Chevron: Ενδιαφέρεται για έρευνα υδρογονανθράκων στη νότια Ελλάδα

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η εν λόγω πρωτοβουλία συμβάλλει στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Η αμερικανική ενεργειακή γίγαντας Chevron εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την διεξαγωγή ερευνών για την ύπαρξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Η Chevron, ως δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον κλάδο των υδρογονανθράκων παγκοσμίως, επιθυμεί να διερευνήσει τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος συνορεύει με θαλάσσια οικόπεδα που είχαν τεθεί σε διεθνή διαγωνισμό το 2014.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η εν λόγω πρωτοβουλία συμβάλλει στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, τονίζεται ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και θα συνοδευτεί από αυστηρά μέτρα προστασίας των θαλασσίων οικοσυστημάτων.

Η είσοδος της Chevron στην ελληνική αγορά ενέργειας αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις και να ενισχύσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Chevron έρχεται σε συνέχεια της παρουσίας άλλων μεγάλων ενεργειακών κολοσσών στην Ελλάδα, όπως της ExxonMobil, υπογραμμίζοντας την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού στον τομέα της ενέργειας.

Το ΥΠΕΝ αποδέχθηκε αυτήν την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία και θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών.

Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καταθέτει σήμερα τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

“Το φυσικό αέριο που επιδιώκουμε να εντοπίσουμε και να εξάγουμε, αποτελεί κρίσιμο καύσιμο-γέφυρα για την Ευρώπη μέχρι το 2050, ενώ για τον υπόλοιπο πλανήτη και πέραν του 2050. Συνεπώς, η αξιοποίηση δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά μεγάλης σημασίας για μια οικονομικά βιώσιμη πράσινη μετάβαση”, τονίζει το ΥΠΕΝ και προσθέτει:

“Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας η ExxonMobil, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών και ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Επιπλέον, αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων για την εκμετάλλευση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας μας, προς όφελος της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας της χώρας, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.

Είναι σημαντικό ότι η παραπάνω εξέλιξη γίνεται με παράλληλη φροντίδα από πλευράς περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ώστε να παράγεται όχι μόνο ενεργειακό, αλλά και μείζον περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα.

Πρώτον, απελευθερώνονται ήδη αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίες θα διευρύνουν χωρικά και θα καταστήσουν συνεχές το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του.

Η σχετική μελέτη, η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, αφορά στον θαλάσσιο χώρο που ξεκινά από τα Αντικύθηρα, καλύπτοντας μια συνεχή θαλάσσια ζώνη κατά μήκος των νότιων και δυτικών ακτών της Πελοποννήσου, έως τις Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα και περικλείει τις περιβαλλοντικά σημαντικές νήσους των Στροφάδων. Για την απελευθέρωσή των αποσπασθέντων τμημάτων έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη μισθώτρια εταιρεία.

Δεύτερον, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία η παραχώρηση “Κατάκολο” που αφορά σε μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου πρόκειται να απελευθερωθεί και να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε:

“Το επενδυτικό ενδιαφέρον μίας ακόμη εταιρείας παγκοσμίου κύρους, όπως η αμερικανική Chevron, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην κυβέρνησή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνη Στεφάτο, και στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη, και καθώς και στις ομάδες τους, για τη συστηματική και συνεπή εργασία τους για να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ