Μέσω των κινήσεών της επιδιώκει να αυξήσει σε βάθος χρόνου την κερδοφορία της και να καταστήσει την εταιρία έναν σημαντικό ενεργειακό παίκτη στην Ευρώπη
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ
Το τοπίο της αγοράς ενέργειας της Ελλάδας υφίσταται σημαντική μεταμόρφωση, καθιερώνοντας τη χώρα ως κομβική δύναμη στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτή η εξέλιξη καθοδηγείται κυρίως από δύο βασικούς παράγοντες.
Ο πρώτος σχετίζεται με τη στροφή προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα και ο δεύτερος με τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο στον απόηχο του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Η ΔΕΗ πρωτοστατεί σε αυτές τις εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο, όπως έχει φανεί μέσα από στρατηγικές εξαγορές, όπως αυτή της Ρουμανίας, μαζί με τις αναμενόμενες επεκτάσεις στη Βουλγαρία και σε άλλα γειτονικά κράτη.
H ΔΕΗ, που ως εταιρία έχει αλλάξει άρδην τρόπο λειτουργίας, έχει παρουσιάσει έναν διαρκή και αυξανόμενο επενδυτικό προσανατολισμό, με απώτερο σκοπό να επεκτείνει την παρουσία της στα Βαλκάνια κι αυτό έχει γίνει γνωστό και από δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας.
Η επέκτασή της έχει αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά με την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, όπου σε αυτή έχει τεθεί ο στόχος για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 1,1 γιγαβάτ αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην περιοχή μέχρι το 2030. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο επιδιώκει να αξιοποιήσει οικονομίες κλίμακας μαζί με το αναπτυσσόμενο δυναμικό της αιολικής και ηλιακής ενέργειας συγκεκριμένα στη Ρουμανία, που είναι μια χώρα πάρα πολύ φιλική στις ξένες επενδύσεις.
Μάλιστα, η Ρουμανία τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον είναι πολύ δεκτική στις επενδύσεις που προέρχονται από την Ελλάδα, καθώς πολλές εταιρίες που λειτουργούν εκεί είναι ελληνικών συμφερόντων.
Η ΔΕΗ, μέσα από στρατηγικές επενδύσεις, επιδιώκει να αυξήσει σε βάθος χρόνου την κερδοφορία της και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Οι επενδύσεις αυτές εκτιμάται πως θα έχουν διπλό θετικό αντίκτυπο. Από τη μία η ίδια η εταιρία μετατρέπεται σε έναν σημαντικό παίκτη στην ενεργειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης με ενισχυμένο ρόλο στη διαμόρφωση των ενεργειακών πολιτικών της περιοχής και ενισχύοντας έτσι τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
Από την άλλη, ωφελούνται και γειτονικές χώρες, καθώς το πλάνο επενδύσεων της ΔΕΗ μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή αυτάρκειά τους με παράλληλη μείωση στο κόστος παραγωγής ρεύματος. Σε αυτό το τελευταίο, μαζί με την εξωστρέφεια της ΔΕΗ, οι πρωτοβουλίες του ΑΔΜΗΕ για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων υπογραμμίζουν περαιτέρω αυτές τις προσπάθειες και συμβάλλουν καταλυτικά στην εδραίωση της Ελλάδας ως ενός σημαντικού ενεργειακού παίκτη για τα Βαλκάνια αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Η όλο και διαρκώς αναδιανομή της ενεργειακής πίτας έχει κινητοποιήσει και άλλες μεγάλες εταιρίες ενέργειας που παρακολουθούν στενά τις περιφερειακές εξελίξεις και αναζητούν ευκαιρίες για είσοδο και επέκταση.
Δημιουργία «ενεργειακού διαδρόμου» και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της
Το σχέδιο της ΔΕΗ για επέκταση πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και η μετατροπή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτός από τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμπεριλαμβάνουν και άλλα επιπρόσθετα σχέδια. Χαρακτηριστικά, πέρα από τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις εκάστοτε μετεωρολογικές συνθήκες, ενεργεί ουσιαστικά στη δημιουργία του λεγόμενου ενεργειακού διαδρόμου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε να θωρακιστεί όλη η περιοχή με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε αυτό όλες οι χώρες μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά, παρέχοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η καθεμία μπορεί να παρέχει και η ΔΕΗ επιδιώκει τη βέλτιστη διαχείρισή τους.
Επιπροσθέτως, η ΔΕΗ προκειμένου να εισχωρήσει αποτελεσματικά στις ξένες αγορές συνεργάζεται με τοπικές εταιρίες και ομίλους για την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων, αξιοποιώντας τη γνώση και τις σχέσεις τους στις τοπικές αγορές. Μάλιστα, για την πολύπλευρη είσοδό της και με τον σκοπό της αύξησης κερδοφορίας η ΔΕΗ έχει αρχίσει και τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της.
Χαρακτηριστικά, εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές, η ΔΕΗ εξετάζει και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες, όπως η είσοδος σε νέες συναφείς αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μετασχηματισμό της σε έναν όχι μόνο αμιγώς ενεργειακό, αλλά και τεχνολογικό όμιλο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 31/1/2025)