Η στάση των μεταναστών και οι θέσεις των κομμάτων

Απίστευτο το σκηνικό που εκτυλίσσεται από το βράδυ της Κυριακής στη Νομική Σχολή της Αθήνας, όπου περίπου 250 μετανάστες, με πρόσχημα το πανεπιστημιακό άσυλο και με τη βοήθεια φοιτητών που πρόσκεινται στην αριστερά, εισέβαλαν στη Νομική με κύριο αίτημα τους το πολιτικό άσυλο και τη νομιμοποίηση τους.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους, τους μετανάστες, δεν τίθεται ζήτημα επαγγελματικής εργασίας και συνθηκών διαβίωσης αλλά ζητούν τη νομιμοποίηση τους.

 

Στο πλευρό τους ομάδες αριστερών φοιτητών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι και αποφάσισαν να τους βάλουν μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου.

 

Ήταν η ίδια ομάδα η οποία έκανε αίτημα προς τις αρχές του Πανεπιστημίου να παραχωρηθεί ένας χώρος της Νομικής για τη «φιλοξενία» των μεταναστών, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

 

Εχθές οι μετανάστες παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.

 

Μετανάστες – απεργοί: «Θα πεθάνουμε για ίσα δικαιώματα»


«Ιστορικό γεγονός» χαρακτηρίζουν οι 287 οικονομικοί μετανάστες την απεργία πείνας, που ξεκίνησαν από σήμερα, με αίτημα τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες, που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς -όπως διευκρινίζουν- «είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης».

 

Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν στο παλιό κτήριο της Νομικής Σχολής, όπου έχουν στεγαστεί οι 237 (οι υπόλοιποι 50 στη Θεσσαλονίκη στεγάζονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης) ο απεργός πείνας Αμπντούλ δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι εκπροσωπούν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και ότι ο αγώνας τους συνίσταται στη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. «Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα», είπε. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στο ερώτημα τι θα πράξουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα των 287 απεργών πείνας, χωρίς όμως να το επεκτείνει και στους 460.000 οικονομικούς πρόσφυγες, που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά, ή χωρίς ανανεωμένη άδεια παραμονής.

 

Ο Μάρκος Χατζησάββας από το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων, τόνισε ότι η απόφαση για την κάθοδο σε απεργία πείνας των 287 πάρθηκε με αδιαμεσολάβητο τρόπο και αφορά «την ανάγκη τους να μπορούν να δουλεύουν με ένσημα, να μπορούν να νοσηλευθούν στα δημόσια νοσοκομεία και να μπορούν να πεθάνουν σαν άνθρωποι». Πρόσθεσε, δε, ότι «πρόκειται για μία σκληρή απεργία στα όρια της βιολογικής αντοχής» και κάλεσε τον ελληνικό λαό να σταθεί δίπλα στους απεργούς.

 

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος, χαρακτήρισε την απεργία των μεταναστών «κίνημα, που ζητάει έξοδο από την αφάνεια, καθώς αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε ένα νομοθετικό κενό, αφού η τελευταία νομιμοποίηση έγινε στις 30/4/2006 και ήταν λειψή, κουτσουρεμένη και υπό προϋποθέσεις».

 

Ο Πέτρος Σαλταμούρης, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και μέλος της φοιτητικής παράταξης «Αριστερή Ενότητα» χαιρέτισε την πρωτοβουλία των απεργών μεταναστών. Σημείωσε ότι «είναι τιμή για τους φοιτητές της Νομικής να στεγάζεται εδώ ο αγώνας των απεργών μεταναστών, καθώς η έννοια του ασύλου συνδέεται με τους κοινωνικούς αγώνες». Είπε ακόμη ότι το ψήφισμα συμπαράστασης υπέγραψαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, διευκρίνισε ότι δεν παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή το συγκεκριμένο κτήριο δεν χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα από τους φοιτητές και επέκρινε την Κοσμητεία, που έκλεισε τη Σχολή.

 

Επιπλέον, οι ομιλητές κατηγόρησαν μερίδα των ΜΜΕ «για συκοφάντηση του αγώνα των απεργών μεταναστών», καθώς επίσης και τις παρατάξεις ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία για δηλώσεις στελεχών τους. Ανέφεραν ακόμη ότι χθες έγινε μία συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας, Άννα Νταλάρα, και ελήφθη η διαβεβαίωση ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν από την πλευρά του Υπουργείου προτάσεις, καθώς και ότι την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των απεργών και των δικηγόρων τους με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

 

Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς πείνας εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι των οργανώσεων «Απελάστε τον Ρατσισμό», «Κίνηση Ενωμένοι κατά του Ρατσισμού και της Φασιστικής Απειλής», η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Μαρία Κανελλοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η νεολαία του ΣΥΝ, η αντιεξουσιαστική κίνηση κ.α.

 

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελείας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελάκο να καλέσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη προκειμένου να του παράσχει πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την κατάληψη χώρων της Νομικής Αθηνών από λαθρομετανάστες.

 

Γ. Παπανδρέου: «Να ληφθούν μέτρα»


Η κατάληψη της Νομικής από μετανάστες και μέλη αριστερών οργανώσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στο περιθώριο της δεξίωσης για το διπλωματικό σώμα στο προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

 

«Να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες», ήταν η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, αναφορικά με το θέμα της κατάληψης της Νομικής από μετανάστες. Την πληροφορία αυτή μετέφερε στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο κ. Παπουτσής, στο περιθώριο της δεξίωσης.

 

Ο υπουργός προσέθεσε ακόμη ότι η ΕΛΑΣ τη «μόνη όχληση» που είχε σήμερα, ήταν από τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων προκειμένου να παρεμποδιστεί η επιβίβαση μεταναστών.

 

Α. Σαμαράς: Λύση η κατάργηση του ασύλου


Ο κ. Σαμαράς έθεσε το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι υπάρχει «κατάχρηση, η οποία πρέπει να εξεταστεί». Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ο υπάρχων νόμος που ψηφίστηκε επί ΝΔ προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για την άρση του ασύλου και αυτούς ακολουθεί η κυβέρνηση.

 

Στο Προεδρικό Μέγαρο, επίσης, ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως στην προ μηνός δήλωσή του για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου δεν έλαβε “ποτέ” απάντηση απ΄ την κυβέρνηση. «Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί», προσέθεσε.

 

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκης, τέλος, μίλησε για ένα «δυσάρεστο» γεγονός, καθώς «δείχνει προς τα έξω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος».

 

Ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ


Αλληλέγγυα τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους Προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), ενώ αναφέρεται και στα γεγονότα της Νομικής με την εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της οδού Σόλωνος.

 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:


«Με έντονη αγανάκτηση παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, αλλά ειδικά και για το ακαδημαϊκό μας σύστημα διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις της ακραίας συντήρησης μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο συνεχίζουν ακάθεκτα τις γνωστές εκφυλιστικές μεθοδεύσεις τους. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αφού με ευθύτητα και θάρρος αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους, να κινηθούν άμεσα προς την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

 

Οι καθηγητές επιρρίπτουν ευθύνες στα αρμόδια υπουργεία για την κατάσταση και υπογραμμίζουν:


«Η Πολιτεία δια των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μη παροχή της προστασίας, που αρκετά έγκαιρα είχε ζητηθεί από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και την Κοσμητεία της ΝΟΠΕ. Για μια ακόμα φορά είναι ολοφάνερο ότι το πανεπιστήμιο επιτελεί το καθήκον του, ενώ η Πολιτεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη. Καλείται ο αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας Υφυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, έστω και ”κατόπιν εορτής”. Ζητούμε την άμεση αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους της Νομικής Σχολής και τη συνδρομή της Πολιτείας μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της για την παροχή διατροφής και στέγης μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Επίσης, η όποια προσφορά υπηρεσιών βοήθειας και υποστήριξης από φιλανθρωπικές και άλλες παρεμφερείς οργανώσεις καθώς και την Εκκλησία θα ήταν πραγματικά αξιέπαινες. Κεντρικό ζητούμενο για μας, τους φοιτητές αλλά και τις οικογένειές τους αποτελεί η επάνοδος της ΝΟΠΕ σε κανονικούς ρυθμούς εκπαιδευτικής, ερευνητικής και λοιπής ακαδημαϊκής λειτουργίας στον ταχύτερο χρόνο. Γεγονότα αυτής της μορφής επαναφέρουν πιεστικά και επιτακτικά το σοβαρότατο πρόβλημα του σεβασμού και της ουσιαστικής φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους 24 ώρες την ημέρα και 365 μέρες το χρόνο. Εμπειρίες άλλων χωρών θα πρέπει να μελετηθούν και κάποια στιγμή επιτέλους να δοκιμαστούν. Οι ηγεσίες των ιδρυμάτων θα θέλαμε να γνωρίζουν ότι θα μας έχουν πάντα συμπαραστάτες σε κάθε τους προσπάθεια στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας των ακαδημαϊκών λειτουργιών».

 

ΚΚΕ: η συγκεκριμένη ενέργεια εκθέτει μετανάστες και άσυλο


Τη μομφή πως “όσοι οδήγησαν τους μετανάστες στη Νομική, τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται”, απηύθυνε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

 

Επισημαίνοντας επίσης πως η συγκεκριμένη ενέργεια “προσφέρει υπηρεσίες” στην κατεύθυνση κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, το ΚΚΕ καταγγέλλει τις “άθλιες συνθήκες και το τραγικό αδιέξοδο” της ζωής των μεταναστών-προσφύγων και καλεί τον φοιτητικό κόσμο “να διεκδικήσει την άμεση λύση του προβλήματος”, “να προστατεύσει το πανεπιστημιακό άσυλο”. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να μην παραπλανηθούν “από τα κηρύγματα μίσους των δυνάμεων που συγκαλύπτουν τις αιτίες της μετανάστευσης, τις ευθύνες και τις επιδιώξεις της ΕΕ”.

 

Το χρονικό σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου


Το χρονικό της εισόδου των μεταναστών που έχουν καταλύσει στο παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής εξιστορείται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Κυριακή 16/01/2011, παρά την άρνηση της Κοσμητείας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, εισήλθαν σε χώρο της Σχολής περισσότεροι από 200 μετανάστες, διεκδικώντας από την Πολιτεία την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στη χώρα και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας. Οι μετανάστες αυτοί ξεκίνησαν από την Κρήτη, διέσχισαν ανεμπόδιστοι την Αθήνα και κατέλαβαν τους χώρους της Σχολής παρά τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας από τις Αρχές του Πανεπιστημίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

«Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

 

«Καλούμε την Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο, και να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους. Η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των κτιρίων της Σχολής μέχρι την Παρασκευή 28/01/2011, ενώ θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27/01/2011 λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις. Στο διάστημα αυτό οι Αρχές του Πανεπιστημίου θα ασκήσουν την όποια επιρροή τους προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος».

 

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 25 Ιανουαρίου, 11:59

 

Διαβάστε επίσης:

 

Παρακινεί για άρση ασύλου τους πανεπιστημιακούς ο Παπουτσής

 

Μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην Νομική Αθηνών

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ