Γκεοργκίεβα: Καταστροφικές συνέπειες προβλέπει η διεθνής κοινότητα για τους ανυπόστατους δασμούς Τραμπ

Στην Ευρώπη, οι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στους νέους δασμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως "θεμελιώδες λάθος" που θα δημιουργήσει "τεράστιες δυσκολίες" για την ήπειρο

Διεθνής κατακραυγή προκαλούν οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να προειδοποιεί για “σημαντικό κίνδυνο” για την παγκόσμια οικονομία και την πιθανότητα ενός καταστροφικού εμπορικού πολέμου.

“Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των μακροοικονομικών επιπτώσεων των δασμολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, αλλά προφανώς αντιπροσωπεύουν σημαντικό κίνδυνο για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας σε περίοδο νωθρής ανάπτυξης”, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε χθεσινή της δήλωση. Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν μέτρα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την ώρα που εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ ετοιμάζονται να απαντήσουν δυναμικά στα υπέρογκα κόστη που τους επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

“Εθνική Κρίση” στην Ιαπωνία μετά το Χτύπημα των Δασμών

Στην Ιαπωνία, οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία. Το χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε απώλειες άνω του 3% μετά την επιβολή δασμών 24%, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας κάνει λόγο για μια “εθνική κρίση”. Η ιαπωνική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές μεγάλων βιομηχανιών προς την αμερικανική αγορά, βρίσκεται σε δεινή θέση. Ο Σιγκέρου Ισίμπα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, δήλωσε πως οι τελωνειακοί δασμοί “μπορούν να χαρακτηριστούν εθνική κρίση” και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, διεξάγοντας συνομιλίες με όλους τους εμπλεκόμενους.

Ευρωπαϊκή καταδίκη και προειδοποιήσεις για αντίποινα

Στην Ευρώπη, οι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στους νέους δασμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως “θεμελιώδες λάθος” που θα δημιουργήσει “τεράστιες δυσκολίες” για την ήπειρο. Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση για άμεσες διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποτραπεί ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιέγραψε τους δασμούς ως “ένα σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία” με “τρομερές” συνέπειες για εκατομμύρια πολίτες. Αν και δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει δυναμικά, κάλεσε τον Τραμπ να εγκαταλείψει την αντιπαράθεση και να προσέλθει σε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις. “Η Ευρώπη διαθέτει τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο –450 εκατομμύρια καταναλωτές– που αποτελεί το ασφαλές λιμάνι μας σε ταραγμένους καιρούς. Και η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό εκείνων που επηρεάζονται άμεσα”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ “βάναυση και αβάσιμη”, προτρέποντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αναστείλουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ. Η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών αγαθών όπως ο χυμός πορτοκαλιού, τα blue jeans και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson. Η σχετική ψηφοφορία στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 9 Απριλίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να εργαστούν “με εποικοδομητικό τρόπο” για την επίλυση των εμπορικών εντάσεων και τη μείωση της αβεβαιότητας. “Δεν βγάζει νόημα για τις εταιρείες να επενδύουν εκεί ενώ οι ΗΠΑ πλήττουν την Ευρώπη”, υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη για “συλλογική αλληλεγγύη” και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάθε είδους απάντηση από την πλευρά της Ευρώπης. “Όλα τα μέσα είναι στο τραπέζι”, διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να προστατεύσει τις οικονομίες της.

Τραμπ: Ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις υπό προϋποθέσεις

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε δασμό 20% στις εισαγωγές από την ΕΕ, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Απριλίου. Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι τα 27 κράτη-μέλη “κατακλέβουν” τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας αυτή την πρακτική “αξιολύπητη”. Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι άλλες χώρες προσφέρουν κάτι “εκπληκτικό”. Υπεραμύνθηκε πάντως της απόφασής του, υποστηρίζοντας πως αποτελεί ένα αναγκαίο μέτρο για την ανάκαμψη της “άρρωστης” αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, οι ανακοινωθέντες δασμοί, οι οποίοι ήταν υψηλότεροι των περισσότερων προβλέψεων, έχουν ήδη προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, με πτώση του δολαρίου, της τιμής του πετρελαίου και των χρηματιστηριακών δεικτών, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα οδηγήσουν σε μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και των εμπορικών συναλλαγών.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ