Τροπολογία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ζητά επισήμως η ΝΔ με τροπολογία που κατάθεσε στο Σχέδιο Νόμου “Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης” και θα συζητηθεί στη Βουλή την προσεχή Τρίτη.

 

Στην αιτιολογική έκθεση η ΝΔ υποστηρίζει ότι “σήμερα, είκοσι εννέα έτη έπειτα από τη θέσπισή του, το πανεπιστημιακό άσυλο συνιστά έναν αμφιλεγόμενο με εκφυλιστικές τάσεις θεσμό” και προσθέτει ότι “η ιστορία καταδεικνύει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την απρόσκοπτη εκπαίδευση και έρευνα, αλλά δημιουργεί μία “νησίδα” πρόσφορη για την τέλεση κάθε είδους παράνομων πράξεων και διευκολύνει τις εξωτερικές επεμβάσεις από οποιουσδήποτε εξω-πανεπιστημιακούς”. Επικαλείται δε τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική και επισείει τον κίνδυνο να μετατραπούν οι πανεπιστημιουπόλεις σε χώρους ανομίας που προστατεύει παραβατικές συμπεριφορές. Υποστηρίζει ακόμη ότι “πλέον το άσυλο σε τίποτα δεν θυμίζει και σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε μεταπολιτευτικά για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 3 του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69)”.

 

Η ΝΔ ζητά να διατηρηθούν μόνο οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από το άρθρο που προτείνει η ΝΔ με τίτλο “Ακαδημαϊκές Ελευθερίες – Ακαδημαϊκό άσυλο” ως εξής:

 

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

 

2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.

 

3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

 

4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.

 

Η ΝΔ τάσσεται κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, θέση, την οποία είχε εκφράσει πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή και την πρότασή του για αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα γεγονότα στη Νομική έφεραν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και δημιούργησαν συνθήκες πολιτικού ανταγωνισμού με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη που θέλησε να πιστωθεί εκείνος την πρόταση για την κατάργηση του ασύλου στο κεντροδεξιό κοινό, σπεύδοντας να καταθέσει μια μέρα νωρίτερα στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου.

 

Στην αρχή της εβδομάδας, πάντως, η εικόνα στο εσωτερικό της ΝΔ σε σχέση με το άσυλο δεν ήταν καθαρή. Η πρώτη δήλωση που έγινε για το θέμα από τον αρμόδιο τομετάρχη Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση. “Αποτελεί υπέρτατο καθήκον της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου να υπερασπιστεί την έννοια του ασύλου και να αποκαταστήσει τον εκφυλισμό και την βεβήλωση του θεσμού. Το τέλμα του Πανεπιστημιακού Ασύλου πρέπει να αντιμετωπιστεί με σθένος, θάρρος και αποφασιστικότητα από την συλλογική ενεργοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, την σωστή εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και την συνεργασία με τις αρχές, την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις φοιτητικές παρατάξεις”, δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Κια μια μέρα μετά επανήλθε με νεότερη δήλωση στην οποία ανέφερε: “Για εμάς, το Άσυλο είναι και θα παραμείνει Άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απόψεων και αντιλήψεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να το περιφρουρεί”

 

Την Τρίτη το βράδυ ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είπε ότι το άσυλο πρέπει να καταργηθεί. Την γραμμή της ηγεσίας έδωσε επισήμως το γραφείο Τύπου του κόμματος την Τετάρτη με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: “Οι υπεκφυγές και η πολιτική υποκρισία είναι επιτέλους καιρός να τελειώσουν. Το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, πρέπει να καταργηθεί. Είναι αξίωση της κοινωνίας και προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας”, ενώ προανήγγειλε τη νομοθετική πρωτοβουλία του κόμματος.

 

Με την ανακοίνωση αυτή αιφνιδίασε ακόμη και τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της ΝΔ. Επειδή όμως η συζήτηση στο παρασκήνιο συνεχίστηκε και την Πέμπτη παράλληλα με τις τοποθετήσεις του ΛΑΟΣ έκανε νέα δήλωση ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος ξεκαθάριζε: “Χαιρόμαστε που όλο και περισσότεροι υιοθετούν την πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, για κατάργηση του απηρχαιωμένου θεσμού του Ασύλου. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας συμφωνεί. Καιρός να το αντιληφθεί και η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου”.

 

*Τα γεγονότα της Νομικής όμως και το θέμα του ασύλου έγιναν αφορμή για σύγκρουση του προέδρου της ΝΔ με τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος δήλωσε ότι όποιος ζητά κατάργηση του ασύλου δεν είναι Έλληνας. Ακολούθησαν διαδοχικές ανακοινώσεις της ΝΔ. Στην τελευταία που εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η ΝΔ αναφέρει: “Ο κ. Αλαβάνος, αφού πρώτα κατρακύλησε στην έσχατη πολιτική αθλιότητα, μοιράζοντας πιστοποιητικά ελληνικότητας, τώρα αναζητά προφάσεις και δικαιολογίες. Αποδεικνύει ότι του περισσεύει το πολιτικό θράσος και του λείπει το πολιτικό θάρρος μιας καθαρής συγγνώμης για όσα είπε”.

 

Διαβάστε επίσης: Ο «πόλεμος» για το ακαδημαϊκό άσυλο

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ