ΣτΕ: Νόμιμη η υποχρεωτική κατάθεση διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ

Τα διαθέσιμα των Δήμων (ΟΤΑ Α’ βαθμού), περιφερειών κλπ. θα κατατίθενται υποχρεωτικά σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος ύστερα από απόφαση της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Το δικαστήριο (υπ αριθμ. 698-702 και 714-719/2020 αποφάσεις) έκρινε μεν ότι η δημοσιονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, κατοχυρώνεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος, αλλά παράλληλα επισήμανε πως δεν είναι αντίθετες στις ίδιες διατάξεις του Συντάγματος οι δυο αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες είναι υποχρεωτική η κατάθεση των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ.

 

Κατά συνέπεια οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν σχετικές τις αιτήσεις της ΚΕΔΕ, των Δήμων Πειραιά, Καλλιθέας, Αλίμου, Καισαριανής, Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής, Καλαμαριάς, Θάσου Ν. Καβάλας, Ξάνθης και Λήμνου, καθώς και της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καλαμαριάς, με τις οποίες στρεφόντουσαν κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι “πρόκειται περί δημοσιονομικού μέτρου, το οποίο, κατά το μέρος που εφαρμόζεται στους ΟΤΑ, ως φορείς Γενικής Κυβερνήσεως, εμποδίζει μεν την ελεύθερη εκ μέρους τους διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων τους, πλην, δεν προκαλεί περιουσιακή τους βλάβη και δεν εμποδίζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, όπως αναλυτικά εκτίθεται στις ανωτέρω αποφάσεις”.

 

Αναλυτικότερα, κρίθηκε ότι οι δυο προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις:

 

– Δεν παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της ισότητας,

 

– Δεν αφορούν τοπική υπόθεση, αλλά την δημοσιονομική διαχείριση των πόρων του υπό ευρεία έννοια δημόσιου τομέα και, επομένως, δεν υφίσταται συνταγματική υποχρέωση να ζητείται η προηγούμενη γνώμη των ΟΤΑ .

 

– Δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2011/85/ΕΕ δεν θεσπίζουν υποχρέωση των κρατών μελών να προβούν σε δημοσιονομική αποκέντρωση και

 

– Δεν παραβιάζει το άρθρο 9 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ