Παράθυρο παράτασης για τα μέτρα στήριξης στην ενέργεια

Στρατηγικοί κακοπληρωτές και όσοι επιδίδονται στο σπορ της ρευματοκλοπής θα πρέπει να προετοιμαστούν για βαριές «καμπάνες» από το υπουργείο Ενέργειας ενώ οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να αισθάνονται «ασφαλείς» στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέτρων στήριξης τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν χθες κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε (στον ΣΚΑΙ) εάν οι καταναλωτές μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι στο βαθμό όπου η ενεργειακή κρίση δείξει και πάλι τα δόντια της μετά την ολοκλήρωση των μέτρων στήριξης στη γραμμή που έχουν δώσει και οι Βρυξέλλες για εξάλειψή τους. «Βρέξει χιονίσει», είπε, « όλα τα νοικοκυριά πρέπει να έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό σε προσιτές τιμές» .

Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο υφιστάμενο σχήμα παρεμβάσεων και επιδοτήσεων στην αγορά, ο υπουργός άνοιξε παράθυρο «μικρής παράτασης» των μέτρων στήριξης τα οποία είναι γνωστό πως με τα σημερινά δεδομένα έχουν ισχύ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί παράταση έως το τέλος του έτους και οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα .

Σε χρόνο παράλληλο, προετοιμάζεται δέσμη μέτρων για όσους κλέβουν ρεύμα αλλά και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εμφανίζεται έτοιμο να επιστρατεύσει ακόμα και διασταυρώσεις στοιχείων καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι. Στη συνέχεια, εκτός από τις αποκοπές ρεύματος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες ποινές.

Λίγο αργότερα, πιθανότατα στη ΔΕΘ, έρχονται ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη «το Κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τις κατάλληλες τιμές, όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή στην ενεργειακή πίεση. Συνεπώς, το γεγονός ότι το Κράτος πάντα πρέπει να φροντίζει για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν σημαίνει ότι το κάνει με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κάποιος, για παράδειγμα, που έχει 100.000 ευρώ καταθέσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενεργειακά ευάλωτος, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποιος που έχει 200 ευρώ καταθέσεις».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του άλλωστε, έθεσε εκτός από την εισοδηματική διάσταση και τη γεωγραφική για τη στήριξη των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών.

Όπως είπε «διαφέρει ο κοινωνικά ευάλωτος από τον ενεργειακά ευάλωτο. Σημειώστε, ο ενεργειακά ευάλωτος είναι αυτός που από τη φύση του νοικοκυριού του, σε ένα πολύ κρύο μέρος της χώρας, π.χ. έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του, που πρέπει να καταναλώνει σε ενέργεια. Συνεπώς, με το ίδιο εισόδημα κάποιος άλλος μπορεί να τα βγάλει πέρα, γιατί δεν έχει αυτήν την υπερβάλλουσα πίεση στην ενέργεια, και αυτός δεν μπορεί. Εκεί, λοιπόν, εμείς θα σχεδιάσουμε και θα παρουσιάσουμε, πολύ σύντομα, ένα πακέτο μέτρων για να βελτιώσουμε τη στήριξη που δίνουμε στους ενεργειακά ευάλωτους και ταυτόχρονα να βρούμε πόρους, για να βοηθήσουμε το σύνολο των καταναλωτών.»

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ