Η Ευρώπη συνεχίζει να αναζητά νέους ενεργειακούς συμμάχους, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες διακοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ρουμανική θυγατρική της αυστριακής ενεργειακής εταιρείας OMV, έκλεισε συμφωνία με τη γερμανική Uniper για την προμήθεια φυσικού αερίου από το έργο Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα.
Η συμφωνία, διάρκειας πέντε ετών, προβλέπει την παράδοση 15 τεραβατώρων φυσικού αερίου, ξεκινώντας από το 2027. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος που κυμαίνεται από 100 έως 1.700 μέτρα, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς η ήπειρος επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Η νέα αυτή συνεργασία έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η Ρωσία διέκοψε τον περασμένο μήνα τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, προκαλώντας αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Η Ρουμανία, με τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει στη Μαύρη Θάλασσα, αναδεικνύεται σε έναν σημαντικό παίκτη στην ενεργειακή εξίσωση της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο συνολικός όγκος του της σύμβασης του έργου αντιπροσωπεύει περίπου το 1,5% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2024 και θα είναι η πρώτη συμφωνία που θα στηρίξει το πολυαναμενόμενο έργο βαθέων υδάτων, ύστερα από μια δεκαετία και πλέον μετά την πρώτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο ρουμανικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
Το Neptun Deep, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2027, διαθέτει περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, καθιστώντας το από τα σημαντικότερα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία το Neptun Deep, η Ρουμανία θα γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της ΕΕ και για πρώτη φορά καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου. Συνολικά, η Ρουμανία εκτιμάται ότι διαθέτει υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 200 δισεκατομμυρίων κυβικών, τα οποία υπόσχονται να συμβάλουν στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της περιοχής.
Σύμφωνα με τον Τζορτζ Σκουτάρου, διευθυντή της ρουμανικής δεξαμενής σκέψης New Strategy Center, το Neptun Deep θα παράγει μεταξύ επτά και οκτώ δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, με πιθανά έσοδα άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το ισοδύναμο δηλαδή των τρεισήμισι ετών των σημερινών αμυντικών δαπανών του Βουκουρεστίου.
Σύμφωνα με τον Άρνολντ Ντουμπάι, που γράφει για το Atlantic Council, ενώ πολλές χώρες της Μαύρης Θάλασσας εξαρτώνται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η Ρουμανία καλύπτει ήδη περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την εγχώρια παραγωγή. Αλλά οι προοπτικές είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, σύμφωνα με τον Dupuy.
Το Neptun Deep και το Ana, μαζί με την υπάρχουσα παραγωγή, αναμένεται να καλύψουν την ετήσια κατανάλωση της Ρουμανίας που ανέρχεται σε περίπου 12 δισ. κυβικά μέτρα. Μόλις τεθεί σε λειτουργία η παραγωγή της Μαύρης Θάλασσας, η Ρουμανία θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει την εξαγωγή του πλεονάζοντος αερίου προϊόντα στους γείτονές της, αντικαθιστώντας τις εισαγωγές τους σε ρωσικό αέριο.
Η Ρουμανία έχει ήδη λάβει μέτρα για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Μολδαβίας από τη Ρωσία, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας να μειώσει μεγάλο μέρος της περιφερειακής εξάρτησης από τον TurkStream, τον υποθαλάσσιο αγωγό που παραδίδει ρωσικό αέριο σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Για λόγους σύγκρισης, η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Μολδαβίας είναι 2,9 δισ. κυβικά μέτρα, της Βουλγαρίας 3 δισ. κυβικά μέτρα και της Σερβίας 2,4 δισ. κυβικά μέτρα.
Στην ανάλυσή του, όμως, ο Άρνολντ Ντουμπάι προβλέπει κινδύνους. Η Ρωσία αναμένεται να αντιταχθεί στα υπεράκτια έργα φυσικού αερίου της Ρουμανίας, καθώς το Κρεμλίνο έχει ήδη επιδείξει μια σειρά από τακτικές υβριδικού πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα. Εξηγεί ότι, ως αποτέλεσμα της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ρουμανίας συνορεύει ουσιαστικά με την ΑΟΖ της Ρωσίας.
«Το αν οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ επωφελούνται από την προστασία του άρθρου 5 ή του άρθρου 6 του ΝΑΤΟ είναι αμφισβητήσιμο, οπότε υπάρχει η δυνατότητα για πολλούς μπελάδες από το Κρεμλίνο», προσθέτει ο Άρνολντ Ντουμπάι.