ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ
Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης της μόλυνσης του περιβάλλοντος μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά τα αυτόνομα ενεργειακά κτίρια. Οπως έχουν αποδείξει μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας τα κτίρια που κατασκευάζονται με τα συμβατικά υλικά συμβάλλουν στη μείωση του περιβάλλοντος με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που φτάνουν το 42% των συνολικών εκπομπών και είναι τέσσερις φορές περισσότερο από τον αντίκτυπο που έχει η χρήση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, όπου απαριθμεί το 10%.
Παρόλο που τα ενεργειακά αυτόνομα κτίρια μπορούν να πετύχουν δραστική μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στην παρούσα φάση η ευρεία επέκτασή τους είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ο λόγος γι’ αυτή την εξέλιξη βρίσκεται στο γεγονός ότι η έξυπνη τεχνολογία είναι αρκετά πιο ακριβή από τις συμβατικές μεθόδους για την κατασκευή ή την ανακαίνιση όπως και τη λειτουργία ενός κτιρίου.
Επίσης, χρειάζονται αρκετές επενδύσεις σχετικές με τη συλλογή και αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που στην αρχή ανεβάζει το κόστος σημαντικά, όπως και η μετατροπή ενός ενεργειακά συμβατικού κτιρίου σε αυτόνομο είναι μέχρι στιγμής αρκετά κοστοβόρο ως επένδυση. Ακόμα οι τρέχουσες πολιτικές και κανονισμοί συχνά δεν διαθέτουν την απαραίτητη ευελιξία, με αποτέλεσμα δυσκίνητα γραφειοκρατικά εμπόδια που εμποδίζουν την εκτέλεση αυτών των έργων.
Επιπλέον, η ενσωμάτωση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε καθιερωμένα κτίρια μπορεί να προκαλέσει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, παρουσιάζοντας έναν λαβύρινθο προκλήσεων για πλοήγηση, όπως και η έλλειψη καταρτισμένων επαγγελματιών στον τομέα μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις έργων και διογκωμένο κόστος, κάνοντας έτσι πιο περίπλοκη τη μετάβαση.
Κίνητρα και προγράμματα κατάρτισης
Η διοχέτευση κεφαλαίων σε έρευνα και ανάπτυξη για καινοτόμες τεχνολογίες μπορεί σε βάθος χρόνου να αποφέρει πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις. Ο εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης και η περικοπή της γραφειοκρατίας μπορεί να επιταχύνουν την υλοποίηση των έργων, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιηθούν πιο γρήγορα. Η ενθάρρυνση της στενής συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συνεκτικών στρατηγικών που υποστηρίζουν αποτελεσματικά τα ενεργειακά ανεξάρτητα κτίρια. Με την εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών, μπορεί να επιτευχθεί η στροφή προς έναν πιο βιώσιμο και ενεργειακά ανεξάρτητο κτιριακό τομέα, αποφέροντας σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
Η έναρξη εκτενών εκστρατειών ενημέρωσης και η διάδοση γνώσεων σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων μπορεί να ενισχύσουν τον ενθουσιασμό και την αποδοχή του κόσμου. Σημαντική, επίσης, είναι και η θέσπιση προγραμμάτων κατάρτισης που είναι σχεδιασμένα για την ανάπτυξη εξειδικευμένων ταλέντων, ώστε να διασφαλίσει την προσαρμοστικότητα του εργατικού δυναμικού στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της αγοράς. Πέρα από αυτές τις πρωτοβουλίες για την προώθηση των ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων χρειάζεται και ένα συνολικό πακέτο δράσεων, που θα έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της τεχνολογίας μαζί με τη δημιουργία χώρων αποθήκευσης άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές.
Η εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων από τη πιο φιλική προς το περιβάλλον κτίση και λειτουργία των κτιρίων εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει πολύ αποτελεσματικά και είναι πιο εύκολο να μειωθούν οι ρύποι από αυτά σε σχέση με τη μείωση που μπορεί να πετύχει, για παράδειγμα, ο περιορισμός της χρήσης συμβατικών οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Μείωση ενεργειακής σπατάλης με τεχνολογικές λύσεις
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, το 30% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κτιρίων καταλήγει εν τέλει να σπαταλάται άσκοπα. Οι τρέχουσες τεχνολογίες έξυπνων κτιρίων, όπως οι περιβαλλοντικοί αισθητήρες και οι αισθητήρες πληρότητας, βοηθούν ήδη τους οργανισμούς, κλείνοντας αυτόματα τα φώτα και τον κλιματισμό σε κενά δωμάτια. Οι αυτόνομες λύσεις κτιρίων μπορούν να επεκτείνουν αυτές τις δυνατότητες, βελτιστοποιώντας τις πηγές κατανάλωσης ενέργειας και χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα και άλλες εισροές χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα.
Για παράδειγμα, μέσω των μετεωρολογικών προβλέψεων ένα αυτόνομο κτίριο μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα τη σκίαση παραθύρων κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής του ηλιακού φωτός, μειώνοντας την ανάγκη για κλιματισμό, ώστε να αντισταθμιστεί με αυτόν τον τρόπο η αύξηση της αισθητής θερμοκρασίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επίσης, αυτή η τεχνολογία καθίσταται ικανή να δώσει τη δυνατότητα στις εγκαταστάσεις να κάνουν καλύτερες επιλογές όχι μόνο για το πώς καταναλώνεται η ενέργεια, αλλά και από πού μπορεί να προέρχεται αυτή. Τα δεδομένα χρήσης ενέργειας και η παρακολούθηση μπορούν να επιτρέψουν τη βελτιστοποίηση αναφορικά με τις αξιοποιήσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας αναφορά στο κόστος και τις εκπομπές, επιλέγοντας ανανεώσιμες πηγές, όταν είναι διαθέσιμες, έναντι του άνθρακα και του φυσικού αερίου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 17/1/2025)