Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «βαμπιρική υπερκατανάλωση» νερού

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για μια επικείμενη παγκόσμια κρίση νερού και έναν «άμεσο κίνδυνο» ελλείψεων λόγω της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής αλλαγής.

Ο κόσμος «διανύει τυφλά ένα επικίνδυνο μονοπάτι» «βαμπιρικής υπερκατανάλωσης και υπερανάπτυξης», αναφέρει η Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη των Υδάτων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η έκθεση αυτή έρχεται λίγες μέρες πριν από την πρώτη μεγάλη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το νερό από το 1977.

Χιλιάδες σύνεδροι θα παραστούν στην τριήμερη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη που ξεκινά την Τετάρτη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι το νερό, η «βάση της ζωής της ανθρωπότητας», αποστραγγίζεται από «μη βιώσιμη χρήση του νερού, τη ρύπανση και την ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη».

Η έκθεση του ΟΗΕ και της Unesco, προειδοποιεί ότι «η λειψυδρία γίνεται ενδημική» λόγω της υπερκατανάλωσης και της ρύπανσης, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξήσει την εποχική έλλειψη νερού τόσο στις περιοχές με άφθονο νερό όσο και σε αυτές που έχουν ήδη αποστραγγιστεί.

Ο Ρίτσαρντ Κόνορ, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης, είπε ότι Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει ήδη σε χώρες με υψηλή ή κρίσιμη πίεση νερού». «Στην έκθεσή μας, λέμε ότι έως και 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες υδατικής πίεσης τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο», είπε στο BBC.

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων στις πόλεις που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν από 930 εκατομμύρια ανθρώπους το 2016 σε έως και 2,4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση. Η ζήτηση νερού στις πόλεις αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% έως το 2050. Χωρίς δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, «θα υπάρξει σίγουρα μια παγκόσμια κρίση», δήλωσε ο Κόνορ.

Οι ακραίες και παρατεταμένες ξηρασίες, που γίνονται πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής κρίσης, ασκούν επίσης πίεση στα οικοσυστήματα, η οποία θα μπορούσε να έχει «τρομερές συνέπειες» για τα φυτικά και ζωικά είδη, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης. Οι λύσεις περιλαμβάνουν καλύτερη διεθνή συνεργασία για την αποφυγή συγκρούσεων για το νερό, δήλωσε ο Connor.

Ο έλεγχος των πλημμυρών και της ρύπανσης, η ανταλλαγή δεδομένων και οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη θα πρέπει να «ανοίξουν την πόρτα για περαιτέρω συνεργασία και να αυξήσουν την πρόσβαση σε κεφάλαια για το νερό», είπε.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυροί διεθνείς μηχανισμοί για να αποτραπεί η παγκόσμια κρίση του νερού από το να ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO, του πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ. «Το νερό είναι το κοινό μας μέλλον και είναι απαραίτητο να δράσουμε μαζί για να το μοιραστούμε δίκαια και να το διαχειριστούμε βιώσιμα».

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια σύνοδος κορυφής για το νερό, που συνδιοργανώνεται από τις κυβερνήσεις του Τατζικιστάν και της Ολλανδίας, θα συγκεντρώσει περίπου 6.500 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 100 υπουργών και δώδεκα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ