Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Ένα βήμα πριν την ανάθεση

Η πορεία υλοποίησης της υποθαλάσσιας διασύνδεσης μήκους 954 χλμ απασχόλησε τα ενδιαφερόμενα μέρη τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στο Κάιρο

Ένα βήμα πριν την ανάθεση των βασικών μελετών που θα καθορίσουν την τελική όδευση και το κόστος του έργου βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Η πρόοδος του έργου θα συζητηθεί εκ νέου στα τέλη της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, στο Κάιρο.

Η πορεία υλοποίησης της υποθαλάσσιας διασύνδεσης μήκους 954 χλμ απασχόλησε τα ενδιαφερόμενα μέρη τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στο Κάιρο. Ένα από τα βασικά ζητήματα αφορά τη συμμετοχή της αιγυπτιακής πλευράς στο σχήμα Gregy, με την είσοδο του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Αιγύπτου (EETC) ως μετόχου, όπως είχε συμφωνηθεί τον Οκτώβριο.

Οι συζητήσεις με τον EETC βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς ακόμη να έχουν καταλήξει. Η πρόοδος της υπόθεσης θα τεθεί επί τάπητος κατά τη νέα επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 16 και 17 Φεβρουαρίου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου ενδέχεται να υπάρξει επιτάχυνση των εξελίξεων.

Ο κ. Σκυλακάκης θα παρευρεθεί στο Κάιρο στο πλαίσιο του ετήσιου Egypt Energy Show – EGYPES 2025, ενός εκ των κορυφαίων φόρουμ διεθνώς για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων. Στο περιθώριο του φόρουμ, θα έχει συναντήσεις με αντικείμενο την πρόοδο του Gregy.

Η μετοχική είσοδος της Αιγύπτου στο έργο, που διατηρεί μια σταθερή στρατηγική σχέση με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό του στίγμα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού και των τραπεζών για τη χρηματοδότηση του project.

Υποβλήθηκαν οι πρώτες προσφορές για τις μελέτες

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, καθώς τέσσερις από τις έξι εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό υπέβαλαν τις προσφορές τους για τις βασικές μελέτες. Οι προσφορές αφορούν τόσο τις «μελέτες γραφείου» όσο και την τεχνική ανάλυση του έργου.

Οι φάκελοι με τις προσφορές θα ανοιχτούν μέσα στον Φεβρουάριο, με στόχο οι ανάδοχοι να επιλεγούν το συντομότερο δυνατόν και να ξεκινήσουν άμεσα τις μελέτες για την οριστικοποίηση της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγιάλωσης σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Η αρχική διαδρομή του καλωδίου, που ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Νέα Μάκρη Αττικής, με βάθη που ξεπερνούν τα 3.000 χλμ., ενδέχεται να τροποποιηθεί, καθώς διέρχεται από ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του seabed mapping, δηλαδή η λεπτομερής αποτύπωση του βυθού κατά μήκος 954 χλμ στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία, γεγονός που καθιστά παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον χρόνο ολοκλήρωσής της.

Η εξέλιξη των μελετών αποτελεί καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και στην προώθηση της πράσινης ενέργειας.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ