Παραμένει το πολεοδομικό χάος λόγω ΝΟΚ

Μέχρι το τέλος Απριλίου έχει παραταθεί η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με χρήση μπόνους

Ακόμα πιο πίσω πηγαίνει η νομοθετική λύση για τις χιλιάδες οικοδομικές άδειες που έχουν παγώσει μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, δόθηκε δεύτερη παράταση, αυτή τη φορά έως τα τέλη Απριλίου, στην αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών οι οποίες κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο, «κυριακάτικη δημοκρατία»

Η σχετική ρύθμιση δεν είναι έτοιμη ακόμη, με την ηγεσία του ΥΠΕΝ να σχεδιάζει παρεμβάσεις που θα εγκριθούν με Προεδρικό Διάταγμα ώστε να περάσουν από τον έλεγχο του ΣτΕ. Μία διαδικασία όμως που θα καθυστερήσει περαιτέρω τον χρόνο έγκρισης του νέου θεσμικού πλαισίου, καθώς εκτιμάται ότι το τοπίο δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τις αρχές καλοκαιριού. Αυτό φυσικά παρατείνει το πολεοδομικό χάος σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Δεκέμβριο, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα μπόνους του ΝΟΚ, το υπουργείο «πάγωσε» μέχρι τις 24 Ιανουαρίου την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και προεγκρίσεων που κάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, ενώ δεν ανακαλούνταν όσες οικοδομικές άδειες είχαν ήδη εκδοθεί.

Οταν στις 25 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ, το ΥΠΕΝ παρέτεινε τη σχετική ρύθμιση έως τις 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να μελετήσει το σκεπτικό των δικαστών και να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, οπότε το ΥΠΕΝ παρέτεινε την προθεσμία για άλλους δύο μήνες, μέχρι το τέλος Απριλίου.

Αφήνει, μάλιστα, ανοικτό παράθυρο για νέα παράταση, καθώς στην τροπολογία αναφέρει ότι το χρονικό διάστημα εφαρμογής της διάταξης δύναται να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον έναν μήνα. «Χωρίς την προωθούμενη ρύθμιση υφίσταται ο κίνδυνος έκδοσης προεγκρίσεων ή νέων οικοδομικών αδειών με εφαρμογή διατάξεων, οι οποίες κατά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας αποτελούν αντικείμενο του πολεοδομικού σχεδιασμού και δεν δύνανται να υλοποιούνται απευθείας με την έκδοση ατομικών πράξεων ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Η ρύθμιση είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου σε συμμόρφωση με την ανωτέρω νομολογία» ανέφερε η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΥΠΕΝ σχεδιάζει να θεραπεύσει το πρόβλημα με Προεδρικό Διάταγμα, που θα περάσει από το ΣτΕ, προκειμένου να αποφευχθεί νέος κύκλος προσφυγών. Παράλληλα θα επιταχυνθεί η αναθεώρηση των αδειών που επηρεάζονται από την απόφαση. Στη νομοθετική παρέμβαση θα περιλαμβάνεται και διευκρίνιση ως προς το τι σημαίνει «έναρξη εργασιών» σε μια οικοδομή (σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ όσες άδειες δεν είχαν αρχίσει εργασίες έως τις 11/12/24 ακυρώνονται). Στο ΥΠΕΝ επιθυμούν η διάταξη να καλύπτει και άλλες περιπτώσεις που καταδεικνύουν έναρξη εργασιών, όπως η κατεδάφιση ενός παλαιού κτιρίου για την ανέγερση καινούργιου.

Ουσιαστικά το υπουργείο καλείται να διαχειριστεί τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα και ενσωματώνουν αυτές τις διατάξεις του ΝΟΚ χωρίς να έχουν αρχίσει εργασίες, εξασφαλίζοντας μια συνέχεια σε όσους έβγαλαν νόμιμα άδειες καθώς και για όσους άρχισαν να οικοδομούν και είναι σε διάφορα στάδια. Παράλληλα σχεδιάζει αλλαγές στον Οικοδομικό και Κτιριοδομικό Κανονισμό, ώστε να επιτευχθεί η ανθεκτικότητα στις ήδη υφιστάμενες κατασκευές, με στόχο οι μελλοντικές να δημιουργούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται από φυσικές καταστροφές, που εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά λόγω της έντασης των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά έναν απλό κανονισμό που να ελέγχεται εύκολα

Ολη η κτηματαγορά βρίσκεται εν αναμονή των ρυθμίσεων του υπουργείου, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό να μιλάει για την ανάγκη ενός Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, πολύ πιο απλού, που να ελέγχεται εύκολα και να έχει βασικούς κανόνες. Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε ημερίδα, ο κ. Στασινός τόνισε ότι η σημαντικότερη επίπτωση αφορά τον αναδρομικό χαρακτήρα της απόφασης, διότι «καλλιεργήθηκε η άποψη στους πολίτες και τους ξένους επενδυτές ότι δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου στη χώρα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, οι επιπτώσεις είναι και πρακτικές και αφορούν τα δημοσιονομικά, καθώς υπάρχουν άδειες που επηρεάζονται, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που άρχισαν να χτίζουν και πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν και επομένως δεν προχωράει η επένδυσή τους. «Ενας έχτισε με νόμιμη άδεια και έφτασε μέχρι τα βαψίματα του κτιρίου, πούλησε τα διαμερίσματα και ήδη μένουν κάποιοι αγοραστές σε τρία διαμερίσματα με εργοταξιακό ρεύμα. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας λέει ότι για αυτό το κτίριο, επειδή έγινε προσφυγή πριν από τις 11/12/24, θα πρέπει να σταματήσει και ενδεχομένως να γκρεμιστεί, ενώ αντίστοιχα το διπλανό οικόπεδο με την ίδια άδεια, επειδή έχει αρχίσει να σκάβει αλλά δεν έγινε προσφυγή πριν από τις 11/12/24, θα ολοκληρωθεί και θα τελειώσει. Δηλαδή το χτισμένο θα πρέπει να γκρεμιστεί και αυτό που δεν έχει χτιστεί αλλά έχει αρχίσει δύο ημέρες νωρίτερα, στις 10/12, θα πρέπει να ολοκληρωθεί» εξήγησε ο κ. Στασινός.

Αναλύοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης Γεωργία Μανωλίτση επισήμανε ότι ο οικοδομικός κανονισμός είναι κάτι πολυσύνθετο και επιδέχεται πάρα πολλές ερμηνείες. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Εκείνο το οποίο έχει παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα είναι και η αντισυνταγματικότητα ορισμένων άρθρων του νέου οικοδομικού κανονισμού.

Επίσης και σε ό,τι αφορά τα πατάρια και τις προσαυξήσεις ύψους και δόμησης, τα μπόνους για τα βιοκλιματικά κυρίως στοιχεία. Από εκεί και πέρα είναι σε εξέλιξη κι άλλες δίκες, οι οποίες συζητούν τα θέματα των υπόσκαφων κτιρίων, τα θέματα των επεκτάσεων των υπογείων και τις σοφίτες, οι οποίες υπάρχουν στα κτήριο. «Η Πολιτεία να λάβει επιτέλους μια θέση σε αυτή τη διαμάχη που γινόταν το τελευταίο διάστημα μεταξύ δήμων, ιδιωτών, πολεοδομιών, σε ό,τι αφορά τα μπόνους της δόμησης και υψών. Να έρθει τώρα να νομοθετήσει και να απλοποιήσει τον οικοδομικό κανονισμό. Πρέπει να βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα το να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και σε ό,τι αφορά τις ανακλήσεις» τόνισε η κυρία Μανωλίτση σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Πηγή: newsbreak.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ