Αναγκαιότητα η αποφασιστική δράση, καθώς η διαφορά στις τιμές του ρεύματος μεταξύ νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης συνεχίζει να διευρύνεται ανησυχητικά
Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά επειγόντως τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, καθώς τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η επιβίωση πάρα πολλών επιχειρήσεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση απάντησε δηλώνοντας ότι οι επιλογές για στήριξη είναι πολύ περιορισμένες. Σε ένα πλαίσιο που φαίνεται ευνοϊκό για τη βιομηχανία, όπου οι αυξανόμενες πιέσεις τόσο από κυβερνήσεις όσο και από εταιρίες προς τις Βρυξέλλες για μια πιο ρεαλιστική πολιτική με επίκεντρο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.
![thodoris skylakakis compressed](https://www.dealnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/thodoris-skylakakis-compressed-300x191.jpg)
Η ηγεσία του ΣΕΒ και ο πρόεδρός του Σπύρος Θεοδωρόπουλος επανέλαβαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη ότι οι προκλήσεις για την εξασφάλιση επενδύσεων γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κατατάσσεται στις χώρες με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη. Η δήλωση αυτή συμπυκνώνει το νέο κύμα ανησυχίας που εξέφρασαν εκπρόσωποι του κλάδου (μετά το μήνυμα που είχαν στείλει στον πρωθυπουργό λίγο πριν από την περσινή ΔΕΘ), ιδίως μέσω των δηλώσεων του ΣΕΒ.
![spiros theodoropoulos sev compressed](https://www.dealnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/spiros-theodoropoulos-sev-compressed-300x200.jpg)
Στο μήνυμα, που μετέφερε από μεριάς του ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές της και περιμένει πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεκτιμήσει τις πράσινες πολιτικές και τα συναφή βάρη που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις. Απαντώντας στις κλιμακούμενες ανησυχίες, ο υπουργός φέρεται ότι αναγνώρισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία. Επισήμανε, όμως, ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να παραμείνουν υπομονετικοί, καθώς αναμένουν τις επικείμενες αλλαγές που έχει δεσμευτεί να εισαγάγει η επιτροπή. Αυτές θα περιλαμβάνουν αλλαγές στη νομοθεσία, που θα στοχεύουν στην επίτευξη σημαντικής μείωσης κατά 25% στο ενεργειακό κόστος. Μια κίνηση που προτείνει ο υπουργός είναι μια αναγνώριση των δυσμενών επιπτώσεων που απορρέουν από αυτό που ανέφερε ως «σκοτεινή πλευρά της πράσινης μετάβασης».
Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τη σύνθετη δυναμική μεταξύ της ώθησης για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις και της οικονομικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου. Μετά την πρόσφατη αποστολή της τέταρτης συνεχόμενης επιστολής στην Επιτροπή από τρεις σημαντικές βιομηχανικές ενώσεις από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υπάρχει μια αυξανόμενη έκκληση για αλλαγή κατεύθυνσης πολιτικής. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ έχει μεταφέρει στον υπουργό Ενέργειας την αναγκαιότητα για αποφασιστική δράση, καθώς η διαφορά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική και τη βόρεια Ευρώπη συνεχίζει να διευρύνεται ανησυχητικά. Αυτή η κατάσταση γίνεται όλο και πιο πιεστική, ειδικά υπό το φως των προληπτικών μέτρων που έχουν λάβει πρόσφατα αρκετές χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ιταλίας, για να αντιμετωπίσουν παρόμοιες προκλήσεις. Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πρωτοβουλίες με στόχο τον μετριασμό του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που επηρεάζει τις βιομηχανίες τους.
Τα προτεινόμενα μέτρα για να υπάρξουν λύσεις
Αναφορικά με τις άμεσες παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα, έχουν σχεδιαστεί μερικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών είναι μια πρόταση για αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να αυξηθεί το ποσοστό από 16% σε 19% για το έτος 2023 και από 17% σε 25% για το έτος 2024. Αυτή η αναπροσαρμογή στα ποσοστά αναμένεται να δώσει πρόσθετη οικονομική ώθηση, συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το ΥΠΕΝ βλέπει με θετικό μάτι την έκκληση της ενεργοβόρας βιομηχανίας σχετικά με την ανάπτυξη ενός μηχανισμού αντιστάθμισης, που θα εστιάζει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας της ζήτησης μέσω της ευελιξίας μη ορυκτών (non fossil flexibility) και αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να προωθηθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ουσιαστικά αυτός ο προτεινόμενος μηχανισμός αντιστάθμισης στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται από τις υπηρεσίες διαλείποντος φορτίου κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων όταν το ενεργειακό σύστημα είναι υπό πίεση. Θα διευκόλυνε τη συμμετοχή τόσο στην αγορά εξισορρόπησης όσο και στην αγορά της επόμενης ημέρας, με παρόμοια πρωτοβουλία που εξασφάλισε επιτυχώς η γαλλική κυβέρνηση από την επιτροπή. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου από την EBIKEN στην Ελλάδα, το αναμενόμενο οικονομικό όφελος αυτού του μηχανισμού θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως για τους ενεργοβόρους κλάδους.
Σε οικονομική «μέγκενη» η βιομηχανία
Στο σημερινό πλαίσιο ολόκληρη η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή, όπου εκτιμάται πως θα γίνουν σημαντικοί μετασχηματισμοί στην ανάπτυξη και την εφαρμογή ενεργειακών πολιτικών. Οι όποιες δυνητικές αλλαγές θα συνοδεύονται από μια κριτική επαναξιολόγηση των στόχων και των προτεραιοτήτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το λεγόμενο Green Deal, ώστε να υπάρξει μια ρεαλιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στο ενεργειακό τοπίο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δείχνει ότι στο άμεσο μέλλον η ελληνική βιομηχανία θα αναγκαστεί να περιηγηθεί σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τιμές ενέργειας που κυμαίνονται γύρω στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, επιβαρύνοντας σημαντικά τον κλάδο. Επιπλέον, η συνεχής πρόκληση της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας είναι μεγάλη, καθώς ο κίνδυνος της απώλειας αυτής είναι διαρκώς παρών. Ετσι, ενώ υπάρχει ελπίδα για το μέλλον, με γνώμονα τις μεταρρυθμίσεις πολιτικής και τις στρατηγικές αλλαγές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι άμεσες συνθήκες απαιτούν η ελληνική βιομηχανία να αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές πιέσεις και αβεβαιότητες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 31/1/2025)