Οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας στον ενεργειακό τομέα

Εντονες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζει ο ενεργειακός τομέας της Αλβανίας, με τα τεράστια ενεργειακά αποθέματά της, το πλούσιο υδροηλεκτρικό δυναμικό και το τεράστιο ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γρ. ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, ο αλβανικός ενεργειακός τομέας προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας, ειδικά σε θέματα που αφορούν τη μεταφορά της ελληνικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας στη γείτονα. Δεδομένου δε ότι η αγορά ενέργειας έχει προοπτικές μεγέθυνσης στον τομέα των ΑΠΕ, όπου η Αλβανία ακόμη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει χώρος για περαιτέρω δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών.

Από ελληνικές επιχειρήσεις ως τώρα το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον το έχει επιδείξει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συμμετέχοντας στα ενεργειακά τεκταινόμενα στην επαρχία Fier της Αλβανίας, στην οποία καταλήγει και το αλβανικό τμήμα του στρατηγικής σημασίας για την περιοχή αγωγού TAP.

Η κοινοπραξία «Renco Terna», που έχει ιδρύσει μαζί με την ιταλική εταιρία Renco S.p.A., έχει αναλάβει και ολοκληρώσει τη μελέτη προμήθειας και κατασκευής σταθμών συμπίεσης του TAP σε Αλβανία και Ελλάδα, μεταξύ άλλων και του σταθμού συμπίεσης στην πόλη Fier, που προορίζεται να γίνει ο τρίτος σταθμός παραγωγής ενέργειας από καύσιμα στην Αλβανία.

Επικεφαλής του εγκεκριμένου περιβαλλοντικά έργου είναι η FIER THERMOELECTRIC, στην οποία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 70% των μετοχών, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στην αλβανική εταιρία Gener 2. Η προμήθεια φυσικού αερίου για τη μονάδα είναι ήδη εξασφαλισμένη μέσω υπογεγραμμένης συμφωνίας μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας μια αξιόπιστη πηγή για τουλάχιστον επτά χρόνια.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται, επίσης, στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της αλβανικής εταιρίας Faethon, θυγατρικής του ελληνικού ενεργειακού ομίλου Ηρων, στον οποίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον βασικό μέτοχο. Η Faethon αναμένεται να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 90 MW στην περιοχή της νότιας Αλβανίας «Libohove».

Παρουσία στον αλβανικό ενεργειακό τομέα επιδεικνύει και ο όμιλος Μυτιληναίου, που υπέγραψε το 2021 με την OST σύμβαση για την ανάπτυξη και την κατασκευή υποσταθμών υψηλής τάσης 400 kV στην Αλβανία.

Πρόκειται για το πρώτο ενεργειακό έργο της εταιρίας στην Αλβανία, για το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση από τη Γερμανία και την Ε.Ε. και περιλαμβάνει την κατασκευή του νέου υποσταθμού «Elbasan 3» και την ενίσχυση και την επέκταση του υποσταθμού «Fier».

O νέος υποσταθμός θα επεκτείνει τον υφιστάμενο υποσταθμό του «Elbasan 2» με έναν νέο υποσταθμό 400 kV για τη διασύνδεση των γραμμών μεταφοράς «Tirana 2», «Zemblak», «Fier» και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στον υφιστάμενο υποσταθμό. Η εν λόγω σύμβαση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών και η αξία της ανέρχεται στα 21.173.500 ευρώ.

Τέλος, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δραστηριοποιείται στην Αλβανία μέσω της PPC Albania, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προχωρήσει σε κάποια επένδυση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 6/09/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ