Σπάνιο αλλά όχι ακραίο το φαινόμενο της υψηλής, για την εποχή, θερμοκρασίας

Μας λυπήθηκε ο Θεός ή μας τιμωρεί, που αν και αύριο τελειώνει το φθινόπωρο, μπαίνουμε στον χειμώνα με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 25 βαθμούς Κελσίου και το σκηνικό του καιρού θυμίζει περισσότερο άνοιξη προς καλοκαίρι, παρά χειμώνα;

Αυτό βέβαια βοηθάει τα ελληνικά νοικοκυριά που προσπαθούν να κάνουν περικοπές, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ακόμη δεν χρειάστηκε να ανοίξουν οι καυστήρες των καλοριφέρ.

Πόσο σπάνιες είναι, όμως, οι θερμοκρασίες αυτές για τη χώρα μας και κατά πόσο οφείλονται στην κλιματική αλλαγή στον πλανήτη;

 

Σύμφωνα με την προϊσταμένη πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Αναστασία Παπακρίβου, ο φετινός Νοέμβριος ήταν όντως ένας θερμός σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς έχει καταρρίψει το ρεκόρ θερμοκρασίας των 24 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην Αττική στις 30 Νοεμβρίου του 1961, αφού σήμερα ο υδράργυρος στην Αθήνα δείχνει 25 βαθμούς.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη θερμοκρασία σημειώθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1965, όταν ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 23,6 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο, είπε η κ. Παπακρίβου θα καταρριφθεί, αφού ήδη σήμερα πριν το μεσημέρι το θερμόμετρο έδειχνε στη Θεσσαλονίκη 23 βαθμούς Κελσίου.

«Αναφερόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», τόνισε η κ. Παπακρίβου, «γιατί τις προηγούμενες ημέρες οι θερμοκρασίες στη χώρα μας ήταν υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες που συνήθως επικρατούν το μήνα Νοέμβριο».

Η αύξηση της θερμοκρασίας, τόνισε, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να συνδεθεί με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς, όπως συμπλήρωσε, το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί πολλά χρόνια αργότερα και αφού υπάρξουν τα στατιστικά στοιχεία και οι μελέτες που θα το αποδεικνύουν. «Σίγουρα, όμως είπε, παρατηρείται μία αύξηση της μέσης θερμοκρασίας».

Η αυξημένη θερμοκρασία για την εποχή, σύμφωνα με την προϊσταμένη πρόγνωσης της ΕΜΥ, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο, γιατί δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Βέβαια, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή για έξαρση ιώσεων, που αυτές επιτείνονται και λόγω της αυξημένης υγρασίας και της κόκκινης σκόνης που έρχεται από την Αφρική με τους ενισχυμένους νοτιάδες που επικρατούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το φαινόμενο ως ακραίο», διευκρίνισε.

Όσον αφορά τη μεταφερόμενη από την Αφρική σκόνη είπε ότι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τη χώρα μας που παρατηρείται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτές τις μέρες είναι ιδιαίτερα αισθητό στη δυτική Ελλάδα, καθώς στους σταθμούς της Καλαμάτας και του Άραξου παρατηρείται μειωμένη ορατότητα.

Αναφορικά με το τι καιρό θα έχουμε τον χειμώνα, αλλά και την ερχόμενη άνοιξη η κ. Παπακρίβου είπε ότι «η μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι καιρός θα επικρατήσει στην Ελλάδα το χειμώνα ή την άνοιξη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι έως τώρα προγνώσεις δείχνουν ότι θα επικρατήσουν θερμοκρασίες αυξημένες σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή, καθώς και ένα έλλειμμα σε βροχοπτώσεις».

Πάντως, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, Σάββατο και Κυριακή, περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα κινηθεί σε κανονικά επίπεδα για την εποχή. Η πτώση αυτή όμως δεν θα διατηρηθεί και από Δευτέρα αναμένουμε και πάλι άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

?

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ