Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης, έχει επικρατήσει μια συντονισμένη ώθηση για εξοικονόμηση ενέργειας, με πολλές εταιρίες να τοποθετούν στις στέγες των εγκαταστάσεών τους αστραφτερά φωτοβολταϊκά πάνελ.
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ
Ταυτόχρονα υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον τομέα της εικονικής καθαρής χρέωσης, καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν καινοτόμους τρόπους διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, οι αναφορές σε ευρωπαϊκή κλίμακα δείχνουν μια αξιοσημείωτη μετάβαση από καύσιμα με μεγάλη ρύπανση, όπως το μαζούτ, σε καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών ρύπων. Σε αντίθεση με αρκετές χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων εντός της Ελλάδας εξακολουθεί να βασίζεται στο μαζούτ για την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια.
Αυτή η εξάρτηση μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην απουσία υποδομής φυσικού αερίου στις βιομηχανικές ζώνες. Ωστόσο, μια πρόσφατη στροφή προς το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έχει αποκτήσει δυναμική, που διευκολύνεται από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, αλλά και από αυτόν στην Αλεξανδρούπολη, που άρχισε πριν από μερικούς μήνες τη λειτουργία του. Ωστόσο, αυτή η μετάβαση απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις για να εξυπηρετηθούν οι νέες πηγές καυσίμου. Εκτός από τα λιγότερο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, στο παιχνίδι είναι και οι συνεχώς προωθούμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Λόγω αυτής της κατάστασης, οι πάροχοι προτρέπουν τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της πράσινης ενέργειας, που μπορεί να παραχθεί από τις ίδιες και μπορεί να αποθηκευθεί με αποτελεσματικά μέσα.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
Χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ πρωτοστατεί σε αυτή την κίνηση, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, που καλύπτουν τόσο τα προγράμματα Net Billing όσο και Zero Feed-in διασύνδεσης. Η αφοσιωμένη συμβουλευτική και την υποστήριξή τους ομάδα καθοδηγεί τους εταιρικούς της πελάτες σε κάθε φάση υλοποίησης, ενώ το πρόγραμμα MyEnergysolarNet ανοίγει πόρτες σε ευκαιρίες χρηματοδότησης, κάνοντας τη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια πιο προσιτή. Πρόσφατα, η Elpedison ανακοίνωσε την καινοτόμο προσφορά της, που επιτρέπει στις εταιρίες να ενσωματώνουν συστήματα αποθήκευσης με τις φωτοβολταϊκές τους εγκαταστάσεις. Αυτή η πρόοδος δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, καλύπτοντας την ίδια στιγμή ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών τους αναγκών. Το προφίλ των εταιριών που λαμβάνουν προληπτικά βήματα προς την ενεργειακή απόδοση, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους γι’ αυτές, περιλαμβάνει εταιρίες logistics, παραγωγής τροφίμων, χημικών προϊόντων και πλαστικών. Ο κοινός παρονομαστής που συνδέει τις εταιρίες όπου δραστηριοποιούνται στους προαναφερθέντες κλάδους είναι η επείγουσα ανάγκη μείωσης του κόστους θερμικής ενέργειας, καθώς πολλοί εξακολουθούν να βασίζονται σε συστήματα με κύριο μέσο την καύση βιομηχανικού μαζούτ. Επιπλέον, οι ενεργειακοί έλεγχοι έχουν αποκαλύψει μια ανησυχητική τάση στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Χαρακτηριστικά, έχει παρατηρηθεί απουσία μεθόδων ηλεκτρονικής καταγραφής, η οποία περιπλέκει τον εντοπισμό πιθανών βλαβών του συστήματος. Αυτή η έλλειψη εποπτείας υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία του ενεργειακού ελέγχου, ο οποίος χρησιμεύει ως βάση για ακριβείς αξιολογήσεις και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι εναλλακτικές πηγές και οι προκλήσεις που διαμορφώνονται
Πολυάριθμες επιχειρήσεις υιοθετούν λύσεις CNG-LNG, με παράδειγμα το γαλακτοκομείο Κολιός, στη βόρεια Ελλάδα, περήφανος πελάτης της Molgas. Από τον Απρίλιο του 2024 η συγκεκριμένη εταιρία έγινε ο πρωτοπόρος βιομηχανικός πελάτης LNG, αξιοποιώντας αυτό το καινοτόμο καύσιμο για να εκπληρώσει τις ενεργειακές του απαιτήσεις. Παράλληλα με αυτή τη σημαντική μετάβαση πολλές εταιρίες αναλαμβάνουν, επίσης, διάφορες πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επενδύσεων σε αναβαθμίσεις κτιρίων, όπως η μόνωση και η εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Υπάρχει ένα αξιοσημείωτο κύμα ενδιαφέροντος για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα. Πρόσφατα, το υπουργείο Ενέργειας άρχισε ένα πρόγραμμα που στοχεύει σε αυτόν ακριβώς τον τομέα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επωφελής για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δεύτερη και τρίτη βάρδια. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του κλάδου τονίζουν ότι η απουσία σαφών τεχνικών κανονισμών, ιδίως όσον αφορά την πυρασφάλεια, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο. Συνολικά, υπάρχει έντονη έκκληση για απλοποίηση αυτών των προγραμμάτων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης και της εφαρμογής για τις επιχειρήσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 14/2/2025)