Γ. Στάσσης: Πέντε κρίσιμα βήματα για την ενίσχυση της Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας

Τα πέντε βασικά αιτήματα που κατέθεσε η Eurelectric προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία»

Σε πρόσφατη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, και αντιπρόεδρος της Eurelectric, παρουσίασε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ηλεκτρισμού (Eurelectric) για την ενίσχυση της «Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας».

Ο Έλληνας CEO τόνισε την ανάγκη για στρατηγικές που θα συνδυάζουν την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Η συμφωνία αυτή, μαζί με ένα σχέδιο δράσης για τον εξηλεκτρισμό, αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες για την τόνωση του εξηλεκτρισμού στον βιομηχανικό τομέα της Ευρώπης.

Η αναγκαιότητα του εξηλεκτρισμού της βιομηχανίας

Ο κ. Στάσσης επισήμανε πως η επιτυχία της «Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας» εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και την αναγκαία μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος.

Η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία της Ευρώπης, ενώ η αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους απαιτεί συνεργασία με τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Τα 5 αιτήματα της Eurelectric

Τα πέντε βασικά αιτήματα που κατέθεσε η Eurelectric προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» περιλαμβάνουν τα εξής:

Επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες και υποδομές: Η Eurelectric ζητά τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη τεχνολογιών που θα εξασφαλίσουν μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών, συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας.

Ενίσχυση του εξηλεκτρισμού και της ενεργειακής απόδοσης: Η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, η υποστήριξη της συμμετοχής των καταναλωτών στην ενεργειακή μετάβαση και η προώθηση των ηλεκτρικών τεχνολογιών θεωρούνται απαραίτητα βήματα για τη μείωση της εξάρτησης από μη βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Μείωση της γραφειοκρατίας και διευκόλυνση των χρηματοδοτικών ευκαιριών: Η Eurelectric ζητά τον εξορθολογισμό των διαδικασιών που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, ώστε να καταστεί πιο προσιτή η πρόσβαση στις ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις του τομέα.

Αναμόρφωση των αλυσίδων αξίας της ΕΕ: Η μετατροπή των αλυσίδων αξίας σε τομείς που προάγουν την καινοτομία και την ψηφιοποίηση είναι κρίσιμη για τη δημιουργία νέων ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας.

Αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής: Η Eurelectric επισημαίνει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι φορολογικές στρεβλώσεις που αποθαρρύνουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το φυσικό αέριο, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ