Αυξημένος ο δείκτης σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης στην Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον επτά από έναν καθορισμένο κατάλογο δεκατριών βασικών αγαθών και υπηρεσιών ανήλθε στο 14% το 2023

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους δείκτες στέρησης για το έτος 2023, αποκαλύπτοντας μια οριακή αύξηση στον αριθμό των πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον επτά από έναν καθορισμένο κατάλογο δεκατριών βασικών αγαθών και υπηρεσιών ανήλθε στο 14% το 2023, σημειώνοντας μια μικρή άνοδο σε σύγκριση με το 13,5% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο έτος.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, ο οποίος αποτυπώνει το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης, αποτελεί έναν κρίσιμο δείκτη για την παρακολούθηση των επιπέδων ευημερίας και κοινωνικής συνοχής στην χώρα. Η αύξηση, έστω και μικρή, υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τμήματα του ελληνικού πληθυσμού στην πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα:

-Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 27,0% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 24,5% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 36,9% για τον φτωχό πληθυσμό. Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου το 2024 είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση της ηλικιακής ομάδας έως και 17 ετών και ανέρχεται σε 40,9% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 36,4% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 56,7% για τον φτωχό πληθυσμό
-Το 34,4% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 5,6%.
-Το 81,9% του φτωχού πληθυσμού και το 34,6% του μη φτωχού δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου, 480 ευρώ.
-Το 74,8% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει αδυναμία πληρωμής μίας εβδομάδας διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 39,0%.
-Το 43,6% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 13,0%.
-Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 28,9%, ενώ το ποσοστό για τον φτωχό και για τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 88,9% και 14,2%, αντίστοιχα.
-Το 36,3% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 49,6% για τον φτωχό πληθυσμό και σε 33,1% για τον μη φτωχό πληθυσμό.
-Το 56,1% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λπ., ενώ για τον μη φτωχό πληθυσμό το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 19,2%.
-Το 77,0% του φτωχού πληθυσμού και το 25,4% των μη φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ