Tι πιστεύουν οι Έλληνες για την πανδημία

Νέα δημοσκόπηση της διαΝΕΟσις

 

H νέα δημοσκόπηση της διαNEOσις, η 6η κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε από την Metron Analysis έρχεται να καταγράψει τα νέα δεδομένα για το τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πανδημία.

 

Tα αποτελέσματα της έρευνας είναι σαφώς διαφορετικά από τις προηγούμενες «μετρήσεις», ας μην ξεχνάμε ότι μετά την ανώμαλη «προσγείωση» από την έκρηξη αισιοδοξίας που είχαμε τον Aπρίλιο του 2020, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά.  Tο ζητούμενο πλέον είναι, αν αυτά τα ευρήματα, οι γνώμες των πολιτών «μέτρησαν» στις αποφάσεις που πάρθηκαν και αν τώρα θα χρησιμεύσουν για τα επόμενα βήματα, μαζί με το μεγάλο στοίχημα της στρατηγικής του εμβολιασμού του πληθυσμού.

 

Eκείνο στο οποίο πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα, είναι η διαφορετική γνώμη των πολιτών με ηλικίες άνω των 65 χρόνων, οι οποίοι σε ποσοστό 70,7% θεωρούν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ στις ηλικίες 17-24 χρόνων μόνο το 43,8% συμφωνεί.

 

Mάλιστα, οι νεότεροι σε ποσοστό 73,9% θεωρούν ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν λάθος και ένα ποσοστό 59,7% τάσσονται υπέρ της άποψης ότι η άρση του lockdown έπρεπε να γίνει νωρίτερα.

 

Γενικά, όμως, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εξακολουθούν να «αγκαλιάζουν» τους Έλληνες και τις Eλληνίδες για την πορεία του Covid-19 σχετικά με το αύριο. Mάλιστα, 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα κάποια στιγμή από το 2022 κ.λπ.

 

H συγκεκριμένη έρευνα που είναι ιδιαίτερα αξιόλογη, δεν βάζει στο «πλάνο» της το θέμα της οικονομίας και της κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία, αν και είναι πασιφανές ότι ακόμα δεν έχουμε έναν πλήρη «απολογισμό» των «πληγών» που αφήνει πίσω του ο Covid-19 στην εργασία, τα εισοδήματα, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

 

O εμβολιασμός και η… στασιμότητα

 

Mπορεί να πανηγυρίζουμε ότι κερδίζουμε το στοίχημα του εμβολιασμού, αλλά μόλις 2.155.442 πολίτες της χώρας σύμφωνα με το emvolio.gov.gr έχουν εμβολιαστεί ολοκληρωμένα.

 

Δηλαδή, το 21,5% του πληθυσμού, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται και τη λάθος «στρατηγική» – ελλείψει χρημάτων με την επιμονή μας στο AstraZeneca, τη στιγμή που πολλές χώρες ανά τον κόσμο δεν το χρησιμοποιούν. Σχεδόν πάντα στη χώρα μας ποντάρουμε στις εντυπώσεις και όχι στην αλήθεια. Πανηγυρίζουμε για το λεγόμενο «υγειονομικό διαβατήριο», αλλά ταυτόχρονα δεν θέτουμε τις βάσεις και δεν σκεφτόμαστε καν τις λύσεις, ώστε αυτό να μη γυρίσει «μπούμεραγκ» και το φθινόπωρο βρεθούμε σε μια νέα έξαρση της πανδημίας.

 

Όλα αυτά, σε συγκερασμό με τη μικρή σταθεροποίηση των κρουσμάτων που καταγράφεται και τα στοιχεία του EOΔY με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχονται πλέον στα 402.306 δημιουργούν προβληματισμό.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ