Δεκάδες κλάδοι εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχε προκηρυχθεί εδώ και πολλές ημέρες από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους, απαιτώντας βελτιώσεις στους μισθούς, καθώς και σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση της «καλπάζουσας» ακρίβειας και της πολυετούς στεγαστικής κρίσης.
Ειδικότερα, στη γενική 24ωρη απεργία που κήρυξαν για σήμερα, 9 Απριλίου, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), συμμετέχουν Ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, διεκδικώντας επίσης Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει το κεντρικό της συλλαλητήριο το πρωί της Τετάρτης, 9 Απριλίου, στις 11:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, στις 10:30 π.μ. Όσον αφορά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, αυτή θα γίνει στα Προπύλαια, στις 10:30 και την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ, παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή και στις υπόλοιπες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις.
Η ΓΣΕΕ «καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους της χώρας, να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Γενική Απεργία της 9ης Απριλίου, αλλά και στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η Συνομοσπονδία διεκδικεί τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού όχι με κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, απαιτεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ενεργειακές πολιτικές για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης».
Όσον αφορά στις διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ, βασικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων είναι να ληφθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, να γίνουν άμεσα πραγματικές αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και η κυβέρνηση να νομοθετήσει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στην ανακοίνωσή του αναφορικά με τη συμμετοχή των μελών του στην απεργία, αναφέρει πως οι βασικές διεκδικήσεις τους είναι οι εξής:
Κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Αυτόματη επέκταση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε να καλύπτουν καθολικά τους εργαζόμενους στον κλάδο.
Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της μετενέργειας στην προ μνημονίων ρύθμιση.
Προσιτή στέγη για όλες και όλους και μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
Μέτρα υγείας και ασφάλειας, καθώς και καταγραφή και δημοσιοποίηση των στοιχείων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Μέτρα αντιμετώπισης της σεξουαλικής ηθικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα και ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Στάσεις εργασίας σε ΜΜΜ
Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, με τα εν λόγω μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι προγραμματισμένο να κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9πμ και από τις 9μμ έως τη λήξη της βάρδιας τους θα παραμείνουν «καθηλωμένα».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τόσο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ όσο και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν: ανανέωση του στόλου, διενέργεια προσλήψεων προσωπικού, αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τους νεοπροσληφθέντες, αυξήσεις στους μισθούς, συγκοινωνίες δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες και αξιόπιστες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.
Κανονικά, την ίδια ώρα, αναμένεται να κινούνται όλη την ημέρα τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ, τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.
Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση ανακοίνωσαν και οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ. Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, με σκοπό να μεταφέρουν τους πολίτες στις συγκεντρώσεις. Ωστόσο, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» θα παραμείνουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, με τους συρμούς να περνούν από αυτούς, χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.
«Συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες, Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, Προσλήψεις Προσωπικού, Εξάλειψη της Ακρίβειας, Επαναφορά 13ου & 14ου μισθού, Ελεύθερη Συνδικαλιστική Δράση, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (ΣΤΑ.ΣΥ.).
24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και τον προαστιακό
Την συμμετοχή στην απεργία εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς καλώντας τα σωματεία-μέλη της να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11.00, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.
«Ως Σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ και στο ΤΡΑΜ δεν θα σταματήσουμε να λέμε “δεν πάει άλλο” και δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε:
Επαναφορά ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με αυξήσεις στους μισθούς
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας – μονιμοποίηση των Φ.Ι.Δ. και των εργαζομένων με Δ.Π.Υ
Ολοκλήρωση, πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία όλου του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας (άμεσα των εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες στην περιοχή της Θεσσαλίας)
Επαναλειτουργία όλων των τουριστικών δρομολογίων κατά μήκος όλου του σιδηροδρομικού δικτύου
Αμεση λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας
Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων με αντικατάσταση του τροχαίου υλικού αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού όπου απαιτείται, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για να προσδίδουν ασφάλεια στους εργαζόμενους
Αμεσες προσλήψεις στις Σταθερές Συγκοινωνίες (στις υποστελεχωμένες κρίσιμες ειδικότητες) και αγορά νέου τροχαίου υλικού.
Αμεση λειτουργία του νέου Οργανισμού “ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ” και εφαρμογή του Οργανογράμματος.»
«Ποτέ δε θα πάψουμε να ζητάμε την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα ΤΕΜΠΗ που άλλαξε τη σιδηροδρομική ιστορία αλλά και την ιστορία του τόπου μας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.
Αγκυροβολημένα τα πλοία – Πώς θα κινηθούν τα ταξί
Το Σωματείο Αυτοκινητιστών Ταξί σε ανακοίνωσή του, καλεί τους οδηγούς ταξί στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην Πλατεία Κλαυθμώνος, τονίζοντας, όμως, ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική για τον καθένα.
Δεμένα στα λιμάνια, ωστόσο, θα παραμείνουν εξολοκλήρου τα πλοία της ακτοπλοΐας την Τετάρτη 9 Απριλίου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε την συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών, η κινητοποίηση αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη στις 00.01 τα ξημερώματα και λήξη στις 24.00 τα μεσάνυχτα, έχοντας ως καίρια αιτήματα την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η ΠΝΟ ζητά, επίσης, την άμεση υλοποίηση της τροποποίησης των όρων και προϋποθέσεων για τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας από το ΓΕΝΕ (Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας), αλλά και την αύξησή του από 350 ευρώ, στο επίπεδο που χορηγείται το επίδομα ανεργίας στη στεριά.
Αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται για την παραβίαση των ωρών εργασίας και ανάπαυσης των Ναυτεργατών.
Πιστή τήρηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει την ναυτεργασία τόσο για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης όσο και για τα διπλά πληρώματα και ειδικά στα Ε/Γ-Ο/Γ ταχύπλοα.
Άμεση λύση για τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις του Ν. 4150/2013 και ειδικά τα Ε/Γ-Ο/Γ που δραστηριοποιούνται στην Αδριατική.
Όπως αναφέρει η ΠΝΟ, «στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον τότε υπουργό ΥΝΑΝΠ κ. Στυλιανίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες, είχε αναγνωριστεί το δίκαιο των αιτημάτων μας και είχε υπάρξει δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης ότι θα δοθεί λύση, όχι γιατί είναι οικονομίστικα και συντεχνιακά αιτήματα, αλλά γιατί τα τρία από τα τέσσερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».
Πηγή: newsbreak.gr