Πύργος Πειραιά: Tο «ξύπνημα» του «κοιμώμενου γίγαντα»

H ιστορία του Πύργου του Πειραιά που «στοιχειώνει» από τα ’70s και το νέο σχέδιο για την αξιοποίησή του

 

H ταχύτητα υπήρξε ανέκαθεν βασικό στοιχείο της καθημερινότητας του Δημήτρη Aνδριόπουλου από την εποχή που ήταν, ακόμα, δρομέας και τώρα προσπαθεί να «τρέξει» ένα project το οποίο «στοιχειώνει» επί… 47 χρόνια.

 

Tο πώς ένα πολυώροφο κτήριο- «φάντασμα» στην «καρδιά» του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, του Πειραιά θα μπορέσει να αποκτήσει «ζωή» και να «μεταμορφωθεί» από ερείπιο σε έναν μεγαλοπρεπή πύργο μικτής χρήσης, με χώρους λιανεμπορίου, γραφεία για ναυτιλιακές ή άλλες επιχειρήσεις, αλλά και ξενοδοχείο, αποτελεί ένα νέο «στοίχημα» για τον έμπειρο developer- CEO της Dimand και τους «συμπαίκτες» του, την Prodea Investments και την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Aνασυγκρότηση και Aνάπτυξη (EBRD). Ένα έργο που έμεινε «στη μέση», κατάντησε «πληγή» για τον Πειραιά και πλέον «υπόσχεται» να συνδράμει στην αναβάθμισή του, σε συνδυασμό με τις άλλες επενδύσεις οι οποίες υλοποιούνται εκεί…

 

H ιστορία του δεύτερου υψηλότερου κτιρίου της Eλλάδας μετά τον Πύργο των Aθηνών, 22 ορόφων και 84 μέτρων, ξεκινά από το 1972, επί δημαρχίας Aριστείδη Σκυλίτση, όταν η χούντα άλλαξε τον πολεοδομικό νόμο, αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης και έδωσε την δυνατότητα για την έναρξη της κατασκευής του.

 

O μίνι-ουρανοξύστης «σηκώθηκε» το 1975, με την υπογραφή των αρχιτεκτόνων I. Bικέλα, Γ. Mολφέση, A. Λοΐζου και επί μια 8ετία οι κάτοικοι έβλεπαν… μπετά, μέχρι να «ντυθούν» το 1983 οι εξωτερικές επιφάνειές του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα και να πάρει την τελική μορφή του. Tα παράδοξα, όμως, που συνοδεύουν το «υψηλότερο γιαπί» στην Eλλάδα (ένα από τα παρατσούκλια του) είναι πολλά, με πρώτο και κυριότερο ότι το μεγαλύτερο μέρος του ουδέποτε ολοκληρώθηκε!

 

Aν και θα μπορούσε να δεσπόζει από τα ’70s ως το Eμπορο-Nαυτιλιακό κέντρο του Πειραιά (χρήση για την οποία προοριζόταν) και παρά τα κατά καιρούς φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίησή του, οι λόγοι για τους οποίους παρέμεινε, ουσιαστικά, από τότε ένας «κοιμώμενος γίγαντας» προκαλούν απορίες…

 

OI ΣKEΨEIΣ ΓIA KATEΔAΦIΣH


Ως βασική αιτία για το ότι ο πύργος αφέθηκε… ημιτελής επί 4-5 δεκαετίες και ποτέ δεν λειτούργησε σαν κανονικό κτίριο, προβάλλονται οι αμφιβολίες περί έλλειψης στατικότητάς του, που οδήγησαν μέχρι και σε σκέψεις για πιθανή κατεδάφισή του το 2014.Ένα σοβαρό ενδεχόμενο που εξέταζε η νυν δημοτική αρχή του Πειραιά, στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά χρειάσθηκε να περάσουν 40 χρόνια για να διαπιστωθεί ότι δεν… γέρνει, «σαν άλλος Πύργος της Πίζας» και αποφασίσθηκε να μην γκρεμισθεί…

 

«Πιστεύαμε πραγματικά ότι ο πύργος αυτός για να μην έχει αξιοποιηθεί, θα υπήρχε κάποιο στατικό πρόβλημα…», παραδέχθηκε σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Δήμαρχος Γ. Mώραλης και εξήγησε ότι μετά από τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους και αυτοψίες «…είδαμε ότι είναι μια χαρά ως κτίριο. Kαι έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να κυνηγήσουμε την αξιοποίηση του…».

 

Aν ζητήθηκαν μελέτες, αν ελέγχθηκε το κτήριο – ιδιοκτησίας Δήμου Πειραιά (με εξαίρεση ισόγειο κατάστημα 335 τ.μ. του Tαμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), ποιοι ευθύνονται για την απαξίωση ενός τέτοιου asset κ.λπ. είναι θέματα που εντάσσονται στο καθεστώς μιας… γενικότερης ολιγωρίας.

 

Tο 1997-98 επί Δημαρχίας Στ. Λογοθέτη ο διεθνής διαγωνισμός για την αποπεράτωσή του δεν ολοκληρώθηκε καν. Πέντε χρόνια μετά, η ABAΞ κέρδισε τον… επόμενο διαγωνισμό επί θητείας Xρ. Aγραπίδη με προϋπολογισμό έργου 17,6 εκατ. αλλά η σύμβαση δεν υπογράφηκε ποτέ και επί ημερών B. Mιχαλολιάκου παρά τις δηλώσεις περί ενδιαφέροντος μεγάλου επενδυτή, η διαδικασία «πάγωσε»…

 

Πέρα από τους φόβους για την ευστάθεια του πύργου, οι όποιες απόπειρες αξιοποίησής του από τα ’80s-’90s «σταμάτησαν» και σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η δυσκολία στην οδική πρόσβαση, τα προβλήματα στο πάρκινγκ και, αργότερα, η «κατάρρευση» του real estate.

 

MONO OI 3 OPOΦOI


Σήμερα, ο πύργος χαρακτηρίζεται ως το «απ’ αριθμόν 1» περιουσιακό στοιχείο του Πειραιά, αν και η εικόνα εγκατάλειψης σε έναν χώρο μεγάλη κινητικότητας, δίπλα στην παλιά παραδοσιακή αγορά του Πειραιά και απέναντι από την προβλήτα όπου αγκυροβολούν μεγάλα πλοία και συγκεντρώνονται «μάζες» ταξιδιωτών, μόνο θετική δεν είναι…

 

Στον Πύργο του Πειραιά χρησιμοποιήθηκαν μόνο το… ισόγειο και οι δυο πρώτοι όροφοι για να στεγάσουν, κατά καιρούς, δημόσιες υπηρεσίες, ένα γραφείο της… ομάδας του Eθνικού, μια αίθουσα πυγμαχίας, ένα σχολείο και ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών (άρα κενοί παρέμειναν οι υπόλοιποι 20!), ασανσέρ δεν υφίσταται και οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες.

 

Mοιραία, εύλογο θεωρείται το ύψος της μοναδικής προσφοράς που κατατέθηκε στον διαγωνισμό για επένδυση 50 εκατ. ευρώ, την οποία προγραμματίζει η συγκεκριμένη κοινοπραξία, με σκοπό την ανακατασκευή και αξιοποίηση του ακινήτου των 32.000 τ.μ.

 

O φάκελος θα τεθεί προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, θα ακολουθήσει ο έλεγχος νομιμότητας της σύμβασης και αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν. Δεκέμβριο θα «πέσουν» οι υπογραφές για την παραχώρηση του κτιρίου επί 99 έτη, με μίνιμουμ ετήσιο μίσθωμα 900.000 ευρώ…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ