Η παγκόσμια ζήτηση εκτοξεύεται, οι τιμές ακολουθούν και η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις εν όψει του χειμώνα
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ
Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε άνοδο και φαίνεται ότι τα πράγματα θα οξυνθούν περισσότερο τους πρώτους μήνες του νέου έτους, καθώς η ζήτηση αυξάνεται στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτά δεν είναι καλά νέα για τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν ήδη ένα σωρό ζητήματα. Φέτος οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική ανεβαίνουν σταθερά μέχρι και 50%, χωρίς να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει. Ο χειμώνας μόλις άρχισε και οι θερμοκρασίες πρόκειται να μειωθούν στην Ευρώπη, στην Ασία και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής.
Σύμφωνα με αναλύσεις, οι έμποροι στις ΗΠΑ καλύπτουν γρήγορα τις short θέσεις τους στο φυσικό αέριο, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες για ακόμα υψηλότερες τιμές. Επιπλέον, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα οδεύει προς τον χειμώνα με έναν τόνο φυσικού αερίου σε απόθεμα, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016. Αλλά ακόμα και με πάνω από 3,9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια σε αποθήκευση, αυτό δεν εμπόδισε τους εμπόρους να στοιχηματίσουν στην αύξηση των τιμών. Εκτός από την εποχιακή άνοδο της ζήτησης, ειδικά έπειτα από δύο ασυνήθιστα ζεστούς χειμώνες, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, καθώς στις ΗΠΑ οι παραγωγοί φυσικού αερίου μειώνουν την παραγωγή τους επειδή οι τιμές ήταν χαμηλές εδώ και πολύ καιρό. Τώρα που οι τιμές αρχίζουν να ανεβαίνουν, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αυξήσει ξανά η βιομηχανία την παραγωγή. Μέχρι τότε οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές, γεγονός που θα επηρεάσει, επίσης, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στις μεγάλες αγορές.
Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι ο μεγάλος παίκτης όσον αφορά τη ζήτηση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες. Ο χειμώνας δεν είναι ακριβώς η καλύτερη εποχή για αιολική και ηλιακή ενέργεια και αυτό το έχουμε δει στο πρόσφατο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας, όπου ο άνθρακας ήταν στην κορυφή, ακολουθούμενος από το φυσικό αέριο και τον άνεμο. Το αέριο που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για την ενέργεια είναι το ίδιο υλικό στο οποίο βασίζονται πολλές χώρες της Ασίας για τις χειμερινές τους ανάγκες: το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε άλλη μια στενή επικοινωνία με τις προμήθειες LNG αυτόν τον χειμώνα. Αλλά υπήρξαν μερικά καλά νέα αυτή την εβδομάδα: η Κίνα ολοκλήρωσε τη σύνδεση του τελευταίου κομματιού του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia, που σημαίνει ότι θα λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα το 2025 και θα καλύψει το 9% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, δηλαδή περίπου 38 δισ. κυβικά μέτρα.
Επερχόμενες δυσκολίες για τη γηραιά ήπειρο
Για την Ευρώπη εκτιμάται ότι τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς θα πάρουν περισσότερο από τις ασιατικές χώρες αυτόν τον χειμώνα, όπως έκαναν πριν από δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει βασικά δύο πράγματα: οι ασιατικές χώρες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν ξανά άνθρακα και οι Ευρωπαίοι μπορούν να αναμένουν ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού τους ρεύματος θα αυξηθούν ξανά, γεγονός που θα κάνει, επίσης, πιο ακριβό οτιδήποτε βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή και οι άνθρωποι νιώθουν πραγματικά πιεσμένοι όσον αφορά το κόστος ζωής. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να αποφευχθεί αυτή η απογοήτευση. Η Ευρώπη είναι αρκετά περιορισμένη στις επιλογές της για προμήθεια φυσικού αερίου και οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν έχουν αρχίσει ακόμη να ενισχύουν την παραγωγή, καθώς οι τιμές αρχίζουν να ανεβαίνουν ξανά. Ο καιρός μπορεί να είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια ειδικά για τις χώρες που επενδύουν την ενεργειακή μετάβαση και προετοιμάζονται για ακόμα έναν χειμώνα. Με την έλλειψη φυσικού αερίου στον ορίζοντα, οι ηγέτες ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους, βάζοντας την ενεργειακή ασφάλεια πάνω από τη μείωση των εκπομπών. Αλλά έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο παρελθόν και θεωρείται απίθανο να γίνει κάτι διαφορετικό τώρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 13/12/2024)