Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα προ του 1975

Σε νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων που χτίστηκαν πριν το 1975 προχωράει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση.

 

Μεγάλη ανατροπή στον τομέα των ακινήτων επιφέρει η πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που δημοσιοποιείται μέσα στις επόμενες μέρες, πως όλα τα κτίσματα προ του 1975 θεωρούνται νόμιμα είτε διαθέτουν οικοδομική άδεια είτε όχι.

 

Σύμφωνα με το «Έθνος», λύνεται καταρχήν ένα χρόνιο πρόβλημα πολλών πολιτών, οι οποίοι έχουν χάσει την οικοδομική άδεια ή νομίμως δεν διαθέτουν (παραδείγματος χάριν σε περιπτώσεις σεισμοπαθών), παράλληλα όμως ανεβαίνει η αξία δεκάδων ακινήτων ιδίως της περιφέρειας που τώρα μπορούν να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν.

 

Ωστόσο και γι’ αυτή την κατηγορία αυθαιρέτων ισχύει η εξαίρεση εκείνων των κτισμάτων που προσκρούουν στις επιταγές του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και έχουν ανεγερθεί σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, δημόσιους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Η παραπάνω απαγόρευση αποτελεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γενική διάταξη του νέου νομοσχεδίου, όπως γενική διάταξη αποτελεί και η απαγόρευση της μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης σε αυτό εμπράγματου δικαιώματος χωρίς τη βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο ακίνητο (όπως ήδη προβλέπεται στον νόμο 4014 περί αυθαιρέτων).

 

Άλλωστε η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της διάταξης για τη βεβαίωση του μηχανικού οδήγησε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη νομιμοποίηση ορισμένων κατηγοριών αυθαιρέτων. Το 1975 αναδεικνύεται σε κομβική χρονιά καθώς χωρίζει τα αυθαίρετα σε παλαιά και νέα. Από πηγές του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη χρονιά επιλέχθηκε καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας με τις νέες αυστηρές διατάξεις περί προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Επομένως, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν τίθεται θέμα ευνοϊκής μεταχείρισης κάποιων πολιτών σε σχέση με άλλους ούτε θέμα αντισυνταγματικότητας. Άλλωστε, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων τα οποία ανεγέρθηκαν μετά το 1975 μπορούν να ενταχθούν στις άλλες διατάξεις περί νομιμοποίησης ή στην τακτοποίηση για 30 χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους» το ν/σ προβλέπει πως η ανέγερση ενός ακινήτου προ του 1975 θα πρέπει να αποδεικνύεται είτε με δημόσιο έγγραφο (π.χ. απόφαση ηλεκτροδότησης, ενδεχόμενη οικοδομική άδεια, σύνδεση με το δίκτυο του ΟΤΕ κ.λπ.) είτε με αεροφωτογραφίες. Θα απαιτείται τεχνική έκθεση και η καταβολή εφάπαξ ποσού προς μορφή παραβόλου.

 

Με τη νομιμοποίηση όλων των προ του 1975 κτισμάτων, δίδεται λύση και σε χιλιάδες ακίνητα που κατασκευάστηκαν σε περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς και στις οποίες δόθηκε δικαίωμα ανοικοδόμησης με νομοθετική ρύθμιση. Πρόκειται για 10-12 περιοχές σε όλη τη χώρα, αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο. Στις περιπτώσεις αυτές οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ή να κληρονομηθούν τα ακίνητα.

 

Όλα τα ακίνητα, νόμιμα ή αυθαίρετα που νομιμοποιούνται και αυτά που θα παραμείνουν στην κατηγορία της τακτοποίησης, θα περάσουν στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που αναμένεται να θεσμοθετηθεί μαζί με τον νέο νόμο. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να καταγραφούν σταδιακά όλα τα ακίνητα της χώρας, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο του ΥΠΕΚΑ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ