Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Ενταση και χημικά στην Ειδομένη

 

Η απόφαση των Σκοπιανών να ανοίξουν μόνο για λίγη ώρα τα σύνορα τους φαίνεται πως ήταν η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε για χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι έχουν «στρατοπεδεύσει» εδώ και μέρες στην Ειδομένη.

 

Στην είδηση πως θα άνοιγαν τα σύνορα για λίγο είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να μετακινηθούν προς την σιδερένια πύλη που έχουν στήσει οι Σκοπιανοί και να ξεσπάσουν φωνάζοντας να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

 

Αρχικά οι κραυγές τους δεν στάθηκαν αρκετές για να «συγκινήσουν» τους Σκοπιανούς και έτσι στην συνέχεια οι μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τον φράχτη, όμως οι Σκοπιανοί αστυνομικοί που τους είχαν περικυκλώσει προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους απομακρύνουν.

 

Στο νοσοκομείο ακόμη και παιδιά


Ως αποτέλεσμα περισσότερα από 15 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσά τους και εννέα παιδιά.

 

Τα σύνορα άνοιξαν τελικά μόνο για λίγα λεπτά και έκλεισαν αμέσως λόγω της έντασης, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα επικρατεί ένταση στην περιοχή καθώς οργισμένα πλήθη συνεχίζουν να φωνάζουν και να ζητούν να γίνει κάτι ώστε να φύγουν από την Ελλάδα.

 

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή οι Σκοπιανοί άνοιξαν το πέρασμα της Ειδομένης μόλις για 300 πρόσφυγες σφραγίζοντας ξανά τα σύνορα στις 4 τα ξημερώματα.

 

Με γεωμετρική πρόοδο


Την ίδια ώρα ο αριθμός των προσφύγων στον καταυλισμό μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο καθημερινά, αφού άνθρωποι από όλη τη χώρα πορεύονται με κάθε μέσο, λεωφορεία, ταξί, ακόμα και με τα πόδια προς το πέρασμα, που παραμένει η μόνη διέξοδος από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ όμως χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στα νησιά, από εκεί στον Πειραιά και πλέον σε πρόχειρα καταλύματα σε όλη τη χώρα, μόλις μερικές εκατοντάδες, στην καλύτερη περίπτωση, περνούν τα σύνορα εξόδου.

 

Προδιαγραφές για 2000 άτομα


Πάντως, στην Ειδομένη βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 6.500 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταυλισμός που έχει στηθεί εκεί μπορεί έχει κατασκευαστεί για να φιλοξενεί περίπου 2.000 ανθρώπους.

 

Εγκλωβισμένοι 25.000 πρόσφυγες & μετανάστες


Και ενώ στα σύνορα οι Σκοπιανοί ανοίγουν τις πύλες για να περάσουν απ’ αυτές ελάχιστοι άνθρωποι η Ελλάδα συνεχίζει να γίνεται δέκτης ορδών μεταναστών. Υπολογίζεται πως αυτή την στιγμή είναι εγκλωβισμένοι 25.000 πρόσφυγες & μετανάστες στην χώρα μας.

 

Με τους χώρους φιλοξενίας να μην επαρκούν για την προσωρινή στέγασή τους, έχουν δημιουργηθεί άτυποι καταυλισμούς σε όλη τη χώρα. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα ήρθαν από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

 

Πού βρίσκονται και πόσοι μετανάστες-πρόσφυγες στην Ελλάδα

 

-Σε νησιά του Αιγαίου όπως Λέσβος, Χίος, Σάμο, Λέρος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο βρίσκονται 5.397 μετανάστες και πρόσφυγες.

 

-Στην Καβάλα έχουν προωθηθεί 1.529 μετανάστες και πρόσφυγες,

 

-Στην Αττική στα τρία στρατόπεδα και τον Πειραιά βρίσκονται 8.431.

 

-Σε Λαμία, Καλαμπάκα, Τέμπη, Γρεβενά, Κοζάνη Πιερία έχουν συγκεντρωθεί 3.349 μετανάστες και πρόσφυγες

 

-Στα σύνορα στην Ημαθία, τα Διαβατά, το Κιλκίς και την Ειδομένη βρίσκονται 7.000 άτομα που περιμένουν να περάσουν στα Σκόπια.

 

Ασφυξία σε Ελληνικό, Σχιστό, Ελαιώνα, πλατεία Βικτωρίας

 

Τα hot spot και τα κέντρα υποδοχής είναι παντού ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες. Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τους περισσότερους μετανάστες που είναι από το Αφγανιστάν να απειλούν με απεργία πείνας. Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

 

Δρίτσας: Αν δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση θα γίνει κατανομή προσφύγων στην Ελλάδα


Το κυβερνητικό σχέδιο να μοιραστούν οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, επιβεβαίωσε ο Θοδωρής Δρίτσας.

 

«Εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε, χωρίς να σταματάμε τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας .

 

«Δεν αποκλείεται να οργανώσουμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας ένα μέρος της διαχείρισης να το αναλάβουν και άλλες περιοχές εκτός του Πειραιά», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας, επικαλούμενος το παράδειγμα της Καβάλας στην οποία μεταφέρθηκαν τα τελευταία 24ωρα μετανάστες και πρόσφυγες.

 

Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπάρχουν 6.000 πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ομαλή, ενώ ανέφερε ότι μόνο το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν στα νησιά από τα τουρκικά παράλια 2.156 άνθρωποι.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ