Δυνατό και συνάμα οικολογικό μπάσιμο επιχειρεί η Ρωσία στο παιχνίδι της παγκόσμιας ενεργειακής σκακιέρας, με τις πρωτοβουλίες για εξόρυξη του λευκού υδρογόνου που βρίσκεται στο υπέδαφός της. Συγκεκριμένα, η Gazprom Hydrogen, θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της Gazprom, παρουσίασε σημαντικά ευρήματα σχετικά με την εξόρυξη φυσικού «λευκού» υδρογόνου στην ανατολική Σιβηρία. Σε συνδυασμό με τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, όπως το Kovykta και το Chayandinskoye, η Ρωσία μπορεί πραγματικά να γίνει μια κινητήρια δύναμη στις διεθνείς αγορές ενέργειας.
Πρόσφατες έρευνες στο κοίτασμα ονόματι Kovykta στο Ιρκούτσκ αποκάλυψαν σημαντικά κοιτάσματα λευκού υδρογόνου ανάμεσα σε ένα πλούσιο μείγμα υδρογονανθράκων, όπως μεθάνιο, ήλιο και άζωτο, που βρίσκονται σε αφθονία στην εκεί περιοχή. Αν και η συγκέντρωση του λευκού υδρογόνου κυμαίνεται γύρω στο 3%, αυτό το εύρημα σηματοδοτεί μια καθοριστική πρόοδο στην προσπάθεια αξιοποίησης των δυνατοτήτων του. Το κοίτασμα Kovykta είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τέτοιες προσπάθειες, καθώς διαθέτει 1,8 τρισ. κυβικά μέτρα ανακτήσιμου αερίου και 65,7 εκατ. τόνους συμπυκνωμάτων αερίου.
Επιπλέον, το πεδίο είναι εξοπλισμένο με υποδομές αιχμής, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων τεχνολογιών διαχωρισμού με βάση τη μεμβράνη, τοποθετώντας το ως ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο για την έναρξη της εξόρυξης υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα. Το εγχείρημα της Gazprom στη σφαίρα του λευκού υδρογόνου είναι σε αρμονία με τους πρωταρχικούς στόχους της εταιρίας να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές άνθρακα.
Από το 2020 η Gazprom διοχετεύει ενεργά επενδύσεις σε τεχνολογίες υδρογόνου και αυτή τη στιγμή παράγει 350.000 τόνους ετησίως για δική της χρήση. Αυτές οι προσπάθειες έχουν σχεδιαστεί στρατηγικά για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των εξαγωγών της σε χώρες όπως η Κίνα, όπου η ζήτηση για πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών είναι σε άνοδο. Εάν αυτή η πρωτοβουλία αποδειχθεί επιτυχής, τότε το ενδιαφέρον για την προμήθεια λευκού υδρογόνου θα αυξηθεί κατακόρυφα, δημιουργώντας μεγάλο όφελος για τη Ρωσία μέσα από τη μαζική εξαγωγή του.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται στην ανατολική Σιβηρία παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό πλεονέκτημα. Σε αντίθεση με τα αέρια που εξάγονται από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της δυτικής Σιβηρίας, τα κοιτάσματα στα ανατολικά προσφέρουν μια πλούσια ποικιλία στοιχείων, όπως προπάνιο, βουτάνιο και ήλιο. Αυτά τα αέρια απαιτούν πρόσθετη επεξεργασία, που αναλαμβάνει η Gazprom, στο εργοστάσιο του Amur.
Χαρακτηριστικά, το μεθάνιο διαχωρίζεται σχολαστικά και εξάγεται μέσω του αγωγού Power of Siberia, ενώ τα άλλα αέρια είτε χρησιμοποιούνται στην εγχώρια αγορά είτε εξάγονται διεθνώς. Η Gazprom διαθέτει την ικανότητα να προσαρμόζει τις δραστηριότητές της, ενσωματώνοντας μεθόδους ανάκτησης υδρογόνου, δυνητικά εφαρμόζοντας ένα από τα καθιερωμένα μοντέλα γνωστικής μηχανικής. Σε περίπτωση που η ζήτηση υδρογόνου παραμείνει υποτονική, η εταιρία μπορεί στρατηγικά να επανεισάγει το αέριο σε δεξαμενές, διατηρώντας το μέχρι να προκύψουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες.
Α.Σ.
Το οικολογικό προφίλ και οι δυνατότητες χρήσης
Το λευκό υδρογόνο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι βρίσκεται σε φυσικές συγκεντρώσεις στο υπέδαφος και αποτελεί μια μορφή καθαρής ενέργειας. Η εξόρυξή του βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς οι ακριβείς μέθοδοι και η αποδοτικότητά τους ακόμα μελετώνται.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι βασικοί τρόποι εξόρυξης, όπως είναι η γεώτρηση στο υπέδαφος, που είναι μάλιστα και η πιο διαδεδομένη μέθοδος, όπου στη συνέχεια διοχετεύεται μέσω σωλήνων, παρόμοια με την πορεία εξόρυξης του φυσικού αερίου. Ακόμα η μέθοδος της υδραυλικής μορφής (Fracking) χρησιμοποιείται σε μερικές περιπτώσεις. Αυτή είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει την εισαγωγή νερού και άλλων υλικών υπό υψηλή πίεση στο υπέδαφος για τη δημιουργία ρωγμών και την απελευθέρωση του υδρογόνου. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η ανακάλυψη του λευκού υδρογόνου θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως μια καλή εναλλακτική λύση για την παραγωγή ενέργειας που μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και να εξασφαλίσει την ομαλή ενεργειακή μετάβαση. Αυτό πιστεύεται ευρέως, καθώς κατά την καύση του παράγει μόνο νερό, χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή άλλων ρύπων. Είναι, επίσης, ανανεώσιμη πηγή, λόγω του ότι έχει την ικανότητα να αναπληρώνεται φυσικά μέσω γεωλογικών διεργασιών, καθιστώντας το μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας.
Επιπρόσθετα είναι φθηνή η εξόρυξη του σε σύγκριση με αυτή του γκρίζου και του μπλε υδρογόνου, που είναι αρκετά πιο ακριβές. Επίσης, το λευκό υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, όπως η παραγωγή ρεύματος, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλες καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την κίνηση οχημάτων, για θέρμανση σε σπίτια και επιχειρήσεις όπως και στη βιομηχανία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 7/2/2025)