Ολοκληρώθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα eMPOWER της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής συμμετοχής eMPOWER, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eParticipation.

 

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή, 10 κι 11 Φεβρουαρίου, αποσκοπούσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του eMPOWER, καθώς και στην τελική αποτίμηση του έργου, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών σε κοινά κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα μείζονος σημασίας.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2009 και διήρκεσε δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι εταίροι προσπάθησαν, μέσω κατάλληλων σχεδιασμών, ειδικής τεχνογνωσίας, συνεδρίων και εκδηλώσεων να αναδείξουν την πλατφόρμα του προγράμματος, ως ένα πολύ σημαντικό μέσο που έχουν στα χέρια τους οι πολίτες.

 

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που θα συνεχίσουν να διεξάγονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ep-empower.eu και μετά το τέλος του προγράμματος, αφορούν ζητήματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, η διαχείριση των υδατικών πόρων και των απορριμμάτων.

 

Στόχος του έργου ήταν η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων ηλεκτρονικών υπογραφών, καθώς η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει μία νέα πρωτοβουλία των πολιτών, βάσει της οποίας συγκεντρώνοντας ένα εκατομμύριο υπογραφές οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να προωθηθούν νέες νομοθετικές προτάσεις.

 

Στο συνέδριο συμμετείχαν, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπεύθυνος του έργου Αθανάιος Χρυσάφης, καθώς και ειδικοί επιθεωρητές. Από την πλευρά των Ελλήνων εταίρων, πήραν μέρος εκπρόσωποι της εταιρίας πληροφορικής Athens Technological Centre (ATC), η οποία συντονίζει και το έργο, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

 

Από την Πορτογαλία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πορτογαλικού Πρακτορείου Ειδήσεων LUSA και της μη κυβερνητικής οργάνωσης LPN και από την Ιταλία, εταίροι από το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA και τη μη κυβερνητική οργάνωση Circolo Festabiente. Επίσης, στο έργο συμμετείχε και το βελγικό μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο Politech Institute, που ειδικεύεται στην έρευνα ζητημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η συντονίστρια του έργου Άννα Τριανταφύλλου από την ATC, παρουσίασε στους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αποτελέσματα του έργου, αξιολογώντας τις δράσεις που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια και τονίζοντας τη σημασία που έχει το eMPOWER στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματικότερη σύνδεσή τους με το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Από την πλευρά του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Λουκάς Γερμανός έκανε λόγο για τους τρόπους διάδοσης των πληροφοριών, που αφορούσαν το πρόγραμμα και γενικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και τη δημιουργία επεξεργασίας διαδικτυακής στρατηγικής διάχυσης των αποτελεσμάτων του eMPOWER στους ενδιαφερόμενους.

 

Από την πλευρά του Δικτύου Μεσόγειος SOS, η Λουκία Καλαϊτζή αναφέρθηκε στις δράσεις της ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, όπως ο διαγωνισμός που είχε τίτλο “Διεκδικώντας με τα…ποντίκια μας”, στον οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων, ή η ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Ηλεκτρονική Δημοκρατία και περιβαλλοντική διακυβέρνηση”, την οποία διοργάνωσαν από κοινού με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

 

Ο δρ. Κώστας Εργαζάκης και ο Παναγιώτης Κοκκινάκος από το ΕΜΠ παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο αξιολόγησης του έργου, τη μεθοδολογία, τις δράσεις και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, όπως τα ερωτηματολόγια, εντός και εκτός Διαδικτύου, καθώς και τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

 

Αξίζει να πούμε ότι μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου του 2011, το σύνολο των υπογραφών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατφόρμα του προγράμματος (σε τέσσερις γλώσσες) ήταν 7.348, από τις οποίες οι 1.021 αφορούσαν την προστασία της βιοποικιλότητας, 1.888 τις κλιματικές αλλαγές, 954 τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, 621 τον κίνδυνο από τον υδράργυρο, 966 τη διαχείριση των απορριμμάτων, 734 τη διαχείριση των υδάτων και 1.164 την ψηφοφορία για τη Μεσόγειο.

 

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ψηφοφορία με τις περισσότερες υπογραφές ήταν εκείνη που αφορούσε τα προβλήματα, που ταλανίζουν τις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, ψηφοφορία η οποία προστέθηκε στην πορεία από το Δίκτυο SOS Μεσόγειος και συγκέντρωσε τις ανησυχίες των πολιτών και των τριών μεσογειακών χωρών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ