Κορωνοϊός-Νέα μέτρα φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων

Στο στόχαστρο του ιού οι νέοι

 

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση μετά και την έξαρση της πανδημίας με 667 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

 

Μέτρα όπως η καθολική χρήση της μάσκας, το κλείσιμο καταστημάτων εστίασης νωρίτερα, η απαγόρευση και αυστηρότεροι έλεγχοι σε πάρτι και μαζώξεις στις πλατείες καθώς και τοπικά lockdown, είναι μερικά από αυτά που εξετάζονται και αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν.

 

Ολα τα μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι και δεν αποκλείεται μέχρι την επόμενη ενημέρωση, την Παρασκευή, να υπάρξουν εξελίξεις, σε περίπτωση που σήμερα και αύριο καταγράψουμε νέο ρεκόρ κρουσμάτων.

 

Η πανδημία ξεφεύγει, όλο και περισσότερες περιοχές στην Αττική και νομοί στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται στα όρια του συναγερμού.

 

Πολλοί πολίτες δεν συμβιβάζονται με την ιδέα των περιοριστικών μέτρων και δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να έχουμε όλο και περισσότερα κρούσματα.

 

Κλειστές δομές, εργοστάσια και άλλοι χώροι εργασίας δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αποτέλεσμα να καταγράφονται ομαδικές μολύνσεις από τον κοροναϊό.

 

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η κατάσταση δεν «μαζεύεται» και ανησυχούν για τις επόμενες εβδομάδες που λόγω του καιρού θα περνάμε όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους.

 

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται πλέον οι νέοι.

 

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 667 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων το 55.6% είναι άνδρες, ενώ 3.613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

Επιπλέον, 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Οι νέοι

 

Αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Παρόλα αυτά την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της στην επιδημία, υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39.

 

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα, με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40% με 50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και την ηλικιακή ομάδα των 65+ να βρίσκεται μεσοσταθμικά με 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

 

Η δραματική αυτή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας έχει… ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαγιορκίνης η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο.

 

Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

 

Αυτό σημαίνει ότι ο ιός χτυπά τους νέους περισσότερο πλέον κι αυτοί μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι «μεταδότες» στον υπόλοιπο πληθυσμό καθώς δεν προσέχουν όπως οι ευπαθείς ομάδες που έτσι κι αλλιώς έχουν κλειστεί σπίτι ή είναι περισσότερο προσεκτικοί.

 

Με τα 250 χθεσινά κρούσματα στην Αττική η ανησυχία μεγαλώνει αν και τα περισσότερα κρούσματα σε μία ημέρα ήταν τα 272 κρούσματα της 1ης Οκτωβρίου.

 

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί μετά τα 125 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο επίκεντρο των επιστημόνων έχουν μπει η Καστοριά, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, η Βοιωτία.

 

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας της κατάστασης είναι η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μετά την ενημέρωση για την πορεία του φονικού ιού στη χώρα μας. Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι η Θεσσαλονίκη αναμένεται τις επόμενες ώρες, πιθανότητα το απόγευμα της Τετάρτης, να μπει στο «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού. Αυτές όμως δεν είναι οι μόνες επικείμενες ανακατατάξεις στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, η Κοζάνη αναμένεται να αποκτήσει… παρέα στο «κόκκινο» επίπεδο.

 

Δεν είναι τυχαία, δε, η έκτακτη επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στην Καστοριά σήμερα μια περιοχή που βρίσκεται ένα βήμα από το «κόκκινο». Μαζί και τα Ιωάννινα, τα οποία επισκέφτηκε την περασμένη Κυριακή ο υφυπουργός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους κατοίκους.

 

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης για παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα και όπως επισήμανε το απόγευμα ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς τα δεδομένα των τελευταίων ωρών, καθώς και η κατάσταση στην Ευρώπη, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης «καθώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, τη στιγμή που θα πρέπει υπάρχει απόλυτη εγρήγορση».

 

Η Θεσσαλονίκη «καίγεται»

 

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερη, καθώς ενώ στις αρχές Αυγούστου η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα ήταν κάκιστη, με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι και τα 50 ημερησίως (παραδείγματος χάριν στις 4 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 47 κρούσματα), ξαφνικά τον Σεπτέμβριο κατάφερε να βελτιώσει όλους τους κρίσιμους δείκτες.

 

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς μετά την επιβολή ωραρίου στην εστίαση, η συμπρωτεύουσα έφτασε μάλιστα να μετρά στις αρχές Οκτωβρίου μόλις 2 κρούσματα.

 

Στην προσπάθεια που έκανε η Θεσσαλονίκη για να νικήσει τον κοροναϊό μάλιστα είχε αναφερθεί μέχρι και ο Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας στις 30 Σεπτεμβρίου έξω από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα πως «στην Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημά τους και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά».

 

Σχεδόν ένα μήνα μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά.

 

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Η Θεσσαλονίκη μέσα σε 5 ημέρες έχει συνολικά 368 κρούσματα, δηλαδή μέσο όρο 73 κρούσματα την ημέρα.

 

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18-39 ετών.

 

Φαίνεται λοιπόν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, ωστόσο αυτή τη φορά κακή επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζουν αρκετοί νομοί σε Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

 

Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία εβδομάδα για αρκετούς λόγους.

 

Εκτός από τα πολλά κρούσματα που σημειώνονται καθημερινά, αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι αφενός πως τα κρούσματα είναι διάσπαρτα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη στεγανοποίηση και η ιχνηλάτησή τους και αφετέρου τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι.

 

Η δύσκολη ιχνηλάτηση αποτελεί τον πρώτο λόγο για τον οποίο έχει σημάνει συναγερμός στην συμπρωτεύουσα.

 

Εκτιμάται πως το προφίλ αρκετών κρουσμάτων αφορά άτομα με πολλές κοινωνικές επαφές (π.χ μπάρμαν) με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον να αναγνωριστούν όλες οι επαφές τους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στην απότομη αύξηση κρουσμάτων μεγάλο ρόλο παίζει και η πτώση θερμοκρασίας.

 

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλές φορές πως όσο χειμωνιάζει, τόσο πιο πολύ θα δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς ευνοείται η διασπορά του ιού σε κλειστούς χώρους.

 

Εκτός από τα διάσπαρτα κρούσματα και την πτώση της θερμοκρασίας, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας θα μπορούσε να θεωρηθεί η έναρξη της νέας φοιτητικής χρονιάς.

 

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως οι εστίες υπερμετάδοσης είναι τα πανεπιστήμια, αλλά γενικότερα η συγκέντρωση φοιτητών σε εσωτερικούς χώρους αυτό το διάστημα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ