Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη βραχυχρόνια περίοδο παραμένουν σε γενικές γραμμές θετικές, σύμφωνα με τη νεότερη ανάλυση (7 Ημέρες Οικονομία) της Eurobank. Μακροχρόνια, όμως;
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι παράγοντες που αναμένεται να έχουν θετική συμβολή το 2025 είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και η προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, κίνδυνοι ελλοχεύουν από το εξωτερικό περιβάλλον, δεδομένου ότι υπάρχει αβεβαιότητα τόσο στο οικονομικό (πιθανοί εμπορικοί πόλεμοι), όσο και το γεωπολιτικό πεδίο (πόλεμος στην Ουκρανία και εξελίξεις στη Γάζα).
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ανάλυσης προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: α) Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας παρουσίασαν οριακή κάμψη το τελευταίο τρίμηνο του 2024, παραμένοντας ωστόσο σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ στις αρχές του 2025 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση, β) η παραγωγή στη μεταποίηση «φρέναρε» το δ’ τρίμηνο 2024 (παρά ταύτα, με τη συνεισφορά των κλάδων των τροφίμων, των φαρμακευτικών, των μετάλλων, των ηλεκτρονικών και των ηλεκτρολογικών παρέμεινε σε σχετικά υψηλή αναπτυξιακή τροχιά για το σύνολο του έτους), γ) η πτωτική τάση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου, δηλαδή των πωλήσεων του εν λόγω κλάδου σε σταθερές τιμές, εμφάνισε επιβράδυνση (θετική συνεισφορά είχαν τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, εν μέρει λόγω των ταξιδιωτών από το εξωτερικό που επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, τα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων και τα φαρμακευτικά-καλλυντικά, ενώ αρνητική συνεισφορά είχαν τα πολυκαταστήματα, τα τρόφιμα-ποτά-καπνός, τα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακός εξοπλισμός και τα βιβλία-χαρτικά-λοιπά είδη) και δ) η ετήσια μείωση του ποσοστού ανεργίας συνεχίστηκε το δ’ τρίμηνο 2024 και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε.
Συμπεράσματα
«Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη βραχυχρόνια περίοδο παραμένουν σε γενικές γραμμές θετικές», επισημαίνεται στην ανάλυση της Eurobank. Οι παράγοντες που αναμένεται να έχουν θετική συμβολή το 2025 είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και η προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον υπάρχει αβεβαιότητα τόσο στο οικονομικό (πιθανοί εμπορικοί πόλεμοι) όσο και το γεωπολιτικό πεδίο (πόλεμος στην Ουκρανία και εξελίξεις στη Γάζα).
Το ερώτημα είναι, όμως, όπως και η εφημερίδα DEALnews και το dealnews.gr έχουν επισημάνει, τι θα γίνει όταν «κλείσει» η κάνουλα του ΤΑ, από το 2027 και μετά; Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην αγορά ήδη εκφράζονται φόβοι, εφόσον δεν υπάρξει ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.