Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Παίρνουν μπροστά οι μηχανές

Του Αποστόλη Σκλάβαινα

Η κοινή δράση, σε μετοχικό επίπεδο, των διαχειριστών των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, με σκοπό να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για την εταιρική συμμετοχή τους, στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου, με την ονομασία GREGY, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, στο Κάιρο, το διήμερο 13-14 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προώθησης αυτού του σημαντικού έργου, ο κ. Σκυλακάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μαχμούντ Εσμάτ στην πόλη του Καΐρου, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, έχοντας τη συνοδεία από τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και εκπροσώπους της εταιρίας Elica, συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου. Υστερα από τη συνάντηση των δύο υπουργών αποφασίστηκε η κοινή δράση, σε μετοχικό επίπεδο, των διαχειριστών των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, με σκοπό να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για την εταιρική συμμετοχή τους στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών με την ονομασία GREGY.

Παράλληλα, οι δύο κυβερνήσεις συμφωνήθηκε να παρέχουν την πλήρη υποστήριξή τους προς το έργο, προκειμένου να συμπεριληφθεί εκ νέου στον επόμενο, δεύτερο ενοποιημένο κατάλογο των έργων PCI/PMI (Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος). Πέρα από την αρχική επιβεβαίωση της δέσμευσης των δύο χωρών για την ηλεκτρική διασύνδεση, στη συνάντηση έγινε αναφορά για την ενθάρρυνση της κατασκευής χερσαίων αιολικών πάρκων στην Αίγυπτο. Αυτά τα πάρκα θα τροφοδοτούν το καλώδιο με πράσινη ενέργεια, προωθώντας την ιδέα μιας βιώσιμης και αειφόρου ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή.
Επίσης, στις 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Καρίμ Μπανταουί, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της δημιουργίας υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές οι εγκαταστάσεις σχεδιάζονται να αξιοποιήσουν τα εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, επιτρέποντας την εξαγωγή αυτού από ελληνικές εταιρίες. Αυτό είναι μεγάλο ζήτημα για την ελληνική βιομηχανία και η χώρα μας μαζί με την Αίγυπτο από κοινού θα υποβάλουν αίτημα στην Κομισιόν ώστε να δρομολογηθούν αλλαγές στον υπάρχοντα κανονισμό, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει την εξαγωγή CO₂ σε τρίτες χώρες. Σε περίπτωση, όμως, που εγκριθεί το αίτημα αυτό, ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος και για περισσότερες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Πόσο θα κοστίσει το έργο και ποια η ταυτότητά του

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει από την εταιρία Elica, που ανήκει στον Ομιλο Κοπελούζου και έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, έχει εκτιμήσει ότι θα κοστίσει συνολικά 4,2 δισ. ευρώ. Για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα χρειαστεί η κατασκευή ενός αγωγού συνολικού μήκους 954 χιλιομέτρων, που θα ποντιστεί στον πυθμένα της Μεσογείου, και εκτιμάται ότι θα είναι ικανός να μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας. Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει ο αγωγός GREGY θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 10 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το 1/3 της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα αξιοποιείται για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, ακόμα ένα 1/3 θα τίθεται προς εξαγωγή στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ενωσης και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Αυτός ο αγωγός ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα δίνει τη δυνατότητα για αμφίδρομη μεταφορά ενέργειας που θα είναι 100% πράσινη και θα παράγεται από λειτουργικές μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Αίγυπτο. Οπως σχεδιάζεται, από αυτό το έργο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν τόσο οι οικιακοί όσο και οι επιχειρηματικοί καταναλωτές στην Ελλάδα και στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καταστεί ένας σημαντικός πράσινος ενεργειακός κόμβος στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πράσινη ενέργεια για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω Αφρικής

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία GREGY είναι ένα στρατηγικό έργο που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα. Εδώ και χρόνια έχουν παρατηρηθεί οι αδυναμίες και με το συγκεκριμένο έργο, αφότου ολοκληρωθεί, υπάρχει η πεποίθηση ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα θα σταματήσουν να υφίσταται και να προκαλούν κλυδωνισμούς για το ενεργειακό σύστημα. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει ενδιαφέρον σε πολυμερές επίπεδο, καθώς την υλοποίησή του θέλουν η Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τη μία η αφρικανική χώρα θέλει να πραγματοποιηθεί το έργο ώστε να συνδεθεί ενεργειακά με τη γηραιά ήπειρο, αλλά και η ίδια η Ευρώπη επιθυμεί την ηλεκτρική διασύνδεση, καθώς έτσι θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε άφθονη φθηνή ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό το έργο θεωρείται, επίσης, μεγάλης σημασίας, καθώς τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο μεν η παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, αλλά παρατηρείται αστάθεια λόγω του περιορισμού ότι τα ηλιακά πάνελ αδυνατούν να παρέχουν ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μετά την υλοποίηση του έργου, εκτιμάται πως ο αγωγός GREGY θα προσφέρει 3.000 μεγαβάτ πράσινης ενέργειας, εξασφαλίζοντας έτσι τη σταθερότητα και την ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 18/10/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ