομένων.
Το ΚΕΜΕΦ αναλαμβάνει τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και φορολογικών αποκλίσεων σε φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και μεγάλη ακίνητη περιουσία, εισηγμένες εταιρείες με ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ, επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ, καθώς και φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, με έρευνες για αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.
Η νέα υπηρεσία συγκροτείται από τη συγχώνευση των αρμόδιων ελεγκτικών κέντρων και αξιοποιεί εξελιγμένα εργαλεία διασταύρωσης δεδομένων, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Παράλληλα, οι ελεγκτές του ΚΕΜΕΦ θα υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους αξιοπιστίας, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα της διαδικασίας. Το νέο υπερ-κέντρο
Το νέο υπερ-κέντρο θα επικεντρωθεί σε:
-Ελέγχους φυσικών προσώπων με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
-Ελέγχους επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ.
-Έλεγχο τραπεζικών και ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και εισηγμένων εταιρειών με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ.
-Έλεγχο συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους κανόνες ανταλλαγής πληροφοριών-Έλεγχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, βάσει του Νόμου 4557/2018.
-Διερεύνηση συνδεδεμένων επιχειρήσεων, αν μία εξ αυτών έχει ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ.
-Αναζήτηση αδήλωτων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
-Εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών ελέγχου και διαδικασιών.
-Σύνταξη και υποβολή μηνυτήριων αναφορών για υποθέσεις φοροδιαφυγής.
-Επιβολή δεσμεύσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα και θυρίδες σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.
-Έλεγχο μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, όπως κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.
-Διαχείριση πολύπλοκων υποθέσεων με εξειδικευμένες ελεγκτικές μεθόδους.
-Ελέγχους κατοίκων εξωτερικού και εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.
-Παρακολούθηση των υποχρεώσεων των φορολογικών κατοίκων εξωτερικού.
-Είσπραξη οφειλόμενων φόρων με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Με την αυστηροποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή νέων τεχνολογικών εργαλείων, η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να εξασφαλίσει μια πιο ισότιμη κατανομή των φορολογικών βαρών, αποτρέποντας τις καταχρηστικές πρακτικές φοροδιαφυγής.