Νέο ενεργειακό μονοπάτι μέσω Ελλάδας προς την Ουκρανία

Η Ρεβυθούσα, βασικός σταθμός διαμεσολάβησης της αποστολής LNG από τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η DTEK είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή ουκρανική εταιρία και παρέλαβε την πρώτη από πολλές αποστολές υγροποιημένου φορτίου αμερικανικής προέλευσης

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ

Η DTEK, η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρία στην Ουκρανία, παρέλαβε την εναρκτήρια αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είχε φτάσει στην Ελλάδα προηγουμένως. Η αποστολή, που περιείχε περίπου 100 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (που ισοδυναμεί με 1 TWh ενέργειας), παραδόθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, μέσω του πλοίου «Gaslog Savannah». Η πανευρωπαϊκή θυγατρική της DTEK, D. Trading, αγόρασε ολόκληρη την αποστολή. Σε συνεργασία με Ελληνες και άλλους εταίρους, το LNG θα μετατραπεί ξανά σε φυσικό αέριο και θα διανεμηθεί μέσω των δικτύων φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ουκρανίας.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ευρύτερων προσπαθειών για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ουκρανία και την Ευρώπη με τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η αποστολή έφτασε λίγο πριν από τη λήξη μιας βασικής συμφωνίας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Η εταιρία αναμένει ότι αυτή η αποστολή θα είναι η πρώτη από τις πολλές από τις ΗΠΑ και επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη βόρεια Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής. Ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK Maxim Tymchenko δήλωσε ότι η άφιξη της αποστολής LNG καταδεικνύει τη δέσμευση της εταιρίας να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ευρώπης. Τόνισε ότι τέτοιες παραδόσεις όχι μόνο παρέχουν μια αξιόπιστη και προσαρμόσιμη πηγή ενέργειας για την περιοχή, αλλά, επίσης, αποδυναμώνουν την επιρροή της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον σημαντικό ρόλο τους στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης μέσω αυτών των προσπαθειών. Η D. Trading φέρνει την αρχική της αποστολή μέσω Ελλάδας επειδή ο συνεχής πόλεμος έχει επιβάλει περιορισμούς στη μεταφορά LNG στη Μαύρη Θάλασσα και την Ουκρανία. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις η εταιρία χρησιμοποιεί τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης, όπως αυτός στη Ρεβυθούσα, μαζί με διασυνοριακούς αγωγούς από την πρωτοβουλία «Vertical Corridor», που διευκολύνει τη διακίνηση φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Vertical Corridor: Ο διάδρομος που θα συνδέει χώρες στη νοτιοανατολική και ανατολική Ευρώπη

18 sel foto box 2 Vertical Corridor mapΤο έργο Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor) έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία μιας διαδρομής μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει χώρες στη νοτιοανατολική και την ανατολική Ευρώπη. Οι κύριοι στόχοι του είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή. Αυτή η πρωτοβουλία περιλαμβάνει ένα δίκτυο διασυνοριακών αγωγών φυσικού αερίου που διασχίζουν την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Με τη διευκόλυνση της ροής φυσικού αερίου από πολλαπλές πηγές, ιδιαίτερα μέσω των αγωγών που συνδέουν την Ελλάδα με την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, το έργο αυτό στοχεύει να παράσχει σε αυτές τις χώρες βελτιωμένη πρόσβαση σε ποικίλες προμήθειες φυσικού αερίου, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και την προώθηση της συνολικής ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας.

Ο Κάθετος Διάδρομος στοχεύει να συνδέσει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, βοηθώντας τις να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία. Αυτή η πρωτοβουλία εστιάζει στην ενίσχυση της μεταφοράς φυσικού αερίου από προμηθευτές όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αλγερία μέσω LNG, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών χωρών. Μόλις ολοκληρωθεί, θα διευκολύνει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή και θα βελτιώσει τις συνδέσεις με άλλα μέρη της Ευρώπης. Αυτή η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση της ενεργειακής θωράκισης στη νότια και την ανατολική Ευρώπη, ιδίως υπό το φως της αυξημένης ρωσικής επιρροής μετά την ουκρανική κρίση. Ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, μετριάζοντας έτσι τους κινδύνους που συνδέονται με την εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή ή πηγή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 3/1/2025)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ