Καλά καλά δεν άνοιξαν τα σχολεία και οι δάσκαλοι προαναγγέλλουν κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), Κομνηνό Μαντά, υπάρχουν 4.700 οργανικές θέσεις κενές και 24 από τους 68 συλλόγους δασκάλων δεν έχουν παραλάβει ούτε ένα βιβλίο.
«Τα σχολεία ξεκίνησαν με τις χειρότερες συνθήκες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας», ρίχνοντας βολές προς το υπουργείο Παιδείας για ψεύδη και ελλιπή προετοιμασία ενόψει της νέας χρονιάς.
«Σε πολλές περιοχές δεν έχει φτάσει κανένα βιβλίο, άλλες έχουν παραλάβει πολύ λίγους τίτλους. Ακόμη και το περίφημο DVD δεν το έχει δει κανένας εκπαιδευτικός»,συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με κατάλογο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, έως την σημερινή ημέρα του Αγιασμού δεν έχουν παραλάβει βιβλία στην Αττική οι σύλλογοι Πειραιά, Ανατολικής Αττικής, Άνω Λιοσίων, Πατησίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου – Περάματος, Κορυδαλλού, Μακρυγιάννη και Περικλή και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι σύλλογοι Αγρινίου, Αλμωπίας, Β. Χαλκιδικής, Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης Β’, Θεσσαλονίκης Γ’, Θεσσαλονίκης Ε’, Θεσσαλονίκης ΣΤ’, Θεσσαλονίκης Υπαίθρου, Ικαρίας, Κ. Χαλκιδικής, Λακωνικής, Λοκρίδας, Ορεστιάδας και Φθιώτιδας.
Τα περισσότερα λειτουργικά κενά στα δημοτικά σχολεία καταγράφονται στον Πειραιά (372), τη Δυτική Θεσσαλονίκη (321), την Ανατολική Θεσσαλονίκη (242), τα Χανιά (229) και την Α’ Αθήνας (214).
«Αυτό που συμβαίνει είναι το λιγότερο απαράδεκτο», υπογράμμισε ο κ. Μαντάς λέγοντας ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί δεν δέχεται τη συγγνώμη της υπουργού.
Αναφερόμενος στην 22ωρη προειδοποιητική απεργία που έχει προαναγγελθεί για την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μαντάς προειδοποίησε ότι αυτό είναι «μόνο το πρώτο βήμα, ένα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση».
Υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών είναι «αιτία πολέμου και κόκκινη γραμμή» και κάλεσε τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων να στείλουν τις εισηγήσεις τους έως τις 29 Σεπτεμβρίου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
.
Όπως είπε, μάλιστα, στις αρχικές προθέσεις της Ομοσπονδίας ήταν να κηρύξει απεργία με την έναρξη του σχολικού έτους, αλλά αυτό δεν έγινε γιατί «εκτιμήσαμε ότι κάτι τέτοιο θα βόλευε την κυβέρνηση». Προέβλεψε, τέλος, ότι έως τον Νοέμβριο τα σχολεία θα έχουν κλείσει, λόγω έλλειψης πόρων. «Οι διευθυντές δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους. Τα σχολεία χρωστάνε στους πάντες τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος, φέτος διορίστηκαν μόλις 133 μόνιμοι δάσκαλοι. «Τόσο λίγους διορισμούς έχουμε να δούμε από το 1950», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ανάλογο πρόβλημα με τα βιβλία είχε να παρουσιαστεί από το 1946, και ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί κατά 70%.
Διαβάστε επίσης: Νέα σχολική χρονιά χωρίς βιβλία
Αναμένεται “σεισμός” κινητοποιήσεων