Τα κρούσματα και οι μεταλλάξεις απειλούν με νέα «λουκέτα»

Αυστηρότερα μέτρα ή ολικό lockdown στο πλάνο της κυβέρνησης

 

Η αύξηση των νοσηλευομένων και του ιικού φορτίου κυρίως στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου.

 

Η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι μεταλλάξεις και ο φόβος για το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Έτσι, στο «τραπέζι» βρίσκονται αλλαγές τόσο σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, όσο και με το ωράριο των καταστημάτων, ενώ δεν αποκλείεται ένα ολικό lockdown.


Οι υγειονομικοί δείκτες έχουν θέσει τις αρχές σε συναγερμό, αφού εκτός της Αθήνας η οποία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, σειρά παίρνει τώρα και η Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 50% φέρνοντας στον νου μνήμες από τον περασμένο Οκτώβριο. Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στην Πάτρα, όπου μόνο την Τρίτη ανακοινώθηκαν 64 νέα κρούσματα.

 

Τα επόμενα 24ωρα  είναι πολύ κρίσιμα για αυστηρότερα μέτρα στις τρεις αυτές περιοχές, με τις αποφάσεις να κρίνονται από τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και από τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους.

 

Αν και η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει με κάθε τρόπο πως ακόμη δεν έχει σημάνει συναγερμός που να μας οδηγεί σε ολικό lockdown, ωστόσο υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο για σκληρά μέτρα, με στόχο να μην γίνει αφόρητη η πίεση στο σύστημα υγείας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα σκληρά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έως τις 17:00, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. Ακόμα μία σκέψη είναι πιθανή παρέμβαση στη λειτουργία των σχολείων.


Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα, λέγοντας «είναι κάτι που θα το δούμε».

 

Σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα θα παίξουν και οι έλεγχοι της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του φονικού ιού. Στο πλαίσιο αυτό, ελήφθησαν μέτρα που αφορούσαν στον συνωστισμό πολιτών έξω από καταστήματα εστίασης. Από την Τρίτη λοιπόν, απαγορεύεται οι πελάτες των επιχειρήσεων εστίασης που περιμένουν να παραλάβουν την παραγγελία τους από το κατάστημα (σύστημα take away δηλαδή) να παραμένουν στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης ή ακόμη και στον εξωτερικό χώρο ευθύνης της επιχείρηση αυτής.

 

Επίσης, την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνοντας την Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για τη εξέλιξη της πανδημίας.

 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», ανέφερε o καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000,ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.

 

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ