Ρεύμα – Νέο σχέδιο στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει αναδειχθεί ως κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πλάνο πρόσβασης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδοτήσεων από το ΥΠΕΝ – Πώς θα λειτουργήσει για τους δυνητικούς δικαιούχους

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη στάση του για την παροχή επιδοτήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν με επίπεδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως και 35 kVA. Πρόσφατες αναφορές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε σημαντική άνοδος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον μήνα Νοέμβριο λόγω του ότι η πλειονότητα των αυξήσεων στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας απορροφήθηκε αποτελεσματικά από τους παρόχους ενέργειας, αποτρέποντας τη μετακύλιση αυτού του υπέρογκου κόστους στους καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η εφαρμογή του προγράμματος επιχορήγησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν εφαρμόστηκε άμεσα, καθώς οι αναμενόμενες οικονομικές πιέσεις που θα απαιτούσαν τέτοια βοήθεια δεν υπήρξαν τελικά.

Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει, όμως, την πολυπλοκότητα που φέρνουν οι τιμές τους ρεύματος σε συνάρτηση με την κατανομή των επιδοτήσεων που ζητούν εναγωνίως οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες και μένει να φανεί πώς το υπουργείο θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις στο προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο αυτού του νέου σχεδίου στήριξης, οι δυνητικοί δικαιούχοι, ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη για τον σκοπό αυτό. Μέσω αυτής της πλατφόρμας θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την επιδότηση. Μόλις υποβληθούν οι αιτήσεις, θα υποβληθούν σε ενδελεχή διαδικασία εξέτασης για να αξιολογηθούν η επιλεξιμότητά τους και η αξία των αιτήσεών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΥΠΕΝ, μια διεξοδική και εκτεταμένη παρέμβαση στήριξης με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό και αναμένεται να αρχίσει εντός του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου. Το πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα βασίζεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό «de minimis», ο οποίος διέπει τις κρατικές ενισχύσεις και διασφαλίζει ότι μικρά ποσά δημόσιας χρηματοδότησης μπορούν να παρέχονται σε επιχειρήσεις χωρίς να απαιτείται προηγούμενη κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημαντικό είναι το σκέλος για τις επιχειρήσεις που θεωρούνται ενεργοβόρες, καθώς γι’ αυτές χρειάζεται ένα ξεχωριστό σύστημα προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε επιδοτήσεις. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τη σοβαρότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά έχουν υψηλότερο ενεργειακό κόστος και ενδέχεται να απαιτούν πιο ουσιαστική υποστήριξη για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην αγορά. Συνολικά αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην παροχή οικονομικής στήριξης σε αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις και να συνεχίσουν κανονικά τη δραστηριότητά τους χωρίς να υπάρξουν κλυδωνισμοί στην οικονομία.

Κραυγές αγωνίας από επίσημους φορείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει αναδειχθεί ως κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι προκλήσεις έχουν επιδεινώσει τα υπάρχοντα ζητήματα, όπως η αύξηση των τιμών των ενοικίων, η κλιμάκωση του λειτουργικού κόστους και η μείωση των εσόδων. Το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών, έχοντας ακούσει τις φωνές της αγοράς, ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς και την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι διάφοροι κλάδοι του επιχειρηματικού κόσμου δεν θα οδηγηθούν στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Μια κεντρική πτυχή της έκκλησής τους περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη για παροχή των επιδοτήσεων χωρίς περίπλοκους όρους ή εξαιρέσεις. Το επιμελητήριο τονίζει ότι, εάν μόνο ορισμένες επιχειρήσεις λάβουν κρατική οικονομική στήριξη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο όσες μείνουν χωρίς κρατική βοήθεια, επιδεινώνοντας με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Επίσης, οι ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία υπέβαλαν πρόσφατα επίσημη επιστολή στο ΥΠΕΝ, εκφράζοντας τις ανησυχίες και ζητούν στήριξη. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν κατανάλωση μεγαλύτερη των 35 kvA και με τα μέχρι τώρα σχέδια αυτές προβλέπεται να μείνουν εκτός. Σε ένα τέτοιο σενάριο πολλές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δραστηριότητά τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 20/12/2024)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ