Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε 9-12 Απριλίου, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND GoC, ανέπτυξε την άποψη ότι το πρόβλημα της κατοικίας στην Ελλάδα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα, απαιτώντας τουλάχιστον μια δεκαετία συνεργασίας μεταξύ του κράτους, των τραπεζών και των κατασκευαστών.
Η ανάγκη για ανθεκτικές πόλεις
Ο κ. Ανδριόπουλος, αναφερόμενος στις πόλεις του μέλλοντος, τόνισε την ανάγκη για την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων αστικών περιοχών, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της αστυφιλίας. Έφερε ως παράδειγμα την πόλη της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη δημιουργία «νέων θυλάκων» μέσα στις πόλεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και ο δημόσιος χώρος.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην αστική ανάπτυξη και της μελέτης των επιτυχημένων στοιχείων των πόλεων του παρελθόντος για την καλύτερη σχεδίαση του μέλλοντος.
Πολιτική βούληση και χρόνος
Η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος απαιτεί μακροχρόνια στρατηγική, σύμφωνα με τον επικεφαλής της DIMAND. Όπως σημείωσε, για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, απαιτείται η απαλλαγή από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητες και η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν είναι άμεση και θα απαιτήσει χρόνο, με τον κ. Ανδριόπουλο να τονίζει ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να δουν οι πολίτες ουσιαστική αλλαγή στον τομέα της στέγασης.
Η αγορά ακινήτων και οι τράπεζες
Αναφερόμενος στην ανάγκη για βελτίωση των τιμών στην αγορά ακινήτων, ο κ. Ανδριόπουλος υποστήριξε ότι ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που εισάγονται στην αγορά, κάτι που θα επιφέρει τη μείωση των τιμών. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν σχέδια σε εξέλιξη για συνεργασία μεταξύ των τραπεζών, των developers και του κράτους, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.
Το μέλλον και οι προκλήσεις των πόλεων
Ο Κώστας Κωστής, καθηγητής Οικονομίας και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία των ευρωπαϊκών πόλεων και στην ταχεία ανάπτυξη των πόλεων του ελλαδικού χώρου από το τέλος του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τον κ. Κωστή, η λύση του στεγαστικού προβλήματος περνά μέσα από τη συνεργασία των φορέων και την ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το μέλλον των πόλεων είναι αβέβαιο, καθώς η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και τα ζητήματα συγκοινωνίας θα καθορίσουν τη διαμόρφωση των αστικών κέντρων στο μέλλον.
Το πρόβλημα της στέγασης, λοιπόν, απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση και συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα, και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, παρά μόνο μακροπρόθεσμες στρατηγικές και στοχευμένες ενέργειες.

Αναλυτικότερα:
Μια εικόνα για τις πόλεις του μέλλοντος στην Ελλάδα, με την κλιματική αλλαγή και την αστυφιλία να είναι παρούσες και να επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών έδωσε το πολύ ενδιαφέρον πάνελ με επίκεντρο τις σύγχρονες πόλεις τα επόμενα χρόνια. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 – 12 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλο, DIMAND GoC, η ιστορία των πόλεων δίνει υλικό για να σχεδιαστεί το μέλλον τους, ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία καινούριων θυλάκων μέσα σε αυτές που θα τις κάνουν πιο ανθεκτικές, φέρνοντας ως παράδειγμα κομμάτια της πόλης της Θεσσαλονίκης. Για τον ίδιο, εκτός από την ανάγκη για νέες υποδομές και τον δημόσιο χώρο που είναι σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, κυρίαρχη πρέπει να είναι και η μελέτη των επιτυχημένων πτυχών τους και η συμπλήρωσή αυτών με τις νέες τεχνολογίες.
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, αρκεί να υπάρχει και απαλλαγή από τη μάστιγα του πολιτικού χρόνου» τόνισε, επίσης, ο κ. Ανδριόπουλος, προσθέτοντας ότι χρειάζονται 10 χρόνια και άνω για να επιλυθεί επί της ουσίας και οι φορείς να κάνουν κάτι το οποίο θα μείνει για το μέλλον. Ο επικεφαλής της Dimand επισήμανε, δε, ότι υπάρχει σε εξέλιξη ο σχεδιασμός ενός τέτοιου προγράμματος από όλους τους εμπλεκόμενους, κράτος, τράπεζες, developers προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό, προσθέτοντας ότι, επιπλέον θα πρέπει να προστεθεί ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων στην αγορά για να διορθωθούν οι τιμές των ακινήτων.
Μια αναδρομή στην ιστορία των ευρωπαϊκών πόλεων και πως εξελίσσονται σήμερα έκανε από την πλευρά του, ο Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομίας και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Ελλάδα, χωρίζοντας τις στις πόλεις του δυτικού κόσμου, οι οποίες αναπτύχθηκαν από το τέλος του μεσαίωνα, γιατί άρχισε να αναπτύσσεται η εμπορική δραστηριότητα και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ιδρύθηκαν για να γίνουν διοικητικά κέντρα και ανήκαν σε αυτοκρατορίες, όπως πχ στην Ελλάδα, η οθωμανική. Για τον ίδιο, όμως, ήταν από το τέλος του 19ου αιώνα, που ξεκίνησαν να αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς οι πόλεις στον ελλαδικό χώρο.
Κατά τον κ. Κωστή υπάρχουν λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα, όπως οι τράπεζες και Servicers να βάλουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά για να μειωθούν οι τιμές, ενώ έκανε μνεία στο ρόλο των πολιτικών, οι οποίοι, κατά την άποψή του, δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά, καθώς η λογική του πολιτικού κόστους θα παίζει καθοριστικό κόστος στις επιλογές τους, εκτός αν υπάρξουν δραστικές αλλαγές στις βασικές δομές του πολιτικού συστήματος.
Όπως συμπλήρωσε, το μέλλον στις πόλεις τη δεδομένη στιγμή είναι απρόβλεπτο και αβέβαιο, η μετανάστευση από την Αφρική θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να βρεθεί στέγαση για αυτούς τους ανθρώπους, ενώ είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν ζητήματα και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή που ήδη επηρεάζει δραστικά την καθημερινότητα, και η συγκοινωνία.