O χάρτης της ανεργίας στην Ευρώπη

Ο Νότος διαλύεται

 

 

Η Ευρώπη είναι κολλημένη στην κρίση εργασίας. Οχτώ χρόνια μετά την οικονομική ύφεση του 2008 η ανεργία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στον κοινωνικό ιστό των οικονομιών που ανήκουν στη Νομισματική Ένωση. 

 

Οι τελευταίες μετρήσεις για την απασχόληση, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο η ανεργία στις 19 χώρες του Ευρώ υποχώρησε στο 10,4% από τον Σεπτέμβριο του 2011.

 

Όμως κοιτάζοντας προσεκτικά τον χάρτη που δημοσιεύει η Daily Telegraph βλέπει κανείς να ξεδιπλώνεται μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου. Έτσι οι χώρες της Νομισματικής Ένωσης χωρίζονται σε δυνατές και σε αδύναμες – με πιο αδύναμη την Ελλάδα (24,50%) και πιο δυνατή τη Γερμανία (4,5%). Πρέπει εδώ να σημειωθεί, α) ότι τα προαναφερθέντα ποσοστά είναι τα επισήμως δηλωμένα και β) το 4,5% της Γερμανίας είναι το καλύτερο ρεκόρ για τη χώρα μέχρι σήμερα.

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η οικονομία της Γερμανίας πηγαίνει σταθερά μπροστά – τα τελευταία έξι χρόνια ανοίγουν 33.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα! Αντιθέτως στην Ελλάδα, το 1/4 του πληθυσμού δεν εργάζεται καθόλου από το 2014. Αδυνατεί δηλαδή να βρει σταθερή δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Στην Ιταλία ο δείκτης ανεργίας παρέμενε στο 11,4% (τέλος Δεκεμβρίου) παρά τις μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να προωθήσει ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι τα τελευταία δύο χρόνια. Ομως ο αριθμός των εργαζομένων Ιταλών έπεσε τον Δεκέμβριο κατά 21.000 συγκριτικά με τον Νοέμβριο – στα μητρώα ανεργίας ανεγράφησαν 18.000 Ιταλοί.

 

Ο νότος υποφέρει


Αλλά πάλι δεν είναι μόνο ο Νότος που υποφέρει… Ο δείκτης ανεργίας της Φινλανδίας ανέβηκε κατά 0,4% στο 9,2% του πληθυσμού της χώρας στο τέλος του 2015. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό για τη Φιλανδία από το 1998, την προ-ευρώ εποχή δηλαδή. Η χώρα, σύμφωνα με τους οικονομικούς μελετητές είναι ο «νέος ασθενής» της Ευρώπης.

 

Ο μέσος όρος ανεργίας


Η ανεργία θεωρείται δείκτης για την υγεία μιας οικονομίας και η πτώση στους δείκτες τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2015. Παρότι λοιπόν ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί συνολικά -θα μπορούσε να θεωρηθεί καλό νέο το ότι οι άνεργοι μειώνονταν τους τελευταίους 15 μήνες- οι οικονομολόγοι αυτή τη στιγμή εκφράζουν φόβους ότι η φόρα της κυκλικής ανάκαμψης υποχωρεί.

 

Αν λοιπόν η ανάκαμψη χάσει τον ρυθμό της τους επόμενους 18 μήνες η Ευρώπη θα ξαναπέσει σε ύφεση με αποτέλεσμα διπλάσια ψηφία στους ανέργους, συγκριτικά με τα προ κρίσης ποσοστά (7,5%). Σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία η ανεργία έπεσε στο 5%.

 

Οι αισιόδοξες προβλέψεις


Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ανεργία ως το 2020 θα έχει πέσει στο 9% στις χώρες της Ευρωζώνης. Αλλά το χειρότερο όταν μιλάμε για ανεργία είναι τα ποσοστά των νέων χωρίς δουλειά στην περιφέρεια του Νότου. Τα ποσοστά εδώ παραμένουν κολλημένα στο 50% του πληθυσμού της Ισπανίας και της Ελλάδας, ενώ ο μέσος όρος σε όλη την Ευρωζώνη είναι 22%.

 

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) εκτιμά ότι 4,454 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι στην ΕΕ και τα 3 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 68%, ζουν σε χώρες της Νομισματικής Ένωσης.

 

Κύματα μετανάστευσης

 

Αυτή η κρίση στον τομέα της εργασίας, οδηγεί σε κύματα μετανάστευσης μορφωμένων και με εύρος δεξιοτήτων νέων, από την Πορτογαλία και την Ελλάδα προς ισχυρές χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης. Πρόκειται για τη λεγόμενη «χαμένη γενιά» στην περιφέρεια της ΕΕ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ